Κ. Αθηνοδώρου: Η πορεία των τιμών των ακινήτων και η νέα πραγματικότητα

«Τα αυξημένα κατασκευαστικά κόστη, το επιπλέον κόστος από κανονισμούς για την πράσινη μετάβαση, τα ρίσκα από την κλιματική αλλαγή και η αύξηση στις τιμές επιτοκίων συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα», δήλωσε ο Διευθυντής της Kikis Athinodorou & Associates LLC, Κίκης Αθηνοδώρου.

Καταγράφοντας την πορεία των τιμών των ακινήτων στο νησί μας ο κ. Αθηνοδώρου προχώρησε σε ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο και των τάσεων που εκτιμώνται για το μέλλον.

Στην ομιλία του ενώπιον του 17ου Συνεδρίου και Έκθεσης Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων, με τίτλο «Τιμές Ακινήτων στην Κύπρο: Το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον», ο CEO παρουσίασε, συγκεκριμένα, στο κοινό το πώς κινήθηκαν οι τιμές ακινήτων, ιστορικά από το 1995 μέχρι και το 2022 και ποιοι παράγοντες θα τις επηρεάσουν κατά το 2023, δεδομένων- μεταξύ άλλων- και της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους.

Μέχρι και το 1992 οι τιμές ακινήτων ήταν σχετικά χαμηλές σε σχέση με το μέσο εισόδημα, είπε αρχικά. Μετά την κατάρρευση των τιμών στο χρηματιστήριο παρατηρήθηκε έντονη επενδυτική δραστηριότητα σε ακίνητα με αποτέλεσμα στην αυξητική τάση των τιμών. «Τη μεγάλη κρίση της φούσκας του χρηματιστηρίου ακολούθησε η επιστροφή σε γνώριμες επενδύσεις σε ακίνητα. Μόνο που αυτό μας έγινε μανία που σιγά-σιγά ασκούσε πίεση στις τιμές προς τα πάνω», σχολίασε.

Κατά το 2008 σημειώθηκε η μεγαλύτερη ζήτηση και οι υψηλότερες τιμές στον τομέα των ακινήτων μέσα τελευταία 40 χρόνια, διαπίστωσε ακολούθως. Σταθμός ήταν και κρίση τραπεζών του 2013 και το κούρεμα καταθέσεων που οδήγησαν σε μια φούσκα τιμών ακίνητων και κατρακύλα τιμών.

Η πανδημία προκάλεσε αλλαγή στη συμπεριφορά και τις επιλογές αγοραστών, πρόσθεσε, καταλήγοντας στο σήμερα και στην παγκόσμια πολιτική αστάθεια και τις ανακατατάξεις που βιώνει η ανθρωπότητα.

Σκιαγραφώντας τη νέα πραγματικότητα, ο κ. Αθηνοδώρου μίλησε για αυξημένα κατασκευαστικά κόστη, επιπλέον κόστος από κανονισμούς για την πράσινη μετάβαση και ρίσκα από την κλιματική αλλαγή και αύξηση στις τιμές επιτοκίων. Αναφορά έκανε και στις αλλαγές που καταγράφει η επόμενη γενιά ως προς την συμπεριφορά και τις αγοραστικές της επιλογές.

Ο Διευθυντής της Kikis Athinodorou & Associates LLC τόνισε, τέλος, πως η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζεται από παγκόσμια οικονομική αστάθεια στον τραπεζικό τομέα και διεθνή πολιτική αστάθεια τα οποία και συνθέτουν το νέο περιβάλλον.

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται το 2025 ο δρόμος Αστρομερίτη προς Ευρύχου-Ορίζοντας το 2026 για προσφορές της γ' φάσης
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Cyfield: Ολοκλήρωση Α’ φάσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Λευκωσία-Έργο πέραν των €10 εκατ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή