Powered by

Ποια παραμένει η βασική πρόκληση για την κυπριακή οικονομία σύμφωνα με το Υπ.Οικ.

Η κυπριακή οικονομία εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας με ένα σχετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και η επιβράδυνση της δεν θα είναι τόσο έντονη όσο σε άλλες χώρες της ΕΕ, σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας για μεγέθυνση του ΑΕΠ με ρυθμό 3,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

«Ο ρυθμός αυτός είναι ο 2ος υψηλότερος ανάμεσα στα Κράτη Μέλη και είναι υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. που υπολογίζεται στο 1,3% και 1,2% αντίστοιχα», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η κυπριακή οικονομία εισέρχεται σε αυτή την περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, με έναν σχετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης με τη βασική πρόκληση να παραμένει ο επίμονος, αν και σε πτωτική πορεία, πληθωρισμός.

«Με έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης εν μέσω ενός εξαιρετικά αβέβαιου εξωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος, ενδεικνύει ότι η επιβράδυνση για το 2023 δεν θα είναι τόσο έντονη όσο για άλλες χώρες στην ΕΕ», τονίζει το ΥΠΟΙΚ.

Καταλήγοντας, «υπογραμμίζει πως με συνετή δημοσιονομική πολιτική και οικονομική διαχείριση της Κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα συμβάλουν στην ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον».

Δειτε Επισης

Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση-Οι βασικές πτυχές και πότε πάνε στην Βουλή
ΣΠΟΔ: Συγκρατημένη μεγέθυνση τον Ιούνιο υπό το πρίσμα εξωτερικών αβεβαιοτήτων-Οι παράγοντες με θετική συμβολή
Πράσινο Βουλής στα 100 εκατ. για κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων-Το μέγιστο ποσό ανά φυσικό πρόσωπο
Αλλάζουν με νόμους τα χρηματικά όρια στις συνοπτικές διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων
Από 1η Ιουλίου τερματίζονται οι πληρωμές φόρου και εισφορών (PAYE/DAS) μέσω φορολογικής πύλης
Παράταση μέχρι 29 Ιουλίου για την υποβολή δήλωσης και πληρωμή οφειλόμενου ΦΠΑ
ΚΟΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό, ενδυναμώθηκε το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούνιο
Στα σκαριά μεικτή τηλεργασία στο δημόσιο-Επεκτείνεται και το ευέλικτο ωράριο εργασίας
Κοινό μέτωπο ΟΕΒ-ΚΕΒΕ για την ΑΤΑ... Τα τέσσερα σημεία που τονίζουν και υποδεικνύουν στον Γιάννη Παναγιώτου
Στήριξη ΕΛΚ για ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν εντός του 2026-«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τη διαδικασία»