Υπ. Οικονομικών: Ανθεκτική η κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση για τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Στις πέντε χώρες στην ευρωζώνη και στις έξι πρώτες χώρες της ΕΕ, με τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2023 και το 2024, κατατάσσουν την Κύπρο οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ, σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη χθεσινή έκδοση των προβλέψεων Κομισιόν, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει επίσης ότι σε σχέση με την Ευρωζώνη και την ΕΕ ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου είναι κατά περίπου 1,2% το 2023 και 1% το 2024 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος, «γεγονός που καταδεικνύει την ανθεκτικότητά της, αλλά και την ευελιξία και ικανότητα προσαρμογής της σε δύσκολα οικονομικά δεδομένα».

Το ΥΠΟΙΚ αναδεικνύει επίσης ότι σε σχέση με τα δημοσιονομικά, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν, στηριζόμενες στις σημαντικές αυξήσεις των εσόδων λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την απόσυρση των μέτρων στήριξης του COVID-19.

«Προβλέπουν τον προϋπολογισμό να παραμείνει πλεονασματικός στο 1,8% του ΑΕΠ το 2023, ενώ για το 2024 το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει περίπου το 2,1% του ΑΕΠ», προσθέτει το ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της προβλεπόμενης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και των πρωτογενών πλεονασμάτων και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 80,4% μέχρι το τέλος του 2023 και περαιτέρω μείωση στο 72,5% το 2024.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές στο Λονδίνο
Στο 21,2% ο δείκτης φερεγγυότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος το 2022
AstroBank: «Πάγωμα» βασικού επιτοκίου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας
Μείωση των συνολικών νέων δανείων-Η διακύμανση των επιτοκίων
Το δέντρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων κρύβει το δάσος του ιδιωτικού χρέους
Ο Πέτρος Χριστοδούλου μη εκτελεστικός πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας
Ακάλυπτες επιταγές €86.325 τον Μάιο - €435.484 στο πεντάμηνο
Έρχεται το Ειδικό Δικαστήριο, σε πλήρη αρμονία Χριστοδουλίδης και τράπεζες για τις κυρώσεις
Τρ. Κύπρου: Το νέο προϊόν «Step-Up 18 μηνών» και για καταθέσεις κάτω των €100.000
Αυξάνει στο 1% το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας από 2 Ιουνίου 2024 η ΚΤΚ