Powered by

Νέα αύξηση στον Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Μάρτιο

Ετήσια αύξηση 16,5% παρουσίασε σε ετήσια βάση τον Μάρτιο ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, καταδεικνύοντας τη συνέχιση της αύξησης των τιμών στους διάφορους κλάδους της βιομηχανίας.

Όπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης τον Μάρτιο του 2023 έφτασε στις 143,1 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας αύξηση 2,1% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2023.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης, ο οποίος καταγράφει την εξέλιξη των τιμών στους κλάδους που συνθέτουν τον δείκτη, σημειώνει συνεχόμενο διψήφιο ποσοστό αυξήσεων από τον Ιούλιο του 2021.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, ο δείκτης σημείωσε αύξηση 18,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Όσον αφορά στις μεταβολές σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους παρατηρείται αύξηση στους τομείς της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με αύξηση 39,4%, των μεταλλείων και λατομείων με 18,2% και της μεταποίησης 10,1%, ενώ μείωση καταγράφηκε στον τομέα της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών με 4,2%.

Κατά μεταποιητικό κλάδο, τον Μάρτιο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκαν αυξήσεις σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Οι σημαντικότερες παρουσιάζονται στην παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων με 21,3%, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με 12,0%, στην κατασκευή χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις με 10,6%, στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες με 8,4%, στην κατασκευή επίπλων, άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες και επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού με 8,4% και στην κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών με 7,6%.

Δειτε Επισης

Μ. Κεραυνός: Ευνοϊκή δημοσιονομική προοπτική, μειούμενο δημόσιο χρέος και ισχυρές οικονομικές προοπτικές
Ν. Χριστοδουλίδης: Επιβεβαιώνει την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης η αναβάθμιση από Scope
Για πρώτη φορά σε επίπεδο Α η κυπριακή οικονομία-Πού στηρίζει την αναβάθμιση σε Α- ο οίκος Scope Ratings
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%