Powered by

Το Βερολίνο θέλει να αποκλείσει κινεζικές εταιρίες από το δίκτυο 5G

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να αποκλείσει τη συμμετοχή κινεζικών εταιριών σε τομείς των τηλεπικοινωνιών της. Η απόφαση θα επηρεάσει μάλιστα και ήδη εγκατεστημένα συστήματα.

Το προσεχές διάστημα θα αξιολογηθεί ο κίνδυνος για θέματα ασφάλειας στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G της Γερμανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ, επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος αφορά θέματα ασφάλειας κρίσιμων συστημάτων, κυρίως σχετικά την αξιοπιστία τους, την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. "Το θέμα βεβαίως είναι και το πώς δεν θα είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από συγκεκριμένους παρόχους", τόνισε ο κ. Καλ, διευκρινίζοντας ότι η νομοθεσία επιτρέπει τον εκ των υστέρων έλεγχο και την αναδρομική επιβολή απαγορεύσεων σε ήδη ενεργές συμμετοχές σε κρίσιμες υποδομές της χώρας. Παρά την περίπλοκη γραφειοκρατικά διαδικασία, η κυβέρνηση αναμένει ότι οι πρώτες αποφάσεις απαγόρευσης θα υλοποιηθούν ήδη το καλοκαίρι.

Εταιρίες κινεζικών συμφερόντων, όπως η Huawei και η ΖΤΕ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επέκταση του δικτύου 5G στη Γερμανία, με την πρώτη να είναι υπεύθυνη για το 59% του δικτύου. Η συνεργασία είχε θεωρηθεί από την αρχή αμφιλεγόμενη, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν απορρίψει καθολικά τη χρήση κινεζικών συστημάτων, ενώ έντονη υπήρξε και η διπλωματική πίεση από τις ΗΠΑ, υπό τον φόβο ότι η Κίνα θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολική επιρροή στο ευρωπαϊκό δίκτυο επικοινωνιών και πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ αρνήθηκε πάντως να απαντήσει εάν το ζήτημα τέθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσινγκτον.

Από το 2011 εγκρίθηκαν από τις γερμανικές αρχές έξι αιτήσεις για συνολικά 100 εξαρτήματα, αλλά, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ARD, δύο νέες αιτήσεις εξετάζονται τώρα με μεγαλύτερη επιφύλαξη. Όπως επισημαίνει το ARD, η κυβέρνηση θέλει να μεταρρυθμίσει συνολικά τη διαδικασία ώστε φορείς εκμετάλλευσης δικτύων, όπως η Telekom και η Vodafone, να πρέπει ενδεχομένως μελλοντικά να βασίζονται σε άλλους κατασκευαστές, εκτός Κίνας, όπως η Nokia ή η Ericsson.

Την κυβερνητική απόφαση χαιρέτισε και η αντιπολίτευση, με τον εκπρόσωπο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν να χαρακτηρίζει "καλά νέα" τον ενδεχόμενο αποκλεισμό "αναξιόπιστων παρόχων" από το γερμανικό δίκτυο 5G. Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα ψηφιακής πολιτικής Γενς Τσίμερμαν δήλωσε από την πλευρά του ότι "λαμβάνοντας υπ' όψιν την αλλαγή της κατάστασης ασφάλειας, δεν μπορούμε να ανεχτούμε στα βασικά μας δίκτυα οποιοδήποτε υλικό από κατασκευαστές οι οποίοι δεν είναι απολύτως αξιόπιστοι".

Δειτε Επισης

Κάμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Αύξηση σε ετήσια βάση
Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη
Τα αμερικανικά τέλη φρενάρουν τα κινεζικά ναυπηγεία-Πτώση 52% στις παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο
Ξανά πάνω από τις $120.000 το Bitcoin μετά το «ναι» σε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ
Politico: Θύελλα αντιδράσεων μετά την πρόταση της Κομισιόν για νέο φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις
Νέα άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ-Στο 6,75% το 30ετές
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε.… Τα νέα όπλα που ετοιμάζει η Κομισιόν στη διαμάχη με τον Τραμπ
Άλλη εποχή στο διατλαντικό εμπόριο αν οι ΗΠΑ επιβάλουν τελικά δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα
Τι θα γίνει αν ο Τραμπ απολύσει τον Πάουελ-Το πιθανό ντόμινο
Άναψε φωτιές ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι