ΣΕΚ για ΑΤΑ: Βελτίωση ως προς τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού αποκατάστασης
InBusinessNews 10:52 - 01 Μαΐου 2023
Η ΣΕΚ καλεί την πολιτεία και το σύνολο των κοινωνικών εταίρων να σεβαστούν τους εργαζόμενους και μέσα από ανθρωποκεντρική διάθεση και προσέγγιση, να συνδράμουν στην αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού και στη βελτίωση των όρων και του περιβάλλοντος εργασίας, αξιοποιώντας πλήρως το θεσμικό πλαίσιο.
«Αναντίλεκτα, η περαιτέρω ενίσχυση και αξιοποίηση του πλαισίου λειτουργίας του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας, δίνοντας έμφαση κυρίως στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και τη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή, αποτελεί πρόκληση και σημείο αναφοράς για την Κυβέρνηση και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους», αναφέρει η ΣΕΚ στην Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη της.
Παράλληλα, αναφέρει πως οι νέες προκλήσεις και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, προκρίνουν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, στο πλαίσιο της πράσινης και της γαλάζιας οικονομίας, όπου θα πρέπει να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με την επίδραση του παραγωγικού μετασχηματισμού στην αγορά εργασίας.
«Ζητήματα που διασυνδέονται με την ποιότητα και την αξιοπρέπεια στην εργασία, την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, την επένδυση στις δεξιότητες και στα πιστοποιημένα πρότυπα προσόντα, θα πρέπει να αποτελούν βασικές συνιστώσες του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών συμβάσεων», προσθέτει.
Σύμφωνα με την ΣΕΚ, επιβάλλεται η άμβλυνση του προβλήματος που διασυνδέεται με τη βία, την παρενόχληση και τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον Κώδικα που έχει συντάξει η ΣΕΚ σε συνεργασία με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και ο οποίος έχει ήδη ενσωματωθεί στις συλλογικές συμβάσεις.
Επίσης, αναφέρει ότι γίνεται ακόμα πιο επιβεβλημένη η προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως προκύπτει και μέσα από την Οδηγία για τον Ευρωπαϊκό Κατώτατο Μισθό, για την ενίσχυση, επέκταση και εδραίωση των συλλογικών συμβάσεων, με στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 80% της αγοράς εργασίας.
Στην Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη της η ΣΕΚ αναφέρει πως, συμμετέχοντας ενεργά στην Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), είναι έτοιμη να καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για τον καθορισμό της στρατηγικής που θα οδηγήσει στην επέκταση και εδραίωση των συλλογικών συμβάσεων, με στόχο την κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα.
Αναφορικά με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), η ΣΕΚ αναφέρει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της, όπως ρητά καταγράφεται και στη Μεταβατική Συμφωνία που έχει συνομολογηθεί ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και προσθέτει πως θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος της ΑΤΑ, την οποία «πολύ ορθά ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει χαρακτηρίσει ως κοινωνική κατάκτηση, στη βάση της σταδιακής βελτίωσης και συνολικής αποκατάστασης του θεσμού, έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστική αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών σε σχέση με τις πληθωριστικές τάσεις που καταγράφει η οικονομία».
«Η πρόταση που έχει κατατεθεί προς τους κοινωνικούς εταίρους θα πρέπει να τύχει βελτίωσης ως προς τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού αποκατάστασης της ΑΤΑ, διασφαλίζοντας τον πλήρη σεβασμό στη φιλοσοφία του θεσμού και τον καθορισμό του χρονικού ορίζοντα πλήρους αποκατάστασής του», προσθέτει.
Επί του προκειμένου, η ΣΕΚ αναφέρει πως θα αναλάβει πρωτοβουλία έτσι ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ θα υπάρξει και σύγκλιση Πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης για από κοινού αξιολόγηση των δεδομένων.
Σε σχέση με την αναθεώρηση του εθνικού κατώτατου μισθού, η ΣΕΚ αναφέρει ότι, «λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές προεκτάσεις που έχει δημιουργήσει ο πληθωρισμός σε συνάρτηση με την ακρίβεια και με το ύψος του τιμαρίθμου, επιβάλλεται και η σύσταση του Μηχανισμού αναθεώρησης του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, έτσι ώστε, στο πλαίσιο και της πρόνοιας του Διατάγματος, να δημιουργηθούν έγκαιρα οι προϋποθέσεις αναπροσαρμογής του ύψους του Κατώτατου τον Ιανουάριο του 2024».
