Powered by

Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ε.Ε. τον Φεβρουάριο

Κατά 1,5% στην ευρωζώνη και κατά 1,4% στην Ε.Ε. αυξήθηκε η εποχιακά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία για τον Φεβρουάριο του 2023 για την Κύπρο, καθώς βάσει ειδικής παρέκκλισης αναφορικά με τον σχετικό κανονισμό, η Κύπρος έχει διορία να αναφέρει στοιχεία μέχρι το τέλος του 2023.

Τον Ιανουάριο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 1,0% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην Ε.Ε., ενώ είχε μειωθεί κατά 1,1% στην Κύπρο, σε συνέχεια μιας αρνητικής τάσης από τον Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με πέρσι, δηλαδή σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 2,0%, και κατά 2,1% στην Ε.Ε.

Ανά τομέα, στην ευρωζώνη σημειώθηκε αύξηση (σε σχέση με τον Ιανουάριο) 2,2% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, 1,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 1,1% τόσο στα ενδιάμεσα αγαθά όσο και στην ενέργεια, και 0,2% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο καταγράφηκε αύξηση 2,4% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 2,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, 1,2% στην ενέργεια και 0,6% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά παρέμειναν σταθερά.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στο Βέλγιο (+6,1%), το Λουξεμβούργο (+4,9%) και την Ελλάδα (+4,8%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (-3,6%), τη Φινλανδία (-2,3%) και την Πορτογαλία (-2,0%).

Σε σχέση με πέρσι, ανά τομέα στην ευρωζώνη σημειώθηκε αύξηση 10,4% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 3,3% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ καταγράφηκε πτώση 3,3% στην ενέργεια, 3,5% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 4,9% στα ενδιάμεσα αγαθά.

Στην Ε.Ε. την ίδια περίοδο καταγράφηκε αύξηση 10,3% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και 5,8% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ σημειώθηκε πτώση 4,2% στην ενέργεια, 5,1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 5,4% στα ενδιάμεσα αγαθά.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+25,3%), τη Μάλτα (+17,1%) και τη Δανία (+15,7%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Εσθονία (-7,4%), τη Λιθουανία (-6,9%), τη Σλοβακία και την Ρουμανία (-4,7% και στις δύο).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Eurostat: Τρίτη σε ποσοστό υπερειδίκευσης των εργαζομένων η Κύπρος το 2024
Μικρά κέρδη σημείωσε την Τρίτη το ΧΑΚ
Deal ορόσημο με Ελληνική για ΚΕΔΙΠΕΣ-Τερματίζεται το σχέδιο εγγύησης δανείων
Η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας μέσα από τα μάτια των επιχειρήσεων...Τα ζητούμενα και οι προτάσεις τους
Ενέργειες σε εξέλιξη για ανάπτυξη data centers στην Κύπρο...Ηγετικά στελέχη του ICT μιλούν για το μέλλον του τομέα
Εύσημα Πασκάλ Ντόνοχιου στον Χριστοδουλίδη για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας-«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη»
Οι τρεις πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής για την ενέργεια και τι ζητούν οι επιχειρήσεις για να μειωθεί το κόστος
Γ. Παναγιώτου: Σημαντική βελτίωση στα δεδομένα της αγοράς εργασίας την τελευταία διετία-Η αποτύπωση της εικόνας
Ριζοσπαστικές πολιτικές δίνουν ώθηση στον τομέα της ανάπτυξης γης και των κατασκευών-Χαιρετίζουν οι επιχειρηματίες
Διευρύνει τον διάλογο με το επιχειρείν και ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα γενιά επιχειρηματικών ηγετών η Κυβέρνηση