Powered by

ΔΝΤ: Κάτω από το 3% το 2023 η παγκόσμια ανάπτυξη

Μια συνεχιζόμενη επιβράδυνση σε όλες σχεδόν τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου αναμένεται να φέρει την παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από το 3% φέτος, προειδοποίησε την Πέμπτη η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστος στόχος», είπε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε δηλώσεις που ετοίμασε ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και χώρες», προσθέτει στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει στην Ουάσιγκτον.

Η παγκόσμια ανάπτυξη μειώθηκε πέρσι σχεδόν στο μισό φτάνοντας το 3,4%, καθώς ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε την παγκόσμια οικονομία, ανακόπτοντας απότομα την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ενώ οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας αναμένεται να δουν σημαντικές αυξήσεις στην οικονομική παραγωγή - με την Ινδία και την Κίνα να προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της συνολικής ανάπτυξης φέτος - τα καλά νέα θα αντισταθμιστούν από την επιβράδυνση που αναμένεται για το 90% των προηγμένων οικονομιών του κόσμου.

«Η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη από ιστορική σύγκριση -- τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα», είπε.

Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη πιθανότατα θα παραμείνει περίπου στο 3% για την επόμενη μισή δεκαετία, που αποτελεί τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη από τη δεκαετία του 1990.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αναμένεται να υποστούν διπλό σοκ από το υψηλό κόστος δανεισμού και τη μείωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της φτώχειας και της πείνας, είπε η Γκεοργκίεβα.

«Περίπου το 15% των χωρών χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα χρέους και ένα άλλο 45% είναι ευάλωτο σε υψηλό χρέος», είπε, καλώντας τα πλουσιότερα μέλη του ΔΝΤ να κάνουν περισσότερα για να παράσχουν υποστήριξη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