Προσθέτει πως είναι επίσης σημαντική και η ρύθμιση του ωφελήματος σε σχέση και με την ωριαία απόδοσή του, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες για σωστή και ολοκληρωμένη εφαρμογή του.
Αναφορικά με την τηλεργασία, η ΣΕΚ ζητά να κατατεθεί αμέσως στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την Τηλεργασία, που αποτελεί προϊόν κοινωνικού διαλόγου και έχει τύχει του απαιτούμενου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Γενική Εισαγγελία.
Προσθέτει πως οι πρόνοιες του Νομοσχεδίου διασφαλίζουν τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν, σε συνεννόηση με τον εργοδότη τους, να τηλεργάζονται, τόσο σε ότι αφορά τα ισχύοντα μισθολογικά και παρεμφερή ωφελήματα και τους όρους απασχόλησής τους, όπως επίσης και τα θέματα που διασυνδέονται με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, καθώς και το αναφαίρετο δικαίωμα στην αποσύνδεση.
Σε σχέση με την Στρατηγική Απασχόλησης Εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, η ΣΕΚ αναφέρει πως η σωστή αναθεώρηση της στρατηγικής είναι «απαραίτητη, έτσι ώστε να μπορέσει να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη για κάλυψη των αναγκών τους στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, είτε από ντόπιους είτε από κοινοτικούς εργαζόμενους».
Σε αυτό το πνεύμα, προσθέτει, «θεωρείται ως κατεπείγουσα η ανάγκη ανάκλησης ή σαφούς βελτίωσης της πρόσφατης απόφασης του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση της Στρατηγικής».
Αναφορικά με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η ΣΕΚ αναφέρει στην Διακήρυξη της για την Πρωτομαγιά πως θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες που διασυνδέονται και με τη μελέτη που διεξάγει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σχετικά με τη συνολική μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού συστήματος, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική διάσταση του θέματος και διασυνδέοντάς το με τον δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών που αφορά τα ταμεία προνοίας, ως βασική συμβατική συνιστώσα και ωφέλημα, όπως επίσης και με τη διευθέτηση του θέματος της αναλογιστικής αναπροσαρμογής (12%).
Επίσης, η ΣΕΚ κρίνει «ως άκρως σημαντική» την αναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή σχετικά με τη διασφάλιση της πρόσβασης των εργαζομένων που λαμβάνουν χαριστικές αποζημιώσεις, στο ταμείο ανεργίας, έτσι ώστε να συνεχίσει να κατοχυρώνεται το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Προσθέτει πως ανάλογη διευθέτηση θα πρέπει να γίνει και για τους εργαζόμενους που απολύονται από το 63ο στο 65ο έτος της ηλικίας τους.
Σε σχέση με την φορολογική μεταρρύθμιση, η ΣΕΚ αναφέρει πως απαιτείται η έναρξη κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, για συνολική φορολογική μεταρρύθμιση, μέσα από την οποία θα προάγονται, όπως προσθέτει, «η πράσινη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία, προς όφελος και της απασχόλησης, των ίδιων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, περιορίζοντας τη φορολογική επιβάρυνση των μισθών και αυξάνοντάς την σε σχέση με τη ρύπανση και την προστασία του περιβάλλοντος».
Αναφέρει επίσης πως, θα συνεχίσει να αποτελεί ασπίδα προστασίας προς το ΓεΣΥ και βασικό εταίρο στην προσπάθεια προστασίας, βελτίωσης και ενίσχυσης του θεσμού προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και των επαγγελματιών υγείας.
Τέλος, στην Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη της η ΣΕΚ αναφέρει πως θα πρέπει να καταβληθεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για ενεργοποίηση των δυνατοτήτων επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αναδεικνύοντας τις αρχές και αξίες του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, του Διεθνούς Δικαίου και των Ηνωμένων Εθνών.