powered by

18η Μαρτίου - Παγκόσμια Hμέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων: «Ποδηλατώ με τα παιδιά»

Η 18η Μαρτίου ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων από την Ευρωπαϊκή Παιδορευματολογική Εταιρεία (PReS) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Παιδιά με Αρθρίτιδα (ENCA), με σκοπό τη διαρκή και παγκόσμια ευαισθητοποίηση των γονέων, παιδιών, εφήβων, επαγγελματιών Υγείας, εκπαιδευτικών, παιδαγωγών, κρατικών φορέων και γενικότερα της κοινωνίας, για την ύπαρξη αυτών των νοσημάτων που προσβάλλουν τα παιδιά και τους εφήβους. Επειδή η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί λανθασμένα ότι οι ρευματοπάθειες είναι ασθένειες της μέσης και της τρίτης ηλικίας είναι επιτακτική ανάγκη η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις παιδικές νεανικές ρευματοπάθειες.

Ο Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου μάχεται με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση προς αποτροπή των επιπτώσεων της νόσου η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρίες και συνοσυρότητες. Επίσης τα παιδιά μπορεί να βιώσουν κοινωνική απομόνωση, στοχοποίηση και προβλήματα μάθησης με αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία. Συνεπώς, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι επιτακτική για την αποτροπή μόνιμων βλαβών, για την εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής ποιότητας ζωής, ενώ παράλληλα περιορίζεται η ψυχική και οικονομική επιφόρτιση της οικογένειας και της κοινωνίας. Η αξιολόγηση του παιδιού ή εφήβου με μυοσκελετικά συμπτώματα συνιστάται από ρευματολόγο, προς αναγνώριση και διάγνωση αυτών των νοσημάτων.

Τα νεανικά ρευματικά νοσήματα είναι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, αυτοάνοσης αιτιολογίας, με πρόκληση φλεγμονής που συνήθως αναπτύσσεται σε κάποιο σημείο του συνδετικού ιστού, συχνότερα στην άρθρωση. Υπολογίζεται ότι προσβάλλουν περίπου ένα στα 1.000 παιδιά και εφήβους, ηλικίας κάτω των 18 ετών και είναι χρόνιες.

Κύρια συμπτώματα είναι ο πυρετός, πόνος, η διόγκωση ή/και δυσκαμψία αρθρώσεων η δυσκολία στη βάδιση, την ένδυση, την εκτέλεση γραφικής εργασίας και επηρεάζει πολλούς τομείς ζωής . Μπορεί, μεταξύ αυτών να εκδηλωθούν συμπτώματα στο δέρμα, τους νεφρούς, τα μάτια, την καρδιά ή τον εγκέφαλο.

Ενδεικτικά συχνές παθήσεις είναι οι εξής:

  • Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα
  • Μεσογειακός Πυρετός
  • Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  • Νεανική Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα
  • Οι συστηματικές αγγειίτιδες (συχνότερα η νόσος Kawasaki)
  • Το σύνδρομο Blau

Μέσα στα πλαίσια αυτά ο ΣύΡεΚ διοργανώνει στις 11 Μαρτίου εκδήλωση στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής. Στόχος της εκδήλωσης είναι η έγκυρη ενημέρωση του κοινωνικού και σχολικού περιβάλλοντος των παιδιών. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνεται συμβολική παιδική ποδηλασία στην περιοχή, με τίτλο «Ποδηλατώ με τα Παιδιά».

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

  1. Συμβολική Παιδική Ποδηλασία
  2. Ομιλία από την κ. Θεογνωσία Αποστόλου, συντονίστρια της Ομάδας Γονέων και Παιδιών με Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα.

Παρουσίαση του παραμυθιού « Η φίλη μου η ΝΙΑ.ΡΑ», από την κ. Αθανασία Παππά συγγραφέα και Πρόεδρο της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α (Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα).

Δειτε Επισης

Το λιανικό εμπόριο στην εποχή του e-commerce...Οι στρατηγικές omnichannel και ο ανταγωνισμός σε ένα δυναμικό τοπίο
ΓεΣΥ: Πλεόνασμα €113 εκατομμυρίων το 2024, στα €707 εκατ. το αποθεματικό-Η εκτίμηση για το 2025
Μίλησε με Μητσοτάκη για την κάθοδο ελληνικών πανεπιστημίων ο Χριστοδουλίδης-«Υπάρχει έδαφος συνεργασίας»
Πανεπιστήμιο Frederick: Επίτιμος διδάκτορας ο Καθηγητής Οικονομικών του Columbia Jeffrey D. Sachs
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: H Μακαρίου επαναπροσδιορίζεται, το κέντρο επανέρχεται
Χρ. Ελληνίδης: Τα ισχυρά εργαλεία και υπηρεσίες από Κομισιόν που καταρρίπτουν τα γλωσσικά εμπόδια με ένα κλικ
Ανακατατάξεις στα μετοχικά κεφάλαια μεγάλων εταιρειών της Κύπρου-Οι μεγαλομέτοχοι 35 εισηγμένων
Ν. Χριστοδουλίδης: Ακαδημαϊκό κέντρο ευρωπαϊκού επιπέδου και με διεθνή αντίκτυπο το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Αρχιτεκτονικό και ακαδημαϊκό επίτευγμα η νέα πτέρυγα του EUC-«Empowering greatness»
Μαρίνα Χατζημανώλη: Tα γαλάζια επαγγέλματα ευκαιρία πετυχημένης σταδιοδρομίας