Σειρά εισηγήσεων από ΟΕΒ το 2022 για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος

Το 2022 αποτέλεσε χρονιά με σημαντικές εξελίξεις σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος, προκάλεσε επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη λόγω της πανδημίας με σοβαρές επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας και κατά συνέπεια στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και στο  κόστος ζωής των πολιτών.

Ως απάντηση στις αναταράξεις της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 18 Μαΐου 2022 το Σχέδιο «REPowerEU», που έχει στόχο την ταχεία μείωση της εξάρτησής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με την ταχύρρυθμη προώθηση της πράσινης μετάβασης προς επίτευξη ενός πιο ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα και έχοντας υπόψη ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική δραστηριότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της χώρας μας αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) υπέβαλε σειρά εισηγήσεων, στα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους ενέργειας και στην πράσινη μετάβαση, άμεσα και μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, με βάση τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, η κυκλική οικονομία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και θεμελιώδες στοιχείο του οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΟΕΒ αναγνωρίζοντας τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η μετάβαση των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας σε ένα κυκλικό αναπτυξιακό μοντέλο, συμμετέχει ενεργά στην προώθησή της. Συγκεκριμένα μετά από σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Απρίλιο του 2022, η ΟΕΒ ξεκίνησε την υλοποίηση του Μέτρου για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις το οποίο  χρηματοδοτείται μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα από τις δράσεις του Μέτρου θα δημιουργηθεί Σχήμα Πιστοποίησης Κυκλικής Οικονομίας, όπου η συγκεκριμένη δράση καθίσταται πρωτοποριακή, όχι μόνο σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΟΕΒ κατά το 2022 ασχολήθηκε με τα ακόλουθα:

Ενεργή συμμετοχή στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη δημιουργία Εθνικού Προγράμματος για την «Πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων 2022-2028», καθώς επίσης και των προσχεδίων των Κανονισμών για τη διαχείριση Πλαστικών Αποβλήτων Γεωργικής Προέλευσης και του περί Αποβλήτων Νόμου (Ν.48(Ι)/2022) για τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον ορισμένων πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης.

Ενεργή συμμετοχή στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε θέματα ενέργειας όπως η  τροποποίηση του Σχεδίου Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για αυτοκαταναλωτές, του νομοσχεδίου «Περί Ειδικού Τέλους Απροσδόκητων Κερδών Ενέργειας» κλπ.  

Ετοιμασία κλαδικών μελετών διάφορων επαγγελματικών Συνδέσμων, όπου αναλύθηκαν και παρουσιάσθηκαν χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για την Κυπριακή βιομηχανία.

Υποβολή υπομνημάτων προς την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για σημαντικά θέματα που αφορούν το κόστος ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, την προώθηση της χρήσης ΑΠΕ, τον προϋπολογισμό του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, τη στρατηγική προώθησης συστημάτων αποθήκευσης και χρήσης υδρογόνου στην Κύπρο, τα Σχέδια Χορηγιών και Στήριξης, την εφαρμογή της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ενεργή υποστήριξη των θέσεων των Επαγγελματικών Συνδέσμων Μελών της ΟΕΒ για θέματα που τους απασχόλησαν καθώς επίσης και συμμετοχή στις συναντήσεις με φορείς όπως τα Υπουργεία Ενέργειας, Γεωργίας και Οικονομικών,  την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία κλπ.

Παρακολούθηση της προόδου των εργασιών για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο και συνεχείς διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου.

Παρακολούθηση των εξελίξεων γύρω από το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector.

Συμμετοχή σε διάφορα ερευνητικά ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα με θέμα την ενέργεια και το περιβάλλον, όπως μεταξύ άλλων, το «MARI-Sense», το «LIFE-FOODprint», το «EMPOWER, το «SMEmPower Efficiency» και το «MICIE».

Διοργάνωση αριθμού διαλέξεων, ημερίδων και εργαστηρίων σε επίκαιρα θέματα για την ενέργεια και το περιβάλλον καθώς και σχετιζόμενα με αυτά ζητήματα, τα οποία αποβλέπουν στη διασφάλιση έγκυρης ενημέρωσης των επιχειρήσεων-μελών της ΟΕΒ.

Συμμετοχή σε πληθώρα εκδηλώσεων, ενημερωτικών ημερίδων και εργαστηρίων τόσο ως εισηγητές όσο και ως προσκεκλημένοι για την ενίσχυση της τεχνογνωσίας στα θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος.

Όλα τα πιο πάνω θα συζητηθούν κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 και ώρα 12:00 μ. στο Ξενοδοχείο Hilton Nicosia.

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων