Συρρίκνωση στη μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας τον Απρίλιο
InBusinessNews 10:05 - 01 Μαΐου 2023
Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν την Κυριακή, λόγω της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης και της αργής εγχώριας ανάκαμψης μετά την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID.
Ο βασικός δείκτης παραγωγής των κινεζικών εργοστασίων υποχώρησε απροσδόκητα στο 49,2 τον Απρίλιο από 51,9 τον Μάρτιο και κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση και τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, σύμφωνα με δεδομένα από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS).
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg News ανέμεναν τη μεταποιητική δραστηριότητα Απριλίου στο 51,4. Η πτώση έρχεται αφότου ο Φεβρουάριος κατέγραψε την υψηλότερη τιμή σε περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς τα εργοστάσια επέστρεψαν στην κανονική λειτουργία.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 4,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, καθώς η χώρα άνοιξε ξανά μετά την κατάργηση των αυστηρών υγειονομικών ελέγχων του κορωνοϊού. Όμως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πλήττεται επίσης από μια σειρά από άλλες κρίσεις, από έναν τομέα ακινήτων με χρέη μέχρι την καταναλωτική εμπιστοσύνη, τον παγκόσμιο πληθωρισμό, την απειλή της ύφεσης αλλού και τις γεωπολιτικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο επίσημος μη μεταποιητικός δείκτης, ο οποίος μετρά την ανάπτυξη στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών, υποχώρησε στο 56,4 από 58,2 τον Μάρτιο.
Η Kυβέρνηση της Κίνας έχει θέσει έναν σχετικά μέτριο στόχο ανάπτυξης, περίπου 5% φέτος, στόχος που ο Πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ προειδοποίησε ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Το ανώτατο όργανο χάραξης πολιτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος δήλωσε την Παρασκευή ότι η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους λόγω της αδύναμης ζήτησης στο εσωτερικό και τον αργού ρυθμού των μεταρρυθμίσεων.
Το Πεκίνο έχει υποσχεθεί περαιτέρω κρατική στήριξη για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος επηρεάζεται αρνητικά από μια ύφεση στις βιομηχανίες ακινήτων, τεχνολογίας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν επίσης τρόπους για να ωθήσουν την εγχώρια ζήτηση, καθώς οι κλάδοι των εξαγωγών και της μεταποίησης της Κίνας αντιμετωπίζουν προβλήματα εν μέσω της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης.
Ωστόσο αισιοδοξία προκύπτει από το γεγονός ότι του τελευταίους μήνες τα νοικοκυριά ξοδεύουν τις συσσωρευμένες οικονομίες τους για ταξίδια.
Οι κρατήσεις για τρένα και αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και οι κρατήσεις ξενοδοχείων για την πενθήμερη αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς από το Σάββατο ξεπέρασε όλα τα επίπεδα που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο το 2019, πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το διαδικτυακό κινεζικό ταξιδιωτικό γραφείο Fliggy.