The Elegy Concept: Μνήμες από την κυπριακή παράδοση και φύση

Η Ειρήνη Σταύρου με το brand Elegy Concept ανακαλεί μνήμες από την Κυπριακή παράδοση και φύση, επεξεργάζεται μοτίβα και σύμβολα δίνοντάς τους μια νέα διάσταση και μία εξελιγμένη μορφή.

Αυτά, τα επεξεργασμένα μοτίβα και σύμβολα, τα οποία αποτελούν συνέχεια στις ρίζες, στην παράδοση, στα έθιμα του τόπου, εντάσσονται σε κοσμήματα και υφάσματα, μέσα από την τεχνογνωσία Κυπρίων επαγγελματιών και παρουσιάζονται σε μία άλλη μορφή, στον χώρο της μόδας.

2

4ELEGY

Η έμπνευση βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στη φύση και την παράδοση.

Η συνεργασία της με την Έλενα Παρούτη, μέλος της ομάδας ΕΠΙΤΕΣΣΕΡΑ Αρχιτέκτονες, αποτελεί μία άλλη προοπτική αντίληψης και η αρχιτεκτονική γνώση σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία δημιουργεί συνέργειες.

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση και επεξεργασία υλικού που αντλείται μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα , δημιουργεί ένα νέο κεφάλαιο, και πείραμα ταυτόχρονα, πώς η αρχαιολογική μας κληρονομιά μπορεί να εμπνεύσει και να αποτελέσει τροφή για νέες δημιουργίες, με έργα που εντάσσονται στο wearable ART, δηλαδή την εφαρμογή μιας τέχνης δια μέσου κάποιας άλλης.

3

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας έχει παρουσιαστεί ήδη μία έκθεση , στο The Gym Concept Gallery το Νοέμβριο του 2022 με τα πρώτα δείγματα του project.

Μια limited edition σειρά από 4 έργα με αναφορές στους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου (Κούριον, Αμαθούντα, Χοιροκοιτία και Σαλαμίνα) αποτέλεσαν ενδεχομένως την εισαγωγή σε αυτή την προσπάθεια.

4overcoats με μοτίβα εμπνευσμένα από τα ευρήματα και τα ίχνη των αρχαιολογικών χώρων.

4

Η όλη προσέγγιση εκτός από την εικαστική της πλευρά, είχε προσεγγίσει την ιστορία του τόπου μας, μέσα από μία διαφορετική ματιά, και ο διάλογος αυτός αποτέλεσε αφορμή για έρευνα και αναζήτηση ή και μια άλλη ανάγνωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

4ELEGY exploring Mosaics

Η έμπνευση αυτή τη φορά έρχεται μέσα από τα ψηφιδωτά των αρχαιολογικών χώρων και ναών.

Η πρόκληση έγκειται στην επεξεργασία των μωσαϊκών και των μοτίβων από τη σκληρή και δισδιάστατη ανάγνωση των σκληρών δαπέδων, στην μεταφορά σε υφασμάτινες επιφάνειες ,δημιουργώντας τρισδιάστατες οπτικές και διάλογο με υφές και πτυχές.

5

Στόχος είναι η παρουσίαση μίας νέας σειράς έργων, με συνοχή και εξέλιξη του concept, η οποία θα παρουσιαστεί στο The Gym Concept Gallery,σε πιο ανάλαφρα εαρινά υφάσματα και κατά συνέπεια δημιουργίες.

*Για την επεξεργασία των μοτίβων και σχεδίων, έχουν ζητηθεί πληροφορίες και βιβλιογραφία από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

6

Δειτε Επισης

Το ηλεκτρικό SUV e:Ny1 της Honda στη 18η Save Energy
Διπλή νίκη-θρίαμβος για το Kia EV9 στα παγκόσμια βραβεία αυτοκινήτου 2024
Hyundai IONIQ 5 N: Παγκόσμιο αυτοκίνητο επιδόσεων στα World Car Awards
Η ιστορία και το προφίλ της J&P Fresca με κύρια δραστηριότητα την συσκευασία και εξαγωγή πατατών
Τα iF Design Awards τιμούν την Hyundai για 10η συνεχόμενη χρονιά
Το brand story της VALIO, η παρουσία και η εξέλιξη στην κυπριακή αγορά μέσω της ipH
Calvin Klein: Η νέα καμπάνια γυναικείας ένδυσης για την άνοιξη 2024 με πρωταγωνίστρια την Kendall Jenner
Τα ρολόγια που θα αναβαθμίσουν το ανοιξιάτικο στυλ σου!
Το νέο McCrispy® σε όλα τα εστιατόρια McDonald’s™ Κύπρου
Η Swarovski παρουσιάζει το θαύμα της αγάπης για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου