Powered by

Η ανεργία στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στην έβδομη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. έρχεται η Κύπρος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Μάρτιος 2023).

Συγκεκριμένα, η ανεργία στην Κύπρο αγγίζει το 6,8%. Πρώτη σε ποσοστό ανεργίας χώρα της Ε.Ε. είναι η Ισπανία (12,8%) και ακολουθούν η Ελλάδα (10,9%), η Ιταλία (7,8%), η Σουιδία (7,2%) και η Πορτογαλία (6,9%) μαζί με τη Γαλλία (6,9%). Από την άλλη, τα πιο χαμηλά ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε. εμφανίζονται στη Τσεχία (2,6%), στη Γερμανία (2,8%) και στη Μάλτα (2,9%).

Οι άνεργοι στην Κύπρο σε αριθμούς

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στην Κύπρο, έφτασε τα 11.282 πρόσωπα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου που δημοσίευσε στις 4 Μαΐου και αφορούν το τέλος Απριλίου του 2023. Με βάση τα διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις στοιχεία, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Απρίλιο 2023 μειώθηκε στα 13.203 πρόσωπα σε σύγκριση με 13.427 τον προηγούμενο μήνα.

Η μείωση αυτή, αποδίδεται κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, του εμπορίου, των κατασκευών, των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και της δημόσιας διοίκησης.

Οι τομείς με τους περισσότερους άνεργους

Οι πέντε τομείς της οικονομίας που σημειώνουν τους περισσότερους εγγεγραμμένους άνεργους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου που αφορούν τον Απρίλιο του 2023, είναι οι πιο κάτω:

1) Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών: 1.889 εγγεγραμμένοι άνεργοι.

2) Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης: 1.843 εγγεγραμμένοι άνεργοι.

3) Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες: 1.308 εγγεγραμμένοι άνεργοι.

4) Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες: 766 εγγεγραμμένοι άνεργοι.

5) Μεταποίηση: 722 εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Οι τομείς με τους λιγότερους άνεργους

Οι πέντε τομείς της οικονομίας με τους λιγότερους εγγεγραμμένους άνεργους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου που αφορούν τον Απρίλιο του 2023, είναι οι πιο κάτω:

1) Δραστηριότητες Ετερόδικων Οργανισμών και Φορέων: 6 εγγεγραμμένοι άνεργοι.

2) Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού: 10 εγγεγραμμένοι άνεργοι.

3) Ορυχεία και Λατομεία: 12 εγγεγραμμένοι άνεργοι.

4) Δραστηριότητες Νοικοκυριών: 19 εγγεγραμμένοι άνεργοι.

5) Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης: 31 εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Αναλυτικά οι αριθμοί

Ακολουθεί πιο κάτω ο πίνακας με τους εγγεγραμμένους άνεργους ανά οικονομική δραστηριότητα, όπως δημοσιεύθηκε από την Στατιστική Υπηρεσία.

Οι αριθμοί αφορούν τον Απρίλιο του 2022, τον Μάρτιο του 2023 και τον Απρίλιο του 2023.

στατιστικη υπ. ανεργια

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο-Yποχώρηση ΔΟΣ κατά 2,5 μονάδες
Με Μιχάλη Χατζηπαντέλα εισηγητή δίνει κατεύθυνση στο φορολογικό σύστημα της Ε.Ε. η Κύπρος-«Αποδείξαμε ότι μπορούμε»
Με κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Γ. Παναγιώτου: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα-Η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά
Διατήρησε την ανοδική του πορεία, αλλά επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Πόσα χρωστούν οι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου-Οι οικονομικές τους καταστάσεις για το 2024
Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας: Οφέλη ψηφιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης με σωστή διαχείριση
Επανάσταση στην υγεία και την ασφάλεια: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης στην εργασία
Στ. Δημητρίου: Πολυεπίπεδα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης