powered by

Καταργώντας το στίγμα των κρυπτονομισμάτων

Τα κρυπτονομίσματα υπάρχουν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά ακόμα φαίνονται ‘’μυστήρια’’ σε πολλούς και αυτό οδηγεί σε φόβο και απόρριψη.

Είναι τα κρυπτονομίσματα το μέλλον της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας; Ή είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο που ευνοεί τους εγκληματίες; Οι τράπεζες, ιδίως, έχουν αργήσει να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν τα κρυπτονομίσματα και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες φοβούνται τα κρυπτονομίσματα είναι ότι τα βλέπουν ως απειλή για επιχειρηματικό μοντέλο τους. Οι τράπεζες έχουν εδώ και αιώνες τον έλεγχο της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας, και τα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύουν μια πρόκληση για την κυριαρχία τους. Λόγω της φύσης τους, τα κρυπτονομίσματα είναι αποκεντρωμένα (decentralized) και λειτουργούν εκτός των παραδοσιακών τραπεζικών συστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά χρημάτων γρήγορα και εύκολα χωρίς την ανάγκη ενός μεσάζοντα, κάτι που αποτελεί απειλή για το παραδοσιακό μοντέλο των τραπεζών.

Η ύπαρξη ενός νομοθετικού πλαισίου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να ελέγχει τα κρυπτονομίσματα, κάτι που σημαίνει ότι λειτουργούν σε μια γκρίζα ζώνη σε ότι αφορά τους κανονισμούς. Αυτό μπορεί να δυσκολεύει τις τράπεζες να γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν τα κρυπτονομίσματα , αφού υπάρχει σημαντική έκθεση σε κίνδυνο αναφορικά με τους νόμους και κανονισμούς, ειδικά αν η διαχείρισή τους δεν πληροί τις απαιτήσεις και κανονισμούς της κάθε δικαιοδοσίας.

Ωστόσο, διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις αρχίζουν να αναπτύσσουν κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα, που θα παρέχουν ένα πλαίσιο που θα ωφελήσει όλους. Τον Απρίλιο του 2023 η Ε.Ε. ψήφισε υπέρ της νομοθεσίας ‘Markets in Crypto Assets (MiCA)’, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2024, παρέχοντας στους οργανισμούς ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για να προετοιμαστούν για την έγκρισή του.

Είναι αλήθεια ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράνομους σκοπούς, αλλά αυτό ισχύει και για τα υφιστάμενα παραδοσιακά νομίσματα. Η διαφορά είναι ότι τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να είναι σχετικά νέα και η χρήση τους σε εγκληματικές δραστηριότητες έχει δημοσιοποιηθεί ευρύτερα, βοηθώντας στην απομόνωση των πλεονεκτημάτων των κρυπτονομισμάτων και στιγματίζοντας έτσι τη χρήση τους. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών κρυπτονομισμάτων είναι νομοταγείς πολίτες που τα χρησιμοποιούν για νόμιμους σκοπούς, καθώς υπάρχει ένα τεράστιο όφελος για όλους.

Τα οφέλη της υπάρχουσας τεχνολογίας blockchain που χρησιμοποιείται για τα κρυπτονομίσματα θα ενισχύσουν σίγουρα τον τραπεζικό κλάδο στο μέλλον, με εταιρείες, όπως η JPMorgan και άλλες, να επενδύουν εκατομμύρια στην ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας.

Οι λόγοι; Το blockchain παρέχει βελτιωμένη ασφάλεια για οικονομικές συναλλαγές μέσω των αποκεντρωμένων και κρυπτογραφικών αλγορίθμων του, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την παραβίαση ή την χειραγώγηση δεδομένων. Οι συναλλαγές στο blockchain διεκπεραιώνονται σχεδόν αμέσως, μειώνοντας τους χρόνους διεκπεραίωσης και το κόστος που σχετίζεται με παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα, όπως το SWIFT και το SEPA. Οι τράπεζες θα απολαμβάνουν το πλεονέκτημα της ταχύτητας εκτέλεσης και της εξοικονόμησης κόστους, που σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι συλλογικά να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε τις ευκαιρίες που θα προσφέρει αυτό.

Οι τράπεζες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν και ότι έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Αν και υπάρχουν κίνδυνοι, αυτοί μπορούν να μετριαστούν με κατάλληλη ρύθμιση και επίβλεψη. Αγκαλιάζοντας τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain, οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους νέες και καινοτόμες υπηρεσίες, παραμένοντας παράλληλα μπροστά από την καμπύλη, στον ταχέως μεταβαλλόμενο χρηματοοικονομικό κλάδο. Το μέλλον των χρηματοοικονομικών είναι ψηφιακό και εναπόκειται στις τράπεζες να προσαρμοστούν και να εξελιχθούν για να αποφύγουν τον κίνδυνο στασιμότητας.

Dan image

Daniel Rodwell

Υπευθύνων Σύμβουλος

uQualify

Alex_image

Αλέξανδρος Βακανάς

Υπεύθυνος Στρατηγικής

uQualify

Δειτε Επισης

Eurobank Holdings: Ενισχυμένα καθαρά κέρδη στην Κύπρο με Eurobank Cyprus και Ελληνική-Πάνω κατά 31,3% και στα €121 εκ.
Κάποιες ειδοποιήσεις είναι καλύτερο να τις αγνοείς...Καμπάνια ενημέρωσης Συνδέσμου Τραπεζών powered by Mastercard
Όλι Ρεν (EKT): Ναι σε νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αν το δικαιολογούν οι προβλέψεις
Αναστέλλεται λόγω squeeze out η διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Πόσες επιπλέον μετοχές απέκτησε μέσω του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών
Eurobank-Ελληνική: Φουλ ρυθμοί για την συγχώνευση και αποφάσεις για το όνομα της ενοποιημένης τράπεζας
Ελληνική Τράπεζα: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2025 με κέρδη ύψους €45 εκατ. το πρώτο τρίμηνο
Πράσινο Κεφαλαιαγοράς στο squeeze out και στην Eurobank το 100% της Ελληνικής
Προσοχή σε απατηλά επενδυτικά προγράμματα συνιστά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών
Σε κέρδη 4,5 δις ευρώ στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025