ΣΑΕΚ: Μόνο έτσι θα μειωθεί το κόστος του ηλεκτρισμού

Οι περικοπές ενέργειας που γίνονται από τους Διαχειριστές στα μεγάλα έργα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κυριάρχησαν στη συνάντηση εκπροσώπων του ΔΣ του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ) με τον Πρόεδρο και το Μέλος της Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) την Πέμπτη, 20/4/23.

Κατά την καθορισμένη συνάντηση των εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΕΚ με τον Πρόεδρο Ανδρέα Πουλλικκά και το Μέλος της ΡΑΕΚ Νεόφυτο Χατζηγεωργίου, ο ΣΑΕΚ τόνισε ότι «πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω ο αλγόριθμος και το σύστημα των περικοπών από τους Διαχειριστές (ΔΣΜΚ και ΔΣΔ) και να ρυθμιστεί άμεσα κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας, με την παρέμβαση και τη βοήθεια της ΡΑΕΚ και των Διαχειριστών», όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του.

Ο ΣΑΕΚ σημειώνει, ακόμα, ότι σήμερα υπάρχουν εγκατεστημένα πέραν των 600 μεγαβάτ (157,5MW αιολικά, 433MW ΦΒ (140MW από αυτά είναι οικιακά) και 12,4MW συστήματα βιομάζας) και εκκρεμούν άλλα περίπου 700 μεγαβάτ από συστήματα των ΑΠΕ. Υπογραμμίζει, ακολούθως, «ότι όσα περισσότερα συστήματα των ΑΠΕ μπαίνουν με τα σημερινά δεδομένα, όπως δηλώσαν ξεκάθαρα οι ίδιοι οι Διαχειριστές, τόσες περισσότερες περικοπές της παράγωγης τους θα γίνονται, εφόσον δεν υπάρχει σύστημα αποθήκευσης ή ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας».

Ακολούθως, επισημαίνει την ανάγκη για ένα μεγάλο κεντρικό σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ή πιο μικρά ευέλικτα συστήματα αποθήκευσης γρήγορης ανταπόκρισης (fast responding) υπό τη διαχείριση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), αλλά και την ετοιμότητά τους για περαιτέρω εισδοχή των συστημάτων από ΑΠΕ χωρίς περικοπές στην παραγωγή τους. Ο ΣΑΕΚ προκρίνει ως πιο αναγκαίο ένα μεγάλο κεντρικό σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι αυτό θα έπρεπε ανεξαιρέτως του κόστους να υπήρχε από το 2014-2015.

Στη συνάντηση, ο ΣΑΕΚ αναφέρθηκε, ακόμα, στο μοντέλο που αποτελεί στόχο της ΕΕ και στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, η οποία με βάση τα νέα δεδομένα θα εφαρμοστεί στην καλύτερη περίπτωση αρχές του 2025, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, ενώ θα εφαρμοζόταν 1/07/2019. Έγινε, επίσης, αναφορά στη μετάβαση στις ενεργειακές κοινότητες, στη γαλάζια ενέργεια με πλωτά αιολικά για τα οποία ο ΣΑΕΚ έχει έντονο ενδιαφέρον, με άντληση κεφαλαίων από ταμεία και χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, στη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα σε θερμικούς/υβριδικούς σταθμούς παράγωγης ηλεκτρισμού κυρίως από φυσικό αέριο, στην άμεση αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου και των υποσταθμών, αλλά και στις αλλαγές της παραγωγής της ΑΗΕ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση ο ΣΑΕΚ.

«Σε λίγα χρόνια θα έχουμε μπροστά μας παράλληλα ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, με περαιτέρω προτεραιότητα στις ΑΠΕ σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας», καταλήγει ο ΣΑΕΚ, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο έτσι θα εμβολιαστεί ουσιαστικά η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και θα μειωθεί το κόστος του ηλεκτρισμού».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού