Γιατί αποτελεί γη της Επαγγελίας για τους Βρετανούς συνταξιούχους η Κύπρος

Στους πιο αγαπημένους προορισμούς τους έχουν οι Βρετανοί συνταξιούχοι την Κύπρο και την Ελλάδα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το υψηλό κόστος ζωής της Βρετανίας, ωθεί τους συνταξιούχους να αναζητήσουν άλλες χώρες για να μείνουν, ενώ παράλληλα θα μπορούν να έχουν τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. H μελέτη διεξήχθη από τη βρετανική ασφαλιστική εταιρία REASSURED, η οποία εξέτασε τους πιο δημοφιλείς προορισμούς που επιλέγουν οι συνταξιούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την μελέτη η χώρα μας έχει υψηλή απήχηση ως συνταξιοδοτικός προορισμός, καθώς προσφέρει ζεστό κλίμα, χαμηλό κόστος ζωής και υψηλό επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, η Κύπρος έχει ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους συνταξιούχους. Οι παράγοντες αυτοί είναι και τα κύρια σημεία αξιολόγησης των χωρών που επιλέγει η μελέτη να εξετάσει.

Οι Βρετανοί, όπως αναφέρει ο διευθυντής Εταιρικής Στρατηγικής της REASSURED, Phil Jeynes, αναζητούν άλλες χώρες για τη συνταξιοδότησή τους, καθώς το κόστος διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί υπερβολικά. Η ασφαλιστική, μέσα από την έρευνα της, προσπαθεί να αναγνωρίσει τους προορισμούς που επιλέγουν οι συνταξιούχοι, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν μέρος του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Κύπρος κατατάσσεται ως η 7η πιο δημοφιλής χώρα για τους Βρετανούς συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, στα στοιχεία που σύλλεξε η βρετανική ασφαλιστική αναφέρεται ότι η Κύπρος προσφέρει 3.314,1 ώρες ήλιο ετησίως-τις περισσότερες ώρες από τις υπόλοιπες χώρες-και διαθέτει ένα δείκτη κόστους ζωής στο 55,9.

Επιπρόσθετα, το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο είναι στα 81 έτη. Από την άλλη το ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 είναι σχετικά χαμηλό, στο 14%, και το κόστος διαμονής είναι στα 598,78 λίρες κατά μέσο όρο τον μήνα. Τέλος, το μέσο κόστος μεταφορών διαμορφώνεται στις 35.58 λίρες.

Ελληνική πρωτιά

Στην κορυφή των αποτελεσμάτων της έκθεσης βρίσκεται η Ελλάδα με συνολική βαθμολογία 6,806. Οι ώρες ηλιοφάνειας ετησίως ανέρχονται στις 2.773, κατακτώντας έτσι την έβδομη θέση σε αυτή την κατηγορία.

Το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα ανέρχεται στα 81 έτη, με το ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών ανέρχεται στο 23%. Όσον αφορά το μέσο κόστος διαμονής ανέρχεται σε 307,66 λίρες, καθιστώντας την τη δεύτερη φθηνότερη χώρα της πρώτης δεκάδας μετά την Αλβανία.

Σχετικά με το δείκτη κόστους διαβίωσης αυτός ανέρχεται σε 54,6, ενώ το μέσο κόστος μεταφορών διαμορφώνεται στις 26,68 λίρες.

Οι έξι δείκτες που εξέτασε η REASSURED, για την αξιολόγηση είναι οι πιο κάτω:

  • το επίπεδο ηλιοφάνειας ανά έτος
  • το μέσο προσδόκιμο ζωής
  • ο δείκτης κόστους ζωής
  • το μέσο κόστος ζωής
  • το μέσο κόστος μεταφοράς
  • το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών στη χώρα

Πιο κάτω ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με τις 30 πρώτες χώρες που εξέτασε η βρετανική ασφαλιστική.

pinakas

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση