Powered by

Πτωτικά και σήμερα οι ευρωαγορές με τις τράπεζες στο μικροσκόπιο

Με αρνητικά πρόσημα διαπραγματεύονται και σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με φόντο τις ανανεωμένες ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα που ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,1% και βρίσκεται στις 461,9 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει απώλειες 1%, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχεται και η τεχνολογία που εμφανίζει πτώση 1,8% πάρα τις καλύτερες των εκτιμήσεων επιδόσεις των αμερικανικών μεγαθηρίων Microsoft και Alphabet (Google) χτες.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στις 15.797 μονάδες με -1%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,15% και διαπραγματεύεται στις 7.487 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει μικρότερη πτώση 0,6% στις 7.876 μονάδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB χάνει 1,3% υποχωρώντας στις 26.909 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,9% στις 9.205 μονάδες.

Τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν τα τεχνολογικά μεγαθήρια της κεφαλαιοποίησης Microsoft και Alphabet χτες το βράδυ ικανοποίησαν τους επενδυτές στις ΗΠΑ και δίνουν ώθηση στα futures της Wall Street, ωστόσο στην Γηραιά ήπειρο οι traders δείχνουν να εστιάζουν τις νέες τραπεζικές ανησυχίες, μετά τα αποτελέσματα της UBS και της First Republic Bank.

Ενδεικτικό είναι ότι η βρετανική τράπεζα Standard Chartered ανακοίνωσε άλμα 21% στα κέρδη προ φόρων της, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, ωστόσο ο τίτλος της υποχωρεί κατά 1%.

Κάτι που αποδίδεται κυρίως στις ανησυχίες που έφερε η νέα θηριώδης βουτιά 50% χτες της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας First Republic Bank, η οποία όπως έδειξαν τα αποτελέσματα τριμήνου της είχε απόλεσε καταθέσεις άνω των 100 δισ. δολάρια όταν βρέθηκε στο "μάτι του κυκλώνα" μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που οδήγησε σε ευρύτερους τριγμούς στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Όπως έγινε γνωστό άλλωστε χτες, η Frst Republic εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας έως 100 δισ. δολ.

Κατά τα άλλα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, με την Roche να βλέπει πτώση του τζίρου της 6,8% στα 15,3 δισ. ελβετικά φράγκα και ο τίτλος της σημειώνει απώλειες 1,4%.

Η GSK ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις, αλλά ο τίτλος της σημειώνει απώλειες 0,8%.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, περαιτέρω βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει το καταναλωτικό κλίμα στην Γερμανία τον Μάιο, καθώς η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και οι προσδοκίες αυξήσεων μισθών αντισταθμίζουν τις ανησυχίες των νοικοκυριών για απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης.

Ειδικότερα, ο δείκτης του ινστιτούτου GfK για το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε στις -25,7 μονάδες οδεύοντας στον Μάιο από τις -29,3 του Απριλίου. Πρόκειται για τον έβδομο μήνα βελτίωσης του κλίματος, ενώ η μέτρηση ήταν αρκετά καλύτερη από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για -27,9 μονάδες.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί