Powered by

Υποβάλλει μεσολαβητική πρόταση για την ΑΤΑ ο Παναγιώτου

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε ότι προτίθεται να υποβάλει στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους (συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις) μεσολαβητική πρόταση για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), τονίζοντας πως «είναι απαραίτητο να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Σε δηλώσεις ύστερα από συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου τομέα (Οργανώσεις του Κρατικού Τομέα, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου, Σύνδεσμος Αξιωματικών και Σύνδεσμος Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού) για την ΑΤΑ, ο κ. Παναγιώτου καθόρισε το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η συζήτηση.

«Έχουμε ήδη πει ότι το πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται η συζήτηση είναι σαφές, η ΑΤΑ δεν πρόκειται να καταργηθεί, η ΑΤΑ στο 100% δεν πρόκειται να καταβληθεί και η συμφωνία πρέπει να ανανεωθεί», τόνισε.

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τη συνάντηση «ενδιαφέρουσα, δημιουργική και εποικοδομητική, όπως εξάλλου πράττουμε και με όλους τους κοινωνικούς εταίρους αυτή την περίοδο ενόψει της προσπάθειας για κατάληξη σε συμφωνία σε σχέση με την καταβολή της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

«Και αισιοδοξώ ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», είπε.

Σε ερώτηση αν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για υποβολή μιας μεσολαβητικής πρότασης, ο κ. Παναγιώτου είπε πως θεωρεί πως «είναι απαραίτητο σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Και κρίνοντας ότι η υποβολή συμβιβαστικής πρότασης από το Υπουργείο Εργασίας θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε την πρόθεση να πράξουμε έτσι», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως είχε ήδη χωριστές συναντήσεις με την ΣΕΚ και τη ΠΕΟ, προσθέτοντας ότι συμπληρώνεται ο γύρος αυτών των συναντήσεων.

«Η επόμενη από κοινού συνάντηση θα είναι εκείνη κατά τη οποία θα υποβληθεί η συμβιβαστική πρόταση», πρόσθεσε.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την παρότρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπως η ΑΤΑ παραμείνει στο υφιστάμενο επίπεδο, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν στα δημόσια οικονομικά, ο κ. Παναγιώτου είπε πως είναι κατανοητό ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις, απόψεις, αναλύσεις και προσεγγίσεις.

Όπως είπε ο Υπουργός Εργασίας, ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως το κάθε τι επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά, έχουμε υπολογίσει πολύ αναλυτικά όλα τα σενάρια που αφορούν την καταβολή της ΑΤΑ και οτιδήποτε έχουμε υπόψη μας και οτιδήποτε τελικά είτε προταθεί είτε συμφωνηθεί θα είναι σε όλες τις περιπτώσεις σύμφωνο με τις δυνατότητες των δημόσιων οικονομικών και σύμφωνο με τις δυνατότητες της οικονομίας.

«Οπότε δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα για ανάληψη ενεργειών, οι οποίες να είναι σε διάσταση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες», είπε, επισημαίνοντας ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη μέσα στο διεθνές κλίμα το οποίο βρισκόμαστε και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας πρέπει να δημόσια οικονομικά να είναι σταθερά».

Στις δικές του δηλώσεις ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, ανέφερε είπε πως στη συνάντηση άκουσαν με προσοχή τον Υπουργό και τις σκέψεις του.

«Και κρατήσαμε το τελευταίο που έχει πει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υποβάλει πρόταση δίκαια και ισορροπημένη», είπε.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για κατάληξη στον διάλογο, ο κ. Ματθαίου είπε πως «πάντα είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι ότι για όλα τα θέματα, μέσα από το διάλογο μέσα από το καλό κλίμα με συναίνεση μπορούν να βρεθούν λύσεις σε οποιοδήποτε θέμα, περιλαμβανομένης και της ΑΤΑ».

Δειτε Επισης

Πτώση κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο
Εργασιακά: Αποκλίσεις και διαφωνίες, αλλά στη μεγάλη εικόνα κοινές προσεγγίσεις
Προς κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο για δικαστήριο εκποιήσεων
Οδικός χάρτης και χρονοδιάγραμμα κατάργησης βίζας για ΗΠΑ-Τι δηλώνει ο Πρόεδρος
Νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και εργοδότησης σε καινοτόμους και αειφόρους γεωργικούς κλάδους
The Cyprus Gateway: Άνοιγμα στις εταιρείες και στους επενδυτές στον τομέα της ενέργειας
Ν. Χριστοδουλίδης: Παρουσιάζουμε ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό για το φυσικό αέριο
ΦΠΑ 5% για πρώτη κατοικία: Θέλει όριο όσον αφορά το εμβαδόν η Κομισιόν
Shacolas Tower: Ενοικιάζεται μέρος του ιστορικού εμπορικού κτηρίου της Λευκωσίας
Thanos Hotels: Το Amyth of Mykonos και η πιθανότητα μιας νέας επένδυσης (pics)