Στην Περιστερώνα μια επένδυση μαμούθ σχεδόν 100 εκατ. που θα αλλάξει τη δυτική Λευκωσία

Η κατασκευή και λειτουργία συνταξιοδοτικού χωριού, κέντρου γηριατρικής φροντίδας και αποκατάστασης καθώς και νοσηλευτικής σχολής, σε ένα μεγαλεπήβολο έργο υπό την ονομασία «Komitis Eco Village» βρίσκεται στα σχέδια της εταιρείας C.E.V CYPRUS ECO VILLAGE LTD.

Ο κύριος του έργου κατέθεσε περιβαλλοντική μελέτη στο Τμήμα Περιβάλλοντος και η ανάπτυξη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Πρόκειται για μια επένδυση €98,300,000, η οποία χωροθετείται στην κοινότητα Περιστερώνας της επαρχίας Λευκωσίας, με στόχο την ανάπτυξη και την παροχή σύγχρονων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών γηριατρικής φροντίδας στα άτομα τρίτης ηλικίας από την Κύπρο, αλλά και το εξωτερικό.

Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνεται στα έργα τα οποία η κυπριακή Κυβέρνηση και ειδικότερα ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), προωθεί με ειδικά κίνητρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας ως σημαντικό μέτρο για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και την καταπολέμηση της εποχικότητας με την προσέλκυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

1

2

Τι θα περιλαμβάνει

Η συνολική έκταση του προτεινόμενου έργου ανέρχεται στα 269,685 τ.μ.

Ουσιαστικά, σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου χωριού συνταξιοδότησης, το οποίο να ικανοποιεί τις κοινωνικές, ιατρικές και ψυχολογικές ανάγκες των ηλικιωμένων σε συνδυασμό με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μίας νοσηλευτικής σχολής.

Αναλυτικότερα, το Komotis Eco Village θα περιλαμβάνει τις πιο κάτω στρατηγικές χρήσεις:

  1. Σύγχρονο κέντρο Γηριατρικής Φροντίδας και Παρακολούθησης
  2. Κέντρο Αποκατάστασης Υγείας
  3. Νοσηλευτική Σχολή

Παράλληλα, θα περιλαμβάνει ένα αριθμό συμπληρωματικών χρήσεων και περαιτέρω αναπτύξεις, καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο και μεγαλεπήβολο έργο.

Έχει σχεδιαστεί για να περιλαμβάνει διάφορους τύπους αναπτύξεων, οι οποίες θα συνεργάζονται αρμονικά, προκειμένου να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους κατοίκους, τους φοιτητές και το προσωπικό και να δημιουργήσουν ένα ασφαλές, προσιτό, αυτάρκη και ευχάριστο περιβάλλον.

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Εκπαιδευτικό Κέντρο

Το εκπαιδευτικό κέντρο, συνολικού εμβαδού 31,448 τ.μ. θα αποτελείται από πέντε κτίρια.

Θα περιλαμβάνει Νοσηλευτική Σχολή, η οποία θα έχει χωρητικότητα 45 φοιτητών ετησίως για ένα 4-ετές πτυχίο (συνολική χωρητικότητα 180 φοιτητών).

Τα μαθήματα που θα προσφέρονται, περιλαμβάνουν ένα 4-ετές πτυχίο στη νοσηλευτική, πτυχίο Οδοντιατρικής, Διατροφικής Επιστήμης και άλλα μαθήματα. Η Σχολή θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες αίθουσες διαλέξεων, εργαστήρια, αμφιθέατρα, γραφεία, καθώς και μια καφετέρια / χώρο εστιατορίου.

εκπαιδευτικό κέντρο

Επίσης, θα περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες και συγκεκριμένα 90 στούντιο 35 τ.μ. έκαστο. Το κτίριο των εστιών, έχει σχεδιαστεί για να περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους, τραπεζαρία, βιβλιοπωλείο-τυπογραφείο, πλυντήριο και γυμναστήριο.

Το εκπαιδευτικό κέντρο, θα περιλαμβάνει ακόμη παιδικό σταθμό (για τα παιδιά των φοιτητών) με μέγιστη χωρητικότητα 50 παιδιά έως πέντε ετών.

Η διάταξη της ανάπτυξης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε δίπλα στο Εκπαιδευτικό Κέντρο να υπάρχει ένας χώρος πρασίνου με εγκαταστάσεις για αθλητικές δραστηριότητες και παιδότοπο, που θα χρησιμοποιούνται από μαθητές και παιδιά.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει παροχή θέσεων στάθμευσης οχημάτων, καθώς και καλυμμένες θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων.

  • Ιατρικό Κέντρο

Το Ιατρικό Κέντρο θα καλύπτει συνολικά 25,988 τ.μ. και θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια τα οποία θα είναι όλα διώροφα.

Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει δύο κτίρια υποβοηθούμενης διαβίωσης (Κέντρο Γηριατρικής Φροντίδας Α και Κέντρο Γηριατρικής Φροντίδας Β).

Καθένα από τα δύο κτίρια υποβοηθούμενης διαβίωσης θα έχει χωρητικότητα 24 ατόμων και θα αποτελείται από διαμερίσματα 45 τ.μ. και μπαλκόνι 8 τ.μ. Επιπλέον, τα κτίρια θα περιλαμβάνουν χώρους υποδοχής, κοινόχρηστους χώρους, αίθουσες προσωπικού, γραφεία, καθώς και εγκαταστάσεις πλυντηρίων και καθαρισμού.

Τα διαμερίσματα υποβοηθούμενης διαβίωσης απευθύνονται σε ηλικιωμένους κατοίκους με σωματικές ή ψυχικές αναπηρίες και που χρειάζονται σημαντικές υπηρεσίες βοήθειας, όπως 24ωρη παρακολούθηση, καθαρισμό, πλυντήρια, παρακολούθηση λήψης φαρμάκων, γενική προσωπική βοήθεια.

Ιατρικό κέντρο

Το τρίτιο κτίριο προορίζεται για Ιατρικό Κέντρο και Κέντρο Αποκατάστασης χωρητικότητας 20 δωματίων, καθένα από τα οποία θα έχει 27 τ.μ. και μπαλκόνι 8 τ.μ.

Επιπλέον, το κτίριο θα περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους, γραφεία, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, εσωτερικό γυμναστήριο, αίθουσες θεραπείας για εξειδικευμένη θεραπεία, χώρους ιατρικού ελέγχου και εργαστήριο.

Το Ιατρικό Κέντρο θα προσφέρει υπηρεσίες στους κατοίκους του προτεινόμενου έργου και όχι μόνο. Θα περιλαμβάνει επίσης δωμάτια για φυσική αποκατάσταση, προληπτική θεραπεία, μαγνητική τομογραφία, υπερηχογραφία, ICUs, εργαστηριακές εξετάσεις, οδοντιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σίτισης και κάτοικόν επισκέψεις.

Το τέταρτο κτίριο προορίζεται για ανάπτυξη Κεντρικής Πλατείας. Η Κεντρική Πλατεία θα καλύπτει συνολική έκταση 10,275 τ.μ. και θα αποτελείται από ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου, καθώς και ένα κτίριο συνολικής έκτασης 3,695 τ.μ.

ΠΛΑΤΕΙΑ

Το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει γραφεία, καθώς και εμπορικές μονάδες. Θα περιλαμβάνει ακόμα μια μικρή εκκλησία για εξυπηρέτηση των θρησκευτικών και πνευματικών αναγκών των κατοίκων του.

Η Πλατεία θα περιλαμβάνει αρκετά καταστήματα για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων όπως παντοπωλείο, φαρμακείο, κουρείο, υπεραγορά, καθαριστήριο, καφετέριες και άλλα.

  • Οικιστική Ανάπτυξη

Το προτεινόμενο έργο θα περιλαμνάνει οικιστική ανάπτυξη που θα εκτείνεται σε έκταση 114,680 τ.μ.

Σύμφωνα με τα σχέδια, η οικιστική περιοχή χωρίζεται σε συνολικά 32 οικιστικά συγκροτήματα και έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει συνολικά 270 οικιστικές μονάδες.

κατοικιες

Οι οικιστικές μονάδες έχουν σχεδιαστεί για να έχουν καλυμμένους χώρους που κυμαίνονται από 75 έως 140 τ.μ. οι οποίες είναι κατάλληλα σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις (προσβασιμότητα, ασφάλεια, ασφάλεια, ποιότητα κ.λπ.) των ηλικιωμένων κατοίκων που θα τις χρησιμοποιούν.

  • Χώροι πρασίνου, δίκτυο μεταφορών και κοινόχρηστοι χώροι

Το προτεινόμενο έργο θα διαθέτει έκταση 32,710 τ.μ. για κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου. Οι χώροι πρασίνου θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ποδηλατοδρόμους και πεζόδρομους καθώς και πάρκα.

Για την διακίνηση εντός του Komotis Eco Village έχει σχεδιαστεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο μεταφορών, που καλύπτει έκταση 52,555 τ.μ. και περιλαμβάνει, δρόμους μικτής χρήσης, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους μαζί με χώρους στάθμευσης ποδηλάτων και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

εγκαταστασειςς

Πού χωροθετείται

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Περιστερώνας της επαρχίας Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται να αναπτυχθεί σε τεμάχια γης στην περιοχή «Λαξιά του Ορνιθάρι», νότια του αυτοκινητοδρόμου Περιστερώνας-Ακακίου.

Η περιοχή βρίσκεται μεταξύ των χωριών Περιστερώνας και Ορούντας πλησίον του υπεραστικού δρόμου Λευκωσίας - Τροόδους.

Χρονοδιάγραμμα κατασκευής

Σύμφωνα με την Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που κατατέθηκε στην Περιβαλλοντική Αρχή, η συνολική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προτεινόμενου έργου εκτιμάται περίπου τέσσερα χρόνια από την ημέρα αδειοδότησης.

Η κατασκευή του έργου προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας