Powered by

Η Αίγυπτος προσφέρει υπηκοότητα σε ξένους επενδυτές

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προσφέρει υπηκοότητα σε ξένους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 δολάρια στη χώρα, καθώς αγωνίζεται να γεμίσει τα εξαντλημένα ταμεία της.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Al-Ahram, απόφαση του Πρωθυπουργού Mostafa Madbouli που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μπορεί πλέον να «χορηγήσει την αιγυπτιακή υπηκοότητα» σε αιτούντες που πληρούν μία από τις τέσσερις προϋποθέσεις.

Οι αλλοδαποί μπορούν είτε να αγοράσουν ακίνητη περιουσία στην Αίγυπτο αξίας τουλάχιστον 300.000 δολαρίων, είτε να επενδύσουν 350.000 δολάρια στη χώρα, είτε να καταθέσουν 500.000 δολάρια σε αιγυπτιακό τραπεζικό λογαριασμό, είτε «να καταθέσουν 250.000 δολάρια ως άμεσο έσοδο σε ξένο νόμισμα στο δημόσιο ταμείο του κράτους».

Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά μέτρων της κυβέρνησης για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στην Αίγυπτο, η οποία έχει «στερέψει» από δολάρια και παλεύει με τον εξουθενωτικό πληθωρισμό.

Το 2018, το κοινοβούλιο είχε ψηφίσει νόμο που επέτρεπε στους αλλοδαπούς να υποβάλουν αίτηση για την αιγυπτιακή υπηκοότητα με τραπεζική κατάθεση 7 εκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών -τότε περίπου 400.000 δολάρια- ή το αντίστοιχο ποσό σε ξένο νόμισμα.

Τώρα, ωστόσο, οι μεταφορές πρέπει να γίνονται σε δολάρια, καθώς η Αίγυπτος προσπαθεί να γεμίσει τα εξαντλημένα ταμεία της.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα του Καΐρου ανέρχονται σήμερα σε 34,35 δισεκατομμύρια δολάρια, από 41 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναστάτωσε τους παγκόσμιους επενδυτές που απέσυραν δισεκατομμύρια από τη χώρα.

Περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τα αποθέματα είναι καταθέσεις από πλούσιους συμμάχους του Κόλπου, οι οποίοι έχουν επίσης εντείνει τις προσπάθειές τους για την απόκτηση αιγυπτιακών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά καθυστέρησαν πολλές συμφωνίες ενόψει μιας νέας υποτίμησης του νομίσματος, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η αιγυπτιακή λίρα έχει χάσει το ήμισυ της αξίας της, ωθώντας τον ετήσιο πληθωρισμό στην εξαρτώμενη από τις εισαγωγές χώρα στο 26,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο.

Στα τέλη του περασμένου έτους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε δάνειο ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Αίγυπτο, το οποίο κατανέμεται σε 46 μήνες, υπό τον όρο «μόνιμης μετάβασης σε ένα ευέλικτο καθεστώς συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης να προωθήσει μέτρα για τη μετάβαση από τις επιδοτήσεις σε διάφορα βασικά αγαθά, όπως τα καύσιμα.

Το σχέδιο εφαρμόζεται από το 2016, με τις πιο πρόσφατες αυξήσεις των τιμών να ανακοινώνονται την περασμένη εβδομάδα.

Δειτε Επισης

Κλιματική κρίση, ψηφιακή φρενίτιδα, πόλεμοι και ενέργεια σημάδεψαν την Ε.Ε. το 2024
Έστειλε σήμα στη Γη από τον Ήλιο το Parker της ΝΑΣΑ και έγραψε ιστορία
Αυξάνονται με άνοδο σχεδόν 18% οι επιχειρήσεις σε σημαντικούς τομείς της ψηφιακής οικονομίας της Κίνας
Κινεζική οικονομία... Σταθερή βάση, ισχυρή ανθεκτικότητα, αλλά και μια δραστική δυναμική ανάπτυξης
Πρώτη μείωση επιτοκίου εδώ και δύο χρόνια από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας-Από το 50% στο 47,5%
Αναθεώρησε προς τα πάνω το ΑΕΠ η Κίνα... Σε τροχιά επίτευξης του στόχου ανάπτυξης γύρω στο 5%
Αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 30% ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά... «Μισθός εξαθλίωσης και πείνας»
Eπανεξετάζει τους στόχους για ηλεκτρικά οχήματα η Βρετανία-Οι προειδοποιήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών
Fitch: Ο... τυφώνας Τραμπ, η γεωπολιτική και οι κίνδυνοι σε Γαλλία-Γερμανία θα δοκιμάσουν τις αντοχές της οικονομίας το 2025
Χρυσός: Σε ανοδικό momentum με το βλέμμα των traders στην αβέβαιη πορεία των επιτοκίων