Powered by

Μειώθηκε το κόστος μαθημάτων οδήγησης στην Κύπρο, αυξήθηκε στην Ε.Ε.

Μείωση 1,6% σημειώθηκε στην τιμή των μαθημάτων οδήγησης και συναφών υπηρεσιών στην Κύπρο το 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ στα υπόλοιπα κράτη μέλη καταγράφηκε αύξηση (αύξηση 4,8% κατά μέσο όρο σε όλη την Ε.Ε.) σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., με αφορμή την πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους, η οποία περιλαμβάνει και τη πρόταση μιας πανευρωπαϊκής ψηφιακής άδειας οδήγησης.

Ειδικότερα, οι τιμές για τις υπηρεσίες μαθημάτων οδήγησης, τις σχετικές εξετάσεις, τις άδειες οδήγησης και τους τεχνικούς έλεγχους αυξήθηκαν κατά 4,8% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. το 2022 σε σχέση με το 2021. Η αύξηση αυτή ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε το 2018, όταν οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με το 2017.

Το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας της COVID-19, η ετήσια αύξηση (+1,6%) ήταν μικρότερη από αυτή που καταγράφηκε το 2019 (+2,0%). Ωστόσο, το 2021 ο ρυθμός αυτός διπλασιάστηκε (+3,2%) κατά τρόπο που συνάδει με τον πληθωρισμό που καταγράφηκε γενικότερα στις υπηρεσίες.

Μεταξύ των κρατών μελών, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των πιο πάνω υπηρεσιών το 2022 καταγράφηκε στην Τσεχία (+19,6%) ενώ ακολουθούσαν η Βουλγαρία (+18,0%), η Ιταλία (+13,3%), η Λιθουανία (+11,2%) και η Πολωνία (+11,1%).

Την ίδια χρονιά η Κύπρος ήταν το μόνο κράτος μέλος όπου καταγράφηκε πτώση των τιμών.

Οι χαμηλότεροι ρυθμοί αύξησης καταγράφηκαν στην Κροατία (+0,2%), την Ελλάδα (+0,7%) και την Ιρλανδία (+1,0%).

Το 2018 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν αρκετά μικρότερος σε επίπεδο κρατών μελών, καθώς καμία χώρα δεν κατέγραψε διψήφιο ποσοστό. Τη συγκεκριμένη χρονιά, ο ρυθμός μεταβολής των τιμών κυμαινόταν από -2,2% στη Λιθουανία σε +7,1% στην Ουγγαρία. Στην Κύπρο τη συγκεκριμένη χρονιά είχε καταγραφεί αύξηση 3,7%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χάσμα και ολοταχώς προς αδιέξοδο για την ΑΤΑ-Κρατά ζωντανή στον... αναπνευστήρα την προοπτική ο Παναγιώτου
Χωρίς σημαντική μεταβολή έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Αύξηση εσόδων και συγκράτηση δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τον Μάιο-Τα στοχεία του Γενικού Λογιστηρίου
Ευρεία σύσκεψη στο ΕΒΕ Λεμεσού-Τα επόμενα βήματα για τις εξαγγελίες Νίκου Χριστοδουλίδη
Τμήμα Φορολογίας: Αναθεωρημένη έκδοση εργαλείου υπολογισμού τέλους χαρτοσήμου
Με οριακά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Στον δρόμο για την εκταμίευση άλλων 75,9 εκατ. από το ΣΑΑ η Κύπρος-Εκπλήρωσε ικανοποιητικά 23 ορόσημα
Επιφυλάξεις και ενστάσεις για ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για κρατικούς αξιωματούχους-Τι προνοεί πρόταση του ΑΚΕΛ
Στα €551,2 εκατ. το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Πάμε Τρόοδος 2: Αναδείχθηκαν και φέτος οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις-Ικανοποίηση Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη(pics)