Δήμος Λευκωσίας: 262 δρόμοι με ασφαλή και ομοιόμορφα πεζοδρόμια (vid)

Από το 2015 μέχρι σήμερα ο Δήμος Λευκωσίας ολοκλήρωσε 13 έργα κατασκευής ομοιόμορφων και ασφαλών πεζοδρομίων σε γειτονιές της πρωτεύουσας. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σε διάσκεψη Τύπου την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, μέχρι και το 2024 θα έχουν υλοποιηθεί συνολικά 19 Συμβόλαια που καλύπτουν 262 δρόμους συνολικού μήκους 49 χιλιομέτρων, δημιουργία πεζοδρομίων συνολικού μήκους 92 χιλομέτρων και τοποθέτηση αγωγών όμβριων υδάτων συνολικού μήκους 47 χιλιομέτρων. Η αξία των έργων ανέρχεται στα 39 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιωρκάτζης, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών της Λευκωσίας, μέσα από τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος διακίνησης, με χώρους στάθμευσης, υπογειοποιημένες υπηρεσίες και εκτενές δίκτυο όμβριων υδάτων το οποίο να μειώνει τον κίνδυνο πλημμυρών, ήταν εξ αρχής στις προτεραιότητες του Δήμου Λευκωσίας. «Μεγίστης σημασίας ζήτημα αποτελεί για εμάς το γεγονός ότι, παρόλο που η νομοθεσία προβλέπει τη χρέωση όλων των εργασιών στους ιδιοκτήτες, ο Δήμος Λευκωσίας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2013, αποφάσισε να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης, μειώνοντας σημαντικά το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες», σημείωσε ο κ. Γιωρκάτζης.

omorfesgeitoniesdimarxos

Σημαντική παράμετρος των συγκεκριμένων έργων, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, είναι η σύνδεση των πεζοδρομίων που κατασκευάζονται στις γειτονιές με κεντρικούς άξονες που οδηγούν στο κέντρο της πόλης. «Αναφέρομαι σε λεωφόρους τις οποίες έχουμε επίσης ανακατασκευάσει και αναβαθμίσει ουσιαστικά, όπως η Κυριάκου Μάτση, η Καλλιπόλεως, η Κέννεντι, τμήμα της Λάρνακος κ.ά.». Η προσπάθειά μας σημείωσε συνεχίζεται. «Το πρώτο βήμα στη βιώσιμη κινητικότητα και ανάπτυξη είναι να αρχίσουμε να περπατάμε. Απώτερος στόχος μας είναι οι πολίτες, οι επισκέπτες της πόλης μας, άτομα με κινητικές δυσκολίες, παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας, να μπορούν να διακινούνται με ασφάλεια και να διαβιούν σε ένα όμορφο και ασφαλές περιβάλλον», υπογράμμισε.

Παρουσιάζοντας το έργο, ο Ανώτερος Μηχανικός του Δήμου Λευκωσίας Ντίνος Λογίδης, τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα θα προστεθούν άλλα τρία συμβόλαια για τα οποία μόλις πρόσφατα εξασφαλίστηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια, τα οποία θα ανεβάσουν τη συνολική επένδυση στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η συσσώρευση νερών της βροχής αποτελούσε χρόνιο πρόβλημα του Δήμου και με τη σημαντική σταδιακή εξάπλωση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων αυτό επιλύθηκε. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Λευκωσίας σπάνια αναφέρεται στα ειδησεογραφικά ρεπορτάζ για πλημμύρες ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις ή καταιγίδες.

Μιλώντας για τη σημασία του κυκλοφοριακού «συγυρίσματος» των οδών, σημείωσε ότι «η μονοδρόμηση κάποιων οδών και η δημιουργία λωρίδων στάθμευσης σε όλους σχεδόν τους δρόμους, συνέβαλε στο να επικρατήσει τάξη και μεγαλύτερη ασφάλεια στη διακίνηση των οχημάτων. Ιδιαίτερα, οι δρόμοι γίνονται πολύ πιο ανθρώπινοι και όσον αφορά στη διακίνηση ατόμων σε τροχοκαθίσματα».

omorfesgeitoniesxartes

Παρών στη διάσκεψη ήταν και ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, ο οποίος τόνισε ότι αυτό που θέλουμε είναι πόλεις να τις περπατούμε και όχι να τις οδηγούμε. «Δεν μπορεί», είπε, «να υπάρχει ποιότητα ζωής σε μια πόλη χωρίς πεζοδρόμια, τα οποία να προσφέρουν ανεμπόδιστη πρόσβαση για ασφαλή διακίνηση στους πεζούς και ειδικά στα εμποδιζόμενα άτομα, δηλαδή άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους, γονείς, μικρά παιδιά και γονείς που σπρώχνουν καροτσάκια», σημείωσε. Ο κ. Λαμπριανίδης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας για το συγκεκριμένο έργο και εξέφρασε την ελπίδα όπως αντιγραφεί και από τους άλλους Δήμους σε όλη την Κύπρο, ώστε να προσφέρουν τη δυνατότητα να περπατούμε όλοι με ασφάλεια.

Τα 13 συμβόλαια, συν άλλα δύο που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, εντάσσονται στο πλαίσιο αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το Άρθρο 17 του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, καθώς και πιο πρόσφατα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί ότι εδικό έντυπο του Δήμου Λευκωσίας με τα έργα που υλοποιήθηκαν, διανέμεται αυτές τις ημέρες σε όλους τους δημότες.

Δειτε Επισης

«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ask Wire: Σταθερές οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων το β’ τρίμηνο-Έπονται μειώσεις
Επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η AstroBank
Κρίσιμη μέρα για την οικοδομική βιομηχανία.. Ανοίγει τα χαρτιά του για την συλλογική σύμβαση ο Παναγιώτου
Προσιτή στέγη: Επαναβεβαίωσαν συνεργασία ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ-Στόχος η υλοποίηση ώριμων έργων
Κατοικίες και διαμερίσματα αυτή την βδομάδα από την Altamira Real Estate
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για εγλωβισμένους αγοραστές