Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου: Βήμα μπροστά ο εκσυγχρονισμός του περί εταιρειών Νόμου

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκε ο επιχειρηματικός κόσμος την προκήρυξη διαγωνισμού από το Υπουργείο Οικονομικών, εκτιμώμενης αξίας €2 εκατομμυρίων, για την ετοιμασία εκσυγχρονισμένου νομοσχεδίου και κανονισμών, που θα αντικαταστήσουν τον απαρχαιωμένο περί Εταιρειών Νόμο και τους σχετικούς Κανονισμούς, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρείν και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ο εκσυγχρονισμός του περί Εταιρειών Νόμου αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, καθώς η ανάγκη για αντικατάσταση του εν ισχύ νομικού πλαισίου καθίσταται επιτακτική, λαμβάνοντας υπόψη ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο βασίζεται στο Αγγλικό Εταιρικό Δίκαιο του 1948, με εναρμονιστικές, κατά κύριο λόγο τροποποιήσεις.

Η όλη πρωτοβουλία αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, της Νομικής Υπηρεσίας, της Επιτρόπου Νομοθεσίας, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Διαβάστε εδώ: Με διαγωνισμό €2 εκατ. παίρνει σάρκα και οστά ο εκσυγχρονισμός του περί Εταιρειών νόμου

Μιλώντας στο InBusinessNews, η εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, χαιρέτησε την πρόσφατη προκήρυξη του διαγωνισμού και υπέδειξε πως ο περί Εταιρειών Νόμος είναι από τα σημαντικότερα νομοθετήματα της χώρας μας, καθώς-όπως εξήγησε- διέπει ένα ευρύ φάσμα οικονομικής δραστηριότητας μιας και πέραν του πλαισίου σύστασης και λειτουργίας των εταιριών, συμπεριλαμβάνει και τις διαδικασίας εκκαθάρισης.

Σημειώνοντας πως ο νόμος βασίζεται κατά κύριο λόγο στο Αγγλικό Companies Act του 1948 και τέθηκε σε ισχύ στην Κύπρο το 1951 επί Αγγλοκρατίας, η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου επισήμανε ότι από την ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας το 1960, έχουν θεσπιστεί πέραν των 70 τροποποιήσεων. «Ως εκ τούτων», συμπλήρωσε, «η μετάφραση από την αγγλική γλώσσα, οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και η απουσία πλήρους επίσημης ενοποίησης, έχουν αναπόφευκτα οδηγήσει σε ανομοιογένεια, αλλά και ανομοιομορφία και συνεπακόλουθα σε ασάφειες και προβλήματα ερμηνείας».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου υπογράμμισε πως άλλες χώρες που εφαρμόζουν το κοινοδίκαιο έχουν ήδη προβεί σε ουσιώδη εκσυγχρονισμό του εταιρικού τους δικαίου, ούτως ώστε τα νομοθετήματα τους να είναι πιο σαφή και να εξυπηρετούν τις ανάγκες των εταιρειών σήμερα. «Είναι λοιπόν σημαντικό η Κύπρος», τόνισε, «να κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά σε αυτό τον τομέα πριν μεγιστοποιηθούν τα προβλήματα».

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, η ιδέα για την ριζική μεταρρύθμιση του περί Εταιρειών Νόμου ξεκίνησε από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο το 2015. Όπως είπε, από τότε, ο ΠΔΣ, μέσω της αρμόδιας υποεπιτροπής Εταιρειών, συνεργάζεται με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και με άλλους φορείς, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου αυτού.

«Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάθεση του έργου, ο ΠΔΣ θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Kapnos Airport Shuttle: Παρατείνεται η δωρεάν διακίνηση παιδιών από και προς αεροδρόμια-Επ' αόριστον η προσφορά
Wolt: Δέκα χρόνια σε θέση οδηγού στη διανομή φαγητών και προϊόντων
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των 27 φιναλίστ υποψήφιων
Το 1ο Women in STEM Cyprus Forum ξεκινά τον διάλογο για ουσιαστικές αλλαγές
Παρουσίαση της έρευνας για τον καρκίνο του μαστού του προγράμματος CARDIOCARE
Τιμητική διάκριση για Πετρολίνα και PPT Aviation Services από το Telethon
Η πορεία και το έργο της Α. Eracleous Electrical Installations Ltd
Δυνατή οικονομία για όλους: 3ο Φόρουμ Οικονομίας για το ΑΚΕΛ
Εμπιστεύομαι...
Στην έκδοση με τις 1000+μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου-Επαγγελματικοί σύνδεσμοι ως κρίσιμοι φορείς της οικονομίας