Υπεραγορές: Αποτελεσματικός και ωφέλιμος ο μειωμένος ή και μηδενικός ΦΠΑ

Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο αναμένεται να στηρίξει αποτελεσματικά τους καταναλωτές, χαρακτηρίζουν οι λιανέμποροι την πρόθεση της Κυβέρνησης για μείωση κάποιων συντελεστών του ΦΠΑ έως και 0% για βασικά προϊόντα και είδη που θεωρούνται ως πρώτης ανάγκης.

Στο τραπέζι ήδη έχουν πέσει σημαντικά προϊόντα που συνθέτουν το καλάθι αγορών, όπως το γάλα, οι παιδικές τροφές και οι πάνες, ενώ δεν αποκλείεται στον μειωμένο ή μηδενικό ΦΠΑ να συμπεριληφθούν και άλλα βασικά είδη, όπως το ψωμί και τα αυγά.

Ανάσα στους καταναλωτές
Το μέτρο, το οποίο προωθεί με ταχείες διαδικασίες η Κυβέρνηση, αποτελεί εισήγηση και μακροχρόνιο αίτημα των εμπλεκομένων στο λιανεμπόριο τροφίμων, καθώς αναμένεται να ελαφρύνει σημαντικά τις τσέπες των καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια εδώ και αρκετό καιρό.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών (ΠΑ.Σ.ΥΠΕ), Ανδρέας Χατζηαδάμου ανέφερε ότι έστω και αργά επιτυγχάνεται η εφαρμογή της μείωσης ή του μηδενισμού του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, η οποία πρόκειται να ωφελήσει τους καταναλωτές, ιδιαίτερα πολυμελείς οικογένειες και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

«Πρόκειται για εισήγησή μας, η οποία εισακούστηκε εν τέλει και αποτελεί βήμα προς τα εμπρός. Το μέτρο θα είναι αποτελεσματικό και ωφέλιμο, τόσο για την αγορά όσο και για την ψυχολογία των καταναλωτών που βρισκόταν στο ναδίρ για αρκετό διάστημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε εδώ: Ποια προϊόντα στο... καλάθι της Κυβέρνησης για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ

Οι λιανέμποροι θεωρούν ότι στην πολιτική της μείωσης ΦΠΑ δύναται να προστεθούν και άλλα προϊόντα, όπως το νερό ή ο παιδικός ρουχισμός. Ουσιαστικά, το κράτος έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στους πολίτες μέρος των αυξημένων φορολογικών εσόδων που προέκυψαν ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά ένεκα της ακρίβειας.

Για όσο χρειαστεί

Ερωτηθείς αν η εφαρμογή μειωμένου ή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ θα πρέπει να είναι προσωρινό ή μόνιμο μέτρο, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΑ.Σ.ΥΠΕ ξεκαθάρισε ότι σε ιδιάζουσες συγκυρίες και εκεί και όπου χρειάζεται, όπως ο πληθωρισμός, το κράτος καλείται να προβεί σε άμεσες παρεμβάσεις για όσο κριθεί αναγκαίο.

«Θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία και για όσο χρειαστεί, αλλά και για όσο το προστάζουν οι συνθήκες της αγοράς, να ελαφρυνθεί οικονομικά ο καταναλωτής», διευκρίνισε σχετικά ο κ. Χατζηαδάμου, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επίδειξης αντανακλαστικών μελλοντικά, ούτως ώστε να εξευρεθούν οι μηχανισμοί που θα προστατέψουν τους πολίτες εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών.

Η μείωση του ΦΠΑ ακόμα και στο 0% σε είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αλλά την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των υπεραγορών, οι οποίες επεδίωξαν σε μεγάλο βαθμό να απορροφήσουν μέρος των απανωτών αυξήσεων σε τρόφιμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Η εφαρμογή του μέτρου στην αγορά πρόκειται να είναι άμεση, μετά την οριστικοποίηση και λήψη των σχετικών αποφάσεων είτε με τη μορφή διατάγματος είτε με ψήφιση νομοθεσίας από τη Βουλή. Οι λιανέμποροι επισημαίνουν την ανάγκη για διενέργεια αποτελεσματικού ελέγχου όσον αφορά την αποτελεσματική εφαρμογή της επερχόμενης απόφασης της Κυβέρνησης, προκειμένου οι τσέπες των καταναλωτών να ανακουφιστούν άμεσα.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει το έργο για χάριν του έργου
Lordos United Public: Κέρδος €1,773,000 από αναγκαστική απαλλοτρίωση γης σε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού
City Med: Νέα ανάπτυξη στον τομέα της υγείας στον Άγιο Ιωάννη Λεμεσού
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Φάρμακα: Ο... βασιλιάς των κυπριακών εξαγωγών-Σε ποιους προορισμούς φτάνουν
Δημήτρης Σπαρσής: Ανακτά το καλό όνομα και εμπιστεύονται ξανά την Κύπρο οι ξένοι επενδυτές
Συναγερμός για την μαρίνα και το λιμάνι-Η στάση της Kition και οι επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης
Αποδέχεται αλλά με όρια το πλαίσιο Παναγιώτου για την αγορά εργασίας η ΟΕΒ-Τι δηλώνει ο Μιχάλης Αντωνίου
Ν. Χριστοδουλίδης: Σύντομα ανακοινώσεις για συγκεκριμένους τομείς-Δράσεις για ενίσχυση των επιχειρηματιών