DELOITTE: Εταιρείες ενώπιον σημαντικών δεδομένων

Οι επιχειρήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω της αυξημένης παγκοσμιοποίησης και του ανταγωνισμού σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι η σωστή συλλογή και ανάλυση δεδομένων αποτελεί μονόδρομο στην ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τσιακκής, Ανώτερος Διευθυντής, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Deloitte.

Eν έτει 2023, όπου ο όγκος των δεδομένων μεγαλώνει εκθετικά, κρατικοί φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν συνεχώς μία αυξανόμενη ανάγκη να αξιοποιήσουν σωστά τα εταιρικά τους δεδομένα. Αυτό μεταφράζεται σε μετατροπή ακατέργαστων στοιχείων σε πολύτιμες πληροφορίες, που βοηθούν στη λήψη αποφάσεων, στον σχεδιασμό στρατηγικής και στον εντοπισμό λειτουργικών αδυναμιών. Συνεπάγεται λοιπόν, ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε θέματα τεχνολογίας για τις κυπριακές επιχειρήσεις είναι ο σωστός σχεδιασμός αποθήκευσης/ βάσης δεδομένων (data warehouse), καθώς και η λεπτομερής και πλήρης ανάλυση αυτών (analysis and visualisation), ώστε η διευθυντική ομάδα να έχει τα σωστά εργαλεία για να λαμβάνει ορθές και έγκαιρες αποφάσεις. Το όλο οικοσύστημα αναφέρεται ως Επιχειρησιακή Νοημοσύνη (Business Intelligence ή ΒΙ).

Συστήματα Επιχειρησιακής Νοημοσύνης

Ορθά στημένα συστήματα Επιχειρησιακής Νοημοσύνης επιτρέπουν:

  • Τάχιστη ανάλυση δεδομένων που μειώνει τον χρόνο των εργαζομένων κατά την προετοιμασία των αναλύσεων και αυξάνουν τον χρόνο για ποιοτικότερη ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων.
  • Χρήση της πλήρους βάσης δεδομένων, η οποία επιτρέπει καλύτερα πληροφορημένα και βαθύτερα συμπεράσματα.
  • Διαφάνεια και καλύτερο έλεγχο, ειδικότερα όσον αφορά το μέγεθος του ρίσκου και των λειτουργικών αδυναμιών.
  • Ταχύτερη λήψη αποφάσεων.
  • Δημιουργία διαδραστικών αναλύσεων, οι οποίες καθιστούν την κατανόηση πληροφοριών ευκολότερη.
  • Βελτιστοποίηση οικονομικών και λειτουργικών δεικτών.

Η κατανόηση των τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση των πιο πάνω απαιτεί εις βάθος έρευνα ως προς τον εντοπισμό των σωστών εργαλείων. Ωστόσο, οι σύγχρονες λύσεις BI, συχνά δεν απαιτούν τον πλήρη επανασχεδιασμό των υφιστάμενων λογισμικών, αλλά λειτουργούν ως ένα επιπρόσθετο στρώμα επεξεργασίας και απεικόνισης δεδομένων. Επενδύοντας λοιπόν σε μια σύγχρονη πλατφόρμα BI, η οποία συνυπάρχει με τα υφιστάμενα συστήματα συλλογής δεδομένων, οι κυπριακές επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το φάσμα και το εύρος των δυνατοτήτων, που βασίζονται στη χρήση πληροφοριών.

Αποθήκευση δεδομένων (data warehouse)

Ο σχεδιασμός της αποθήκευσης δεδομένων δεν περιορίζεται μόνο στο τεχνικό κομμάτι. Την ευθύνη του συνήθως φέρει η εκάστοτε ομάδα τεχνικής υποστήριξης (ΙΤ department). Μεταξύ άλλων, η σωστή αποθήκευση δεδομένων πρέπει να σχεδιάζεται στη βάση μιας ολοκληρωμένης εικόνας των επιχειρησιακών, λειτουργικών και λοιπών άλλων στόχων του οργανισμού. Αυτοί οι στόχοι διαφέρουν ανά τομέα απασχόλησης, οργανισμό αλλά και στις ομάδες εντός μιας εταιρείας. Επομένως, ο σχεδιασμός πρέπει να συμπεριλαμβάνει άτομα με τεχνική κατάρτιση ως προς το πώς θα λειτουργεί η τεχνολογία, αλλά και στελέχη που ασχολούνται με το επιχειρησιακό κομμάτι, καθώς θα είναι οι μελλοντικοί χρήστες των αναλύσεων.Με γνώμονα τις αναλύσεις που χρειάζονται οι εκάστοτε χρήστες και οι διευθυντικές ομάδες, η αποθήκευση δεδομένων πρέπει κατά συνέπεια να συλλέγει και να συνδυάζει δεδομένα από διάφορα συστήματα συλλογής στοιχείων. Ο εντοπισμός και η χαρτογράφηση αυτών των δεδομένων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, καθώς πολλές φορές διάφορα τμήματα λειτουργούν απομονωμένα και χρησιμοποιούν δεδομένα που φυλάγονται εκτός των κεντρικών συστημάτων, όπως για παράδειγμα, αρχεία Excel.

Πέραν της συλλογής δεδομένων από τα διάφορα συστήματα, εξίσου σημαντικό είναι το ξεκαθάρισμα, η δόμηση και ο σωστός έλεγχος των εισερχόμενων δεδομένων (data structuring). Το στάδιο ταξινόμησης και εξυγίανσης των στοιχείων αποτελεί την κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, καθώς εν μέρει απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις για την επεξεργασία και τη δόμηση των δεδομένων και εν μέρει εμπορική κατανόηση ως προς το ποια δεδομένα μπορούν να συνδυαστούν για να απαντηθούν τα διάφορα επιχειρησιακά ερωτήματα.

Ανάλυση δεδομένων (data analysis and visualisation)

Κατά την ολοκλήρωση της συλλογής και δόμησης των δεδομένων, οι επιχειρήσεις καλούνται να προδιαγράψουν τις απαραίτητες αναλύσεις, ώστε να μπορέσουν να πάρουν τις απαντήσεις που επιζητούν. Όπως και στον σχεδιασμό της αποθήκευσης δεδομένων, η συνεργασία μεταξύ της τεχνικής ομάδας υποστήριξης και του επιχειρησιακού προσωπικού είναι απαραίτητη. Επιπρόσθετα, μεγάλη πρόκληση αποτελεί η εξεύρεση εξειδικευμένων χρηστών των εργαλείων BI, καθώς ο σχεδιασμός διαδραστικών αναλύσεων απαιτεί γνώσεις και εμπειρία.

Σημαντικότερη όμως πρόκληση αποτελεί ο σχεδιασμός αναλύσεων, που επιτρέπουν την αναγνώριση αδυναμιών και βοηθούν στη λήψη των σωστών αποφάσεων. Αυτές οι απαιτήσεις διαφέρουν ανάλογα με τον χρήστη, καθώς τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη τείνουν να αναζητούν λιγότερη λεπτομέρεια, αλλά μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, όσον αφορά ζητήματα στρατηγικής και επιχειρησιακής κατεύθυνσης. Άλλα στελέχη ενδεχομένως να χρειάζονται περισσότερη λεπτομέρεια που να τους εξυπηρετεί επί καθημερινής βάσης.

Επομένως, διαφορετικοί χρήστες χρειάζονται ξεχωριστές αναλύσεις, οι οποίες κτίζονται ανεξάρτητα, αν και προκύπτουν από κοινή βάση δεδομένων. Τα μοντέρνα εργαλεία ΒΙ επιτρέπουν τη δυνατότητα περιορισμένης πρόσβασης σε διάφορους χρήστες, εξασφαλίζοντας έτσι και την προστασία ευαίσθητων/απόρρητων πληροφοριών.

Κλειδί η συνεργασία των ομάδων

Οι πλείστες επιχειρήσεις τείνουν να αγνοούν τη σημασία της συνεργασίας των δύο ομάδων (τεχνικού και επιχειρησιακού προσωπικού), επιχειρώντας να κτίσουν εκμοντερνισμένα συστήματα BI βασιζόμενες εξολοκλήρου στις τεχνικές ομάδες υποστήριξης. Την ίδια στιγμή, αποτυγχάνουν να σχεδιάσουν πιο σύνθετους δείκτες απόδοσης, προκειμένου να παραμένουν ανταγωνιστικές και σε διεθνές επίπεδο.

Ως εκ τούτου, το τελικό αποτέλεσμα είναι πολλές φορές ανεπιτυχές και οι χρήστες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας. Σε ακραίες περιπτώσεις, όπου δεν γίνεται σωστή συντήρηση και ανανέωση της βάσης δεδομένων, οι επιχειρήσεις σταματούν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία, επιστρέφοντας στους προηγούμενους τρόπους εργασίας τους.

Η ομάδα Data Analytics στο τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Deloitte Κύπρου εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για εργαλεία BI και βελτιστοποίηση οικονομικών και λειτουργικών δεικτών. Έχοντας αποκτήσει σημαντική, πολύχρονη πείρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με μεγάλες πολυεθνικές, η ομάδα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των τεχνικών και επιχειρησιακών ομάδων των πελατών μας. Η ομάδα μας μπορεί να δώσει καθοδήγηση όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή εργαλείων BI, βέλτιστες πρακτικές και εξεύρεση λειτουργικών αδυναμιών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δημήτρης Τσιακκής, Ανώτερος Διευθυντής, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Deloitte

Τηλέφωνο: 22360477

E-mail: detsiakkis@deloitte.com

Ιστοσελίδα: www.deloitte.com/cy

Δειτε Επισης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Στην εποχή του «phygital»
DELOITTE: Εταιρείες ενώπιον σημαντικών δεδομένων
eBOS Technologies Ltd: 20 Χρόνια Πρωτοποριακής Καινοτομίας
ECOMMBX: What is brewing in ECOMMBX?
KPMG ΚΥΠΡΟΥ: Μαζί σας στο ψηφιακό ταξίδι
KYNDRYL: Στην καρδιά της τεχνολογικής προόδου
NetU: Οδηγώντας το ταξίδι της τεχνολογίας