Παγοποίηση και όχι κλείσιμο λογαριασμών ξεκαθαρίζει ο Διοικητής-Δεν βλέπει εκροές κεφαλαίων

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «μέχρι στιγμής δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο» στην κυπριακή οικονομία, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Κωνσταντίνος Ηροδότου, ύστερα από συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Επιπλέον, ανέφερε πως «οι τράπεζές μας έχουν πολύ ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαίων και ένα από τα καλύτερα επίπεδα ρευστότητας στην ΕΕ».

Ταυτόχρονα, σε σχέση με την εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών για απορρόφηση από τις τράπεζες μέρους των επιτοκίων στα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια μέχρι 350.000 ευρώ, ο Διοικητής της ΚΤ τόνισε πως οτιδήποτε σχετικό αποφασιστεί από τις τράπεζες πρέπει να συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, έτσι ώστε να μην «μετρήσει ως αναδιάρθρωση των δανείων».

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκαν σειρά θεμάτων όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επιπλέον, ο Διοικητής της ΚΤ ανέφερε ότι οι τράπεζες ενδεχομένως από σήμερα να ξεκινήσουν την αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, ενώ πρόσθεσε πως «όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα δούμε σημαντική μείωση του πληθωρισμού».

Διαβάστε εδώ: Προανήγγειλε αύξηση καταθετικών επιτοκίων ο Ηροδότου-«Κάναμε παρεμβάσεις στις τράπεζες»

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και εάν αναμένεται νέα λίστα φυσικών και νομικών προσώπων από Λονδίνο και Ουάσιγκτον, ο κ. Ηροδότου είπε ότι δεν έχει κάποια πληροφόρηση η ΚΤ, προσθέτοντας ότι, «όπως ανακοινώθηκε ήδη, οι τράπεζες της Κύπρου εφάρμοσαν άμεσα και πρόσφατες όπως και προηγούμενες κυρώσεις».

«Είναι σημαντικό να είμαστε νομότυποι και με τις ευρωπαϊκές και με άλλες σχετικές νομοθεσίες», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέφερε «ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για τη χώρα μας να δείξει και καλή θέληση και να βελτιωθεί το όνομα της Κύπρου», σημειώνοντας ότι η ΚΤ «ως ανεξάρτητη αρχή πάντα ενεργούσε για να ενισχυθεί η σταθερότητα και η κυριότητα του τραπεζικού τομέα και της χώρας».

Σε ερώτηση αν η διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία, ο κ. Ηροδότου είπε ότι «οι κυρώσεις μέχρι στιγμής, σε επίπεδο οικονομίας της χώρας, δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην οικονομία ενδεχόμενες μελλοντικές κυρώσεις.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν εκροές κεφαλαίων από το κλείσιμο λογαριασμών Ρώσων υπηκόων, ο Διοικητής απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «οι τράπεζες μας έχουν πολύ ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαίων και ένα από τα καλύτερα επίπεδα ρευστότητας στην Ε.Ε.».

Ανέφερε επίσης πως το να κλείσουν λογαριασμοί κάποιων πελατών τραπεζών «δεν επηρεάζει καθόλου ούτε την τράπεζα ούτε οποιονδήποτε άλλο πελάτη της τράπεζας» και σημείωσε πως αυτό που γίνεται είναι πως «κάποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί, στις εκατοντάδες χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει το σύστημα μας, παγοποιούνται».

Επιπλέον, ανέφερε πως άλλο είναι το κλείσιμο και άλλο η παγοποίηση τραπεζικού λογαριασμού και εξήγησε ότι όταν κλείσει ένας λογαριασμός επιστρέφονται τα χρήματα, ενώ στην παγοποίηση δεν επιτρέπεται να κλείσει ο λογαριασμός, αλλά παγοποιείται και μένουν τα χρήματα στον λογαριασμό.

Πρόσθεσε πως αυτή την στιγμή ισχύει η παγοποίηση λογαριασμών, η οποία «δεν επιτρέπει την επιστροφή των χρημάτων στα άτομα τα οποία υπόκεινται σε αυτές τις κυρώσεις».

Δειτε Επισης

Hellenic Bank Mobile App: Τα πάντα από το κινητό, ακόμα και οι αιτήσεις δανείου
Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες-Σε επενδυτική βαθμίδα Eurobank και Εθνική
Επεκτείνεται δυναμικά ο όμιλος PHC...Εγκαινιάζει νέα καταστήματα Pizza Hut και KFC στην Μεσόγη
Νέος οδηγός στο τιμόνι του ΣΕΜΗΟ με Σώτο Τρικωμίτη στην προεδρία-Οι στόχοι και οι προτεραιότητες
Ο περιορισμός συναλλαγών με μετρητά για ποσά άνω των 10.000 ευρώ και γιατί πρέπει να εξαιρεθεί το καζίνο
Περαιτέρω επιβράδυνση και πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ για 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Κώστας Κουμής: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό το 2025-Ο στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού
Τα μερίδια αγοράς το 2024 και το ντέρμπι Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής για την πρωτιά στον ασφαλιστικό τομέα
Η Ειρήνη Ψάλτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου
Εκδήλωση «Οικονομικές κρίσεις-Lessons learned» από τον Σύνδεσμο Συμβούλων Αφερεγγυότητας