Καταργώντας το στίγμα των κρυπτονομισμάτων

Τα κρυπτονομίσματα υπάρχουν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά ακόμα φαίνονται ‘’μυστήρια’’ σε πολλούς και αυτό οδηγεί σε φόβο και απόρριψη.

Είναι τα κρυπτονομίσματα το μέλλον της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας; Ή είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο που ευνοεί τους εγκληματίες; Οι τράπεζες, ιδίως, έχουν αργήσει να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν τα κρυπτονομίσματα και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες φοβούνται τα κρυπτονομίσματα είναι ότι τα βλέπουν ως απειλή για επιχειρηματικό μοντέλο τους. Οι τράπεζες έχουν εδώ και αιώνες τον έλεγχο της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας, και τα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύουν μια πρόκληση για την κυριαρχία τους. Λόγω της φύσης τους, τα κρυπτονομίσματα είναι αποκεντρωμένα (decentralized) και λειτουργούν εκτός των παραδοσιακών τραπεζικών συστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά χρημάτων γρήγορα και εύκολα χωρίς την ανάγκη ενός μεσάζοντα, κάτι που αποτελεί απειλή για το παραδοσιακό μοντέλο των τραπεζών.

Η ύπαρξη ενός νομοθετικού πλαισίου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να ελέγχει τα κρυπτονομίσματα, κάτι που σημαίνει ότι λειτουργούν σε μια γκρίζα ζώνη σε ότι αφορά τους κανονισμούς. Αυτό μπορεί να δυσκολεύει τις τράπεζες να γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν τα κρυπτονομίσματα , αφού υπάρχει σημαντική έκθεση σε κίνδυνο αναφορικά με τους νόμους και κανονισμούς, ειδικά αν η διαχείρισή τους δεν πληροί τις απαιτήσεις και κανονισμούς της κάθε δικαιοδοσίας.

Ωστόσο, διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις αρχίζουν να αναπτύσσουν κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα, που θα παρέχουν ένα πλαίσιο που θα ωφελήσει όλους. Τον Απρίλιο του 2023 η Ε.Ε. ψήφισε υπέρ της νομοθεσίας ‘Markets in Crypto Assets (MiCA)’, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2024, παρέχοντας στους οργανισμούς ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για να προετοιμαστούν για την έγκρισή του.

Είναι αλήθεια ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράνομους σκοπούς, αλλά αυτό ισχύει και για τα υφιστάμενα παραδοσιακά νομίσματα. Η διαφορά είναι ότι τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να είναι σχετικά νέα και η χρήση τους σε εγκληματικές δραστηριότητες έχει δημοσιοποιηθεί ευρύτερα, βοηθώντας στην απομόνωση των πλεονεκτημάτων των κρυπτονομισμάτων και στιγματίζοντας έτσι τη χρήση τους. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών κρυπτονομισμάτων είναι νομοταγείς πολίτες που τα χρησιμοποιούν για νόμιμους σκοπούς, καθώς υπάρχει ένα τεράστιο όφελος για όλους.

Τα οφέλη της υπάρχουσας τεχνολογίας blockchain που χρησιμοποιείται για τα κρυπτονομίσματα θα ενισχύσουν σίγουρα τον τραπεζικό κλάδο στο μέλλον, με εταιρείες, όπως η JPMorgan και άλλες, να επενδύουν εκατομμύρια στην ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας.

Οι λόγοι; Το blockchain παρέχει βελτιωμένη ασφάλεια για οικονομικές συναλλαγές μέσω των αποκεντρωμένων και κρυπτογραφικών αλγορίθμων του, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την παραβίαση ή την χειραγώγηση δεδομένων. Οι συναλλαγές στο blockchain διεκπεραιώνονται σχεδόν αμέσως, μειώνοντας τους χρόνους διεκπεραίωσης και το κόστος που σχετίζεται με παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα, όπως το SWIFT και το SEPA. Οι τράπεζες θα απολαμβάνουν το πλεονέκτημα της ταχύτητας εκτέλεσης και της εξοικονόμησης κόστους, που σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι συλλογικά να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε τις ευκαιρίες που θα προσφέρει αυτό.

Οι τράπεζες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν και ότι έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Αν και υπάρχουν κίνδυνοι, αυτοί μπορούν να μετριαστούν με κατάλληλη ρύθμιση και επίβλεψη. Αγκαλιάζοντας τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain, οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους νέες και καινοτόμες υπηρεσίες, παραμένοντας παράλληλα μπροστά από την καμπύλη, στον ταχέως μεταβαλλόμενο χρηματοοικονομικό κλάδο. Το μέλλον των χρηματοοικονομικών είναι ψηφιακό και εναπόκειται στις τράπεζες να προσαρμοστούν και να εξελιχθούν για να αποφύγουν τον κίνδυνο στασιμότητας.

Dan image

Daniel Rodwell

Υπευθύνων Σύμβουλος

uQualify

Alex_image

Αλέξανδρος Βακανάς

Υπεύθυνος Στρατηγικής

uQualify

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές στο Λονδίνο
Στο 21,2% ο δείκτης φερεγγυότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος το 2022
AstroBank: «Πάγωμα» βασικού επιτοκίου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας
Μείωση των συνολικών νέων δανείων-Η διακύμανση των επιτοκίων
Το δέντρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων κρύβει το δάσος του ιδιωτικού χρέους
Ο Πέτρος Χριστοδούλου μη εκτελεστικός πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας
Ακάλυπτες επιταγές €86.325 τον Μάιο - €435.484 στο πεντάμηνο
Έρχεται το Ειδικό Δικαστήριο, σε πλήρη αρμονία Χριστοδουλίδης και τράπεζες για τις κυρώσεις
Τρ. Κύπρου: Το νέο προϊόν «Step-Up 18 μηνών» και για καταθέσεις κάτω των €100.000
Αυξάνει στο 1% το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας από 2 Ιουνίου 2024 η ΚΤΚ