Γιατί οι στόχοι και ο χρονικός ορίζοντας έχουν σημασία στις επενδύσεις

Τι είναι επένδυση;

Σε γενικές γραμμές, μια επένδυση είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που αποκτάται με την προσδοκία δημιουργίας εισοδήματος ή κέρδους ή ανατίμησης της τιμής. Κάθε όφελος που μπορεί να προκύψει από μια επένδυση ονομάζεται απόδοση. Η επένδυση λειτουργεί όταν αγοράζεται ένα περιουσιακό στοιχείο σε χαμηλή τιμή και πωλείται σε υψηλότερη τιμή. Αυτό το είδος απόδοσης επένδυσης ονομάζεται κέρδος κεφαλαίου (capital gain).

Γιατί να επενδύσεις μακροπρόθεσμα;

Ουσιαστικά, ο μακροπρόθεσμος επενδυτικός ορίζοντας μετατρέπει τον επενδυτή υψηλού κινδύνου σε συντηρητικό επενδυτή. Πρέπει να κατέχετε ένα περιουσιακό στοιχείο για τουλάχιστον ένα έτος για να θεωρηθεί μακροπρόθεσμη επένδυση. Οτιδήποτε κάτω από αυτό είναι βραχυπρόθεσμη επένδυση. Η ύπαρξη μιας μακροπρόθεσμης επενδυτικής στρατηγικής, μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να αποφύγουν τη λήψη κακών επενδυτικών αποφάσεων.

Οι επενδυτές με μακροπρόθεσμη στρατηγική, πρέπει να έχουν πειθαρχία και υπομονή αφού η ανάληψη ενός συγκεκριμένου βαθμού κινδύνου, είναι απαραίτητη ενώ περιμένουν υψηλότερες μελλοντικές ανταμοιβές. Έχοντας έναν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, έχετε πολλά πλεονεκτήματα και καλύτερες επενδυτικές αποδόσεις σε σύγκριση με τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, που συχνά πραγματοποιούνται με συναισθήματα φόβου η απληστίας. Η επιθυμία για άμεσο κέρδος, σε συνδυασμό με την άμεση αντίδραση σε ειδήσεις και φήμες είναι συχνά ο καθοριστικός παράγοντας για βραχυπρόθεσμες, ακόμη και καθημερινές «επενδύσεις». Αντιθέτως, οι επενδυτές με μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική παραμένουν ήρεμοι σε περιόδους σημαντικών αυξομειώσεών της αγοράς.

Επιπλέον, η μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική είναι λιγότερο χρονοβόρα καθώς οι επενδυτές δεν χρειάζεται να «προβλέπουν» και να ενεργούν σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των τιμών των μετοχών. Ταυτόχρονα, η μακροπρόθεσμη επένδυση εξοικονομεί πολλά χρήματα, καθώς δεν χρειάζεται να υπομείνετε το σημαντικό κόστος μεσιτείας των συχνών και συναισθηματικά φορτισμένων επενδυτικών αλλαγών.

Η δυνατότητα ανάπτυξης των μακροπρόθεσμων επενδύσεων οφείλεται μεταξύ άλλων και στη δύναμη της σύνθετης κεφαλαιοποίησης ή ανατοκισμού (compounding). Δηλαδή, την διαδικασία κατά την οποία τα κέρδη κεφαλαίου ή εισοδήματος που μπορεί να περιλαμβάνει τόκους, κουπόνια ομολόγων και μερίσματα επανεπενδύονται για να δημιουργήσουν πρόσθετα κέρδη με την πάροδο του χρόνου. Η δύναμη του ανατοκισμού είναι πολύ σημαντική καθώς οι επενδυτές δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν πρόσθετα κεφάλαια για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα.

Η επένδυση σε μετοχές και η μακροπρόθεσμη διατήρησή τους είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για το πώς μπορείτε να αυξήσετε τον πλούτο σας με την πάροδο του χρόνου. Ένα κοινό παράδειγμα για το πώς συμπεριφέρονται οι μετοχές με την πάροδο του χρόνου μπορεί να παρατηρηθεί εξετάζοντας την απόδοση των χρηματιστηριακών αγορών και συγκεκριμένα του S&P 500. Ο Standard and Poor's 500 στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένας χρηματιστηριακός δείκτης που παρακολουθεί 500 εγχώριες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Είναι ιστορικό γεγονός ότι ο S&P 500 παρουσίασε απώλειες μόνο σε 11 από τα 47 χρόνια, από το 1975 έως το 2022, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο S&P 500 είχε θετικές αποδόσεις τα περισσότερα χρόνια.

Η μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική μπορεί ακόμη και να περιλαμβάνει τη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων όπως ομόλογα, μετοχές, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) κ.λπ., για περισσότερο από 12 μήνες.

Η ανάγκη για επαγγελματική Επενδυτική Συμβουλή

Στην XSpot Wealth η ομάδα των έμπειρων συμβούλων της (Private Wealth Managers και Portfolio Managers) μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να διασφαλίσετε ότι η επενδυτική στρατηγική σας έχει σχεδιαστεί και εφαρμοστεί σωστά. Ένας ειδικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα σας βοηθήσει να προκαθορίσετε τον ελάχιστο χρόνο που μπορείτε να κρατήσετε μια συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και θα σας υποστηρίξει για να αποφύγετε επενδυτικές αποφάσεις που βασίζονται σε συναισθηματικούς και συχνά αβάσιμους λόγους.

Ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος και οι αποδόσεις είναι συνήθως ευθέως ανάλογες καθώς συνήθως όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τόσο υψηλότερες είναι οι αποδόσεις. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον κατάλληλο σύμβουλο για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την ανοχή κινδύνου σας, αξιολογώντας πόσο άνετα αισθάνεστε με τη λήψη διαφορετικών επενδυτικών αποφάσεων. Με τη βοήθεια του προσωπικού σας Private Wealth Manager, τα κεφάλαιά σας θα κατανεμηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε οι επενδύσεις σας να ταιριάζουν με τον χρόνο που μπορεί να χρειαστείτε τα κεφάλαια. Είναι πολύ σημαντικό να ταιριάξετε τις επενδύσεις σας με το χρονικό ορίζοντά σας για να επιτύχετε τους επενδυτικούς στόχους που είχατε θέσει πριν να επενδύσετε.

Είναι επίσης σημαντικό ώστε να έχετε την κατάλληλη επαγγελματική υποστήριξη ώστε να προκαθορίσετε τον ελάχιστο χρόνο που μπορείτε να κρατήσετε μια συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία μακράς διάρκειας δεν είναι κατάλληλα για εκείνους που πιθανότατα θα χρειαστούν ένα σημαντικό μέρος της επένδυσής τους μέσα σε ένα ή δύο χρόνια.

Ωστόσο, οι μετοχές είναι εξαιρετικά επενδυτικά εργαλεία για μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες άνω των 5 ετών. Έτσι, εάν αναμένετε ότι θα χρειαστείτε ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου σας τα επόμενα 1-2 χρόνια, μπορεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε το ποσό που θα χρειαστείτε σύντομα, σε περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερης απόδοσης και χαμηλότερης μεταβλητότητας, όπως συντηρητικά επενδυτικά πλάνα που μπορεί να αποτελούνται κυρίως από ETFs ομολόγων. Αυτό μπορεί να σας δώσει την επιλογή να επενδύσετε το υπόλοιπο ενεργητικό σας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η επένδυση είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλώς μια επιθυμία, και επομένως για να πετύχετε τους επενδυτικούς σας στόχους, πρέπει να λάβετε τις κατάλληλες επενδυτικές συμβουλές από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Το να γνωρίζετε ποιοι είναι οι οικονομικοί σας στόχοι και σε ποιο χρονοδιάγραμμα επενδύετε μπορεί να σας βοηθήσει να τηρήσετε τη στρατηγική σας. Στην XSpot Wealth θα σας βοηθήσουμε να προστατεύσετε και να αυξήσετε τον πλούτο σας. Θέλουμε να απολαμβάνετε τα οφέλη της μακροπρόθεσμης, χαμηλού κόστους, παθητικής επενδυτικής στρατηγικής με ενεργή διαχείριση κινδύνου. Θα διασφαλίσουμε ότι θα πετύχετε τους επενδυτικούς σας στόχους και θα σας υποστηρίξουμε σε κάθε επενδυτικό σας βήμα.

*Senior Private Wealth Manager

900x506_2

*Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα

Δειτε Επισης

Jazeera Airways: Δυο πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Κουβέιτ και Λάρνακας
Η αξιοποίηση της ΤΝ για τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Πώς και τι κάνουν μεγάλες εταιρείες
Πήρε έγκριση το deal...Πράσινο από ΕΠΑ στην εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από Σκλαβενίτη
Mastercard: Athens Innovation Forum 2024-Η δυναμική αλλαγή που συντελείται στο οικοσύστημα των πληρωμών
Το νέο εγχείρημα της Lidl Κύπρου στον τομέα της τυροκομείας-«Τυροκομείο ΓΑΛΠΟ» σε όλα τα καταστήματά της
Ο παράγοντας ρίσκο στο επιχειρείν και πώς το διαχειρίζονται τρεις κορυφαίοι οργανισμοί
Με δυναμική τα διαμερίσματα, ξεπέρασαν το €1,9 δισ. οι πωλήσεις καινούργιων κατοικιών-Η ανάλυση της Landbank Analytics
Μάκης Κεραυνός: Μέτρα με επίκεντρο τους ευάλωτους, δεν παρασυρόμαστε από συνθήματα και πιέσεις
Αυτό είναι το εμβληματικό venue στην Κύπρο που φιλοξενεί υψηλού επιπέδου διακρατικές συνόδους και εταιρικές εκδηλώσεις
Πολυτελή ακίνητα και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank