Powered by

«Καταδικάζουν σε μαρασμό την τουριστική περιοχή της Σωτήρας»

Μένεα κατά κυβερνητικών υπηρεσιών, που όπως καταγγέλλει μέσα από αποφάσεις τους καταδικάζουν σε μαρασμό την τουριστική περιοχή της Σωτήρας, πνέουν οι τοπικές Αρχές, με τον Δήμο να κάνει λόγο για μεθοδευμένες προσπάθειες αδρανοποίησης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου εντός των δημοτικών του ορίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Σωτήρας πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης πανδημοτική συγκέντρωση προς συζήτηση του θέματος και λήψη των αναγκαίων αποφάσεων και μέτρων, ώστε να καταστεί δυνατή η ισόνομη με άλλες περιοχές ανάπτυξη της τουριστικής ζώνης του Δήμου.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι τοπικές Αρχές, συγκεκριμένες αποφάσεις, που λήφθηκαν σε κλειστά γραφεία και ερήμην του Δήμου, πλέον δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια για να προχωρήσουν σύννομες βιώσιμες τουριστικές αναπτύξεις και ειδικότερα η ανέγερση ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τον Δήμο, το προηγούμενο διάστημα μέσα από εντατικές προσπάθειες και της τοπικής αρχής, κατέστη δυνατή η προσέλκυση επενδυτών οι οποίοι και εξεδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για να χρηματοδοτήσουν τουριστικές αναπτύξεις στην περιοχή, με σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, αλλά και για την οικονομία του τόπου. Προσπάθειες όμως οι οποίες, όπως τονίζει, πλέον τίθενται εν αμφιβόλω.

Αιτία, όπως υποστηρίζεται, η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) για την περιοχή που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος με συμμετοχή ad hoc Επιτροπής, εν αγνοία του Δήμου και χωρίς τη λήψη της δημόσιας γνώμης που προνοείται από τον νόμο ως καθοριστικής σημασίας για την ετοιμασία της. Αλλά και προηγούμενα, ο καθορισμός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την περιοχή από Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος, που έγινε εν αγνοία του Δήμου ή/και εκπροσώπησης του, στερώντας του και το δικαίωμα της ακρόασης. Η αιτία ακόμη ενισχύεται και από σημαντικές αδυναμίες του εγκριθέντος Τοπικού Σχεδίου Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Σωτήρας, η ΕΟΑ προνοεί για νέες αναπτύξεις την αυστηρή τήρηση των συντελεστών ανάπτυξης της πολεοδομικής ζώνης μόνον, απαγορεύοντας την εφαρμογή και των υπόλοιπων σχετικών προνοιών του Σχεδίου Ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα δεν μπορούν να εφαρμοστούν βασικά τουριστικά κίνητρα, όπως για εμπλουτιστικά έργα, για την ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), για ενιαία οικιστική ανάπτυξη, κ.α., αλλά ούτε να εξασφαλιστούν αυξημένοι υπαίθριοι χώροι με την περισσότερο καθ’ ύψος ανέγερσης του, καθιστώντας την όποια τουριστική ανάπτυξη, και ειδικά την ξενοδοχειακή, μη βιώσιμη.

Η ΕΟΑ επίσης για τις τουριστικές αναπτύξεις που ανεγείρονται, έστω και αν για αυτές έχει κατατεθεί προηγούμενα πολεοδομική αίτηση και αναμένεται η εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας, όπως για παράδειγμα το Sun City, ενώ παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης πολεοδομικής άδειας με αντισταθμιστικά μέτρα για προστασία της περιοχή, εντούτοις το Τμήμα Περιβάλλοντος εκ των υστέρων ερμηνεύει λανθασμένα την ΕΟΑ και επιβάλλει στην Πολεοδομική Αρχή τη μη χορήγησή της. Επιπρόσθετα αρνείται να εκφέρει απόψεις ή να γνωμοδοτήσει, έστω και αν αυτό είναι επιτρεπτό ή/και επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή και την Κυπριακή νομοθεσία.

Το Sun City

Ειδικά το Sun City, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου Σωτήρας, είναι το πρώτο ξενοδοχείο στο Δήμο που αναμένεται η λειτουργία του. Σύμφωνα με τον Δήμο, η μεθοδευμένη προσπάθεια που γίνεται για να μην χορηγηθεί η καθ’ όλα νόμιμα άδεια που εγκρίθηκε από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει της λανθασμένης ερμηνείας που δόθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, θα αποτελέσει την ταφόπλακα της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου και θα αποτρέψει ανεπιφύλακτα νέες επενδύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ξενοδοχείο που θα λειτουργεί ολόχρονα, θα εργοδοτηθούν περί τα 250 άτομα της περιοχής και η λειτουργία του θα εξυπηρετεί και τα καταστήματα, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής. Ο Δήμος θα έχει σημαντικά έσοδα για τη δημιουργία σημαντικών έργων στο Δήμο προς όφελος των δημοτών του, τα οποία στερήθηκε εδώ και καιρό. Τονίζεται ότι μαζί με τη συγκεκριμένη ανάπτυξη, υπάρχει σημαντικός αριθμός αιτήσεων και για άλλα ξενοδοχεία που εκκρεμεί από το 2017 και δεν μπορεί η Πολεοδομική Αρχή να αποφασίσει.

Υπογραμμίζοντας ότι επικροτεί τη διατήρηση και ανάπτυξη μεγάλων τεμαχίων στον Δήμο που προνοεί το Τοπικό Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε το 2020 και υποδεικνύοντας πως με τους περιορισμούς που έθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος, αυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν με μεγάλες αναπτύξεις, όπως ξενοδοχεία, εφόσον αυτά καθίστανται μη βιώσιμα, ο Δήμος Σωτήρας καλεί την κυβέρνηση όπως λάβει όλα τα δέοντα μέτρα «για επίλυση του προβλήματος που το ίδιο το κράτος δημιούργησε χωρίς εκ των υστέρων επιστημονική προσέγγιση».

Δειτε Επισης

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με συντεχνίες και ξενοδόχους ο Παναγιώτου-«Θα κλιμακωθεί η προσπάθεια»
Το καλύτερο ενιάμηνο όλων των εποχών στον τουρισμό-«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι και ασιόδοξοι»
Μήνυμα ξενοδόχων σε συντεχνίες: Να τηρήσουν υπεύθυνη στάση και να σεβαστούν τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Βράβευση για το City of Dreams Mediterranean στα World Luxury Hotel Awards 2024
Ναυτιλιακή προσωπικότητα της χρονιάς η Μαρίνα Χατζημανώλη-Σημαντική διεθνής αναγνώριση για την Κύπρο
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Η άτεγκτη στάση των συντεχνιών βάζει σε κίνδυνο τη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» και από ΣΕΚ στη μεσολαβητική πρόταση
ACTTA: Χοροεσπερίδα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των δράσεων για τα 70 χρόνια λειτουργίας του