ΕΥΚ: Η Αν. Μεσόγειος μπορεί να υποστηρίξει την παγκόσμια ζήτηση για αέριο

Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να υποστηρίξει την παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου τις επόμενες δύο δεκαετίες, δήλωσε την Παρασκευή ο Δημήτρης Φεσσάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου. 

Ο κ. Φεσσας μιλούσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Μεσογειακής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Φεσσά, η περιοχή αναγνωρίζεται ως αυξανόμενης σημασίας για την ΕΕ και τις παγκόσμιες αγορές, με μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες και μικρότερους φορείς έρευνας και παραγωγής να έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι συνολικά η Ανατολική Μεσόγειος διαθέτει άφθονους ενεργειακούς πόρους και η εξεύρεση τρόπου ανάπτυξης αυτών των πόρων οδηγεί στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των χωρών και των φορέων της περιοχής,

Ανέφερε επίσης στατιστικά στοιχεία για το έτος 2021, σύμφωνα με τα οποία η περιοχή παρήγαγε ποσότητες φυσικού αερίου περίπου 7,8 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών/ημέρα, το ένα πέμπτο της ημερήσιας κατανάλωσης της ΕΕ για το ίδιο έτος, η οποία ανέρχεται σε περίπου 38,4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια/ημέρα. Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με ανεξάρτητες αναλύσεις, η περιοχή από το 2021 διαθέτει συνολικά ανακτήσιμα αποθέματα 144 τρισεκατομμυρίων κ.π., αρκετούς για να καλύψουν δέκα φορές την κατανάλωση της ΕΕ το 2021.

Ναυαρχίδα της ενεργειακής συνεργασίας της περιοχής μπορεί να θεωρηθεί το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο θέτει τη βάση για έναν δομημένο διάλογο πολιτικής, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου για την πλήρη απελευθέρωση του δυναμικού των πόρων φυσικού αερίου και θα θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη πολυμερούς εμπορίου, σημείωσε ο κ. Φεσσάς.

Όσον αφορά στην εμπορική εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της περιοχής, ιδίως των νέων ανακαλύψεων, προσέθεσε ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις, καθώς τα πιο πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα βρίσκονται σε μεγαλύτερο βάθος και απαιτούν νέες υποδομές για να φτάσει το φυσικό αέριο στις αγορές.

Οι τρέχουσες επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι για τα επόμενα στάδια ανάπτυξης περιλαμβάνουν τη χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υγροποίησης στην Αίγυπτο, νέες τεχνολογίες όπως το πλωτό υγροποιημένο φυσικό αέριο, την πρωτοβουλία αγωγού East Med που υποστηρίζεται από την ΕΕ, ενώ η Κύπρος εξετάζει τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων υγροποίησης είτε στην ξηρά, είτε κοντά στην ξηρά, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Φεσσά, τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη του φυσικού αερίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι ισχυρά, με το γεγονός αυτό να είναι ενδεικτικό για τον ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο με τις λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ των ορυκτών καυσίμων, αλλά και για τον ρόλο του ως παράγοντα που θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως προβλέπεται από διάφορους ανεξάρτητους αναλυτές, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά τις επόμενες δύο δεκαετίες, κυρίως λόγω των αναπτυσσόμενων ασιατικών οικονομιών, ενώ η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σε πλεονεκτική θέση για να υποστηρίξει αυτή τη ζήτηση, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες απανθρακοποίησης που εφαρμόζονται στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση δυνατοτήτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, με στόχο την ανάπτυξη λύσεων που θα ωφελήσουν όλες τις χώρες της περιοχής.

Όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κ. Φεσσάς τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης του ηλιακού δυναμικού της περιοχής και παροχής περαιτέρω κινήτρων για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη της μετάβασης από τη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τη φιλοδοξία ότι η περιοχή μπορεί τελικά να καταστεί πάροχος πράσινης ενέργειας για την ΕΕ, είτε απευθείας μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων, είτε με τη μορφή πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας.

Αναφορικά με την ενεργειακή σταθερότητα και ασφάλεια, και συγκεκριμένα την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Φεσσάς είπε ότι περιφερειακές πρωτοβουλίες και έργα, όπως η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, EuroAsia Interconnector, και μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, EuroAfrica Interconnector, αποτελούν κύρια παραδείγματα περιφερειακής συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος.

«Η ενέργεια διαδραμάτισε και θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην περιφερειακή συνεργασία, η οποία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό επί των φυσικών πόρων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμβάλλοντας στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, η οποία με την έννοια της υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού και ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος», κατέληξε.

Ερωτηθείς αν η πίεση του χρόνου αποτελεί παράγοντα για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην περιοχή, ο κ. Φεσσάς δήλωσε ότι, αν και η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των στόχων και των σχεδίων για την ενεργειακή μετάβαση, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στη ζήτηση της ΕΕ σε φυσικό αέριο, η ζήτηση φυσικού αερίου σε άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δύο δεκαετίες, επομένως υπάρχει μια παγκόσμια προσέγγιση για το ζήτημα.

Δειτε Επισης

Σχέδιο για αποθήκευση και επιστροφή προστίμων ρύπων στο Ταμείο ΑΠΕ ζητά η Βουλή-H απάντηση του Ρούσου
Κρίσιμο βήμα για την αναβάθμιση του «Προμηθέα» σε FSRU... Η επόμενη φάση για την πιστοποίηση του πλοίου
Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Δωρεάν ενεργειακοί έλεγχοι μέσω του EcoSMEnergy
ΑΔΜΗΕ: Στη φάση δεσμευτικών προσφορών ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
Πιλοτική εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ-Σε ποιες περιοχές θα εγκατασταθούν
Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στον στόχο «Ηλέκτρα», τέλος Φεβρουαρίου γνωστά τα αποτελέσματα
Φωτοβολταϊκά σε γεωργικές αποθήκες και αγροτικές υποδομές χωρίς άδεια με νόμο που ψήφισε η Βουλή
Στασιμότητα σε όλα τα επιπέδα για την ηλεκτρική διασύνδεση-Οι εκκρεμότητες και οι διαφωνίες που παραμένουν
Οι μεγάλες πετρελαϊκές μετατρέπουν τα πρατήρια καυσίμων σε πρατήρια φόρτισης για την ηλεκτροκίνηση
Σε προσφορές η ΕΤΥΦΑ για το τερματικό πιστοποίησης του «Προμηθέα», ούτε φωνή ούτε ακρόαση από Ελλάδα για GSI