Τέταρτο σερί ανόδου στα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση το β’ εξάμηνο του 2022

Περαιτέρω ανάκαμψη παρουσίασαν το δεύτερο μισό του 2022 τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση, τα οποία ανήλθαν σε €648 εκατομμύρια παρουσιάζοντας αύξηση 25,6% σε ετήσια βάση.

Για όλο το 2022, τα έσοδα από τη πλοιοδιαχείριση διαμορφώθηκαν στα €1,22 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με την έρευνα πλοιοδιαχείρισης, που δημοσίευσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, τα έσοδα το δεύτερο εξάμηνο του 2022 κατέγραψαν αύξηση 12,9%% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταδεικνύοντας ότι η βιομηχανία συνεχίζει την ανάκαμψη έπειτα από τη διαταραχή της πανδημίας του COVID-19.

«Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη άνοδο στα συνολικά έσοδα της βιομηχανίας, έπειτα από την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου από την πανδημία του COVID-19 και τη σχετιζόμενη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρει η ΚΤΚ.

Σταθερή αξία οι Γερμανοί

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, ανά χώρα πληρωμών, η Γερμανία διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο με 41% των εσόδων, παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με 39% το πρώτο εξάμηνο. Σημαντικά μερίδια παρουσίασαν επίσης η Ελλάδα με 16% και ακολούθησαν με μικρότερα μερίδια η Μάλτα και Ελβετία με 5% αντίστοιχα, ενώ ΗΠΑ και Σιγκαπούρη έπονται με 4%. Η κατανομή των εσόδων ανά χώρα προέλευσης καταδεικνύει πως η πλοιοδιαχείριση αποτελεί μια κατ’ εξοχήν παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία.

Όσον αφορά τον τύπο της πλοιοδιαχείρισης, η διαχείριση πληρωμάτων παρέμεινε στην πρώτη θέση με 49%, με την πλήρη διαχείριση να ακολουθεί με 47,1% και την τεχνική διαχείριση με ποσοστό 3,9%.

Παράλληλα, τα έξοδα της βιομηχανίας διαμορφώθηκαν στα €629 εκατ. παρουσιάζοντας άνοδο 18,2% σε εξαμηνιαία βάση (πρώτο μισό του 2022) και σχεδόν 38% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ιστορικά, η βιομηχανία παρουσιάζει μια σχετικά σταθερή δομή εξόδων, σημειώνει η ΚΤΚ.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, το μεγαλύτερο μερίδιο των εξόδων, ήτοι το 64% καταβλήθηκε σε έξοδα πληρωμάτων και ακολούθησαν τα έξοδα πλοιοδιαχείρισης με 31% και 5% τα διοικητικά έξοδα.

Εξάλλου, η πλειοψηφία των δαπανών σε πληρώματα δηλαδή το 47% καταβλήθηκε σε πληρώματα εκτός ΕΕ και το 17% σε πληρώματα από χώρες της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Επαρκώς περιοριστικά για όσο χρόνο χρειαστεί τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ
Μείωση €17 εκατ. στις ΜΕΧ στο τέλος Ιουλίου-Στα €1,65 δισ. ή 6,8% των χορηγήσεων
Αύξηση των καταθέσεων των εταιρειών κατά €367,9 εκατ. τον Σεπτέμβριο-Οι καταθέσεις των νοικοκυριών
Στις 6 Νοεμβρίου η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ενιαμήνου της Ελληνικής Τράπεζας
Στις 12 Νοεμβρίου η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ενιαμήνου της Τράπεζας Κύπρου
Νέο πλαίσιο για τους διαχειριστές και αγοραστές πιστώσεων-Πέρασε από την Βουλή πακέτο νομοσχεδίων
Στο 11,9% το επιτόκιο αναφοράς για σκοπούς τοκογλυφίας
Μάρτινς Κάζακς: Όλα στο τραπέζι για το ύψος της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βλέπει «πραγματικά καλή πρόοδο» στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, αλλά…
Μήνυμα Χριστόδουλου Πατσαλίδη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ-Η προϋπόθεση που θέτει