Powered by

ΔΝΤ: Οι χώρες σε ισχυρότερη θέση να βοηθούν όσες έχουν κρίσεις χρέους

Οι χώρες που βρίσκονται συγκριτικά σε ισχυρότερη δημοσιονομική θέση θα έπρεπε να βοηθούν όσες είναι σε πιο ευάλωτη θέση από την άποψη του εξωτερικού τους χρέους, εκτίμησε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία εκφράστηκε στο διεθνές φόρουμ της Μποάο, στη νότια νησιωτική επαρχία Χαϊνάν της Κίνας, πρόσθεσε πως αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, με δεδομένη την άνοδο των επιτοκίων και την υποτίμηση νομισμάτων.

«Χρειαζόμαστε ταχύτερους και πιο αποτελεσματικούς παγκόσμιους μηχανισμούς για να προσφέρουμε σε αυτές τις χώρες λύσεις για τα χρέη τους», τόνισε η κυρία Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας πως αυτοί οι μηχανισμοί θα ωφελούσαν τόσο τους πιστωτές, όσο και τους οφειλέτες.

Αν αυτοί οι μηχανισμοί έχουν «επιτυχία, αυτό θα αφαιρούσε μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας από την παγκόσμια εικόνα», έκρινε η βουλγάρα οικονομολόγος.

Η κυρία Γκεοργκίεβα είπε επίσης πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τη δέσμευση της Κίνας στο πρόγραμμα που είναι γνωστό ως Κοινό Πλαίσιο και τη συμμετοχή της στο λεγόμενο Παγκόσμιο Στρογγυλό Τραπέζι για το Κρατικό Χρέος.

Το φόρουμ της Μποάο, που περιγράφεται ως το ασιατικό αντίστοιχο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, διεξάγεται στη νήσο Χαϊνάν ως αύριο Παρασκευή.

Στην ομιλία της, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε πως χρειάζεται συνεργασία όλων των χωρών για να αναζωογονηθεί το διεθνές εμπόριο με πιο δίκαιο τρόπο, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι από την παγκοσμιοποίηση, και να διαφοροποιηθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού με βάση οικονομικές λογικές.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως η έρευνα του θεσμού του οποίου προΐσταται δείχνει πως το μακροπρόθεσμο κόστος του κατακερματισμού του εμπορίου μπορεί να φθάσει ακόμη και το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ, προειδοποιώντας πως η Ασία, καθώς έχει υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης στην παγκόσμια οικονομία, θα είναι ανάμεσα στις περιοχές που θα υποστούν τα βαρύτερα πλήγματα.

Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να προστατεύουν τους πιο ευάλωτους πολίτες τους που δοκιμάστηκαν πιο πολύ τα τελευταία τρία χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται «δημοσιονομική πολιτική που θα προσφέρει στοχευμένη υποστήριξη σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο όσους πλήττονται περισσότερο από τη διατροφική ανασφάλεια ή/και την κρίση του κόστους ζωής», πρόσθεσε η κυρία Γκεοργκίεβα.

Δειτε Επισης

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο χρυσός-Νέα ιστορικά υψηλά
Politico: Πόσο εφικτό είναι να κερδίσει ο Τραμπ τους εμπορικούς του πολέμους;
Οι ανταποδοτικοί δασμοί της Κίνας αλλάζουν τις παγκόσμιες ροές LNG
DBRS: Καμπανάκι για σημαντικό οικονομικό σοκ από τον πρώτο γύρο των δασμών Τραμπ
Χρυσός: Νέο ιστορικό υψηλό μετά την ανταλλαγή δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Τι σημαίνει η προσωρινή αναστολή των δασμών Τραμπ-Θα γλιτώσει η Ευρώπη και ο κόσμος έναν εμπορικό πόλεμο;
UBS: Γιατί ο Τραμπ θα επιβάλει σίγουρα δασμούς στην Ευρωζώνη
Αντίποινα από Κίνα με δασμούς 15% σε υδρογονάνθρακες των ΗΠΑ-Δασμοί και στο αμερικανικό εισαγόμενο πετρέλαιο
Πώς οι «ακτιβιστές επενδυτές» και η τεχνητή νοημοσύνη προκάλεσαν ρεκόρ παραιτήσεων CEOs
H απόκλιση μεταξύ της Fed και των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών προβληματίζει τον Τραμπ