Η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ επικρίνει τον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επέκρινε τη Δευτέρα την απόφαση της συμμαχίας πετρελαιοεξαγωγικών κρατών ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, χαρακτηρίζοντάς την «μη εποικοδομητική», ενώ προειδοποίησε πως θα προκαλέσει περαιτέρω αβεβαιότητα στην προοπτική ανάπτυξης παγκοσμίως και θα επιβαρύνει τους καταναλωτές σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

«Θεωρώ πως είναι μια μη εποικοδομητική απόφαση που έλαβε ο ΟΠΕΚ. Δεν είμαι βέβαιη ακόμη ποιος θα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει στις τιμές. Νομίζω πως θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη, προτού κάνουμε μια αξιολόγηση», είπε η Γέλεν σε δημοσιογράφους σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Γέιλ.

Η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης πως οι εκροές καταθέσεων από μικρομεσαίες τράπεζες καταγράφουν μείωση, αλλά διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει φαινόμενα μετάδοσης στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα ενισχύθηκε από τα μέτρα που έλαβαν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης των Καταθέσεων (FDIC) μετά τις καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

«Οι εκροές από μικρομεσαίες τράπεζες μειώνονται και τα πράγματα σταθεροποιούνται, αλλά είναι μια κατάσταση που παρακολουθούμε πολύ στενά», είπε η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες