John Χριστοδούλου: Τροχοπέδη για τους ξένους επενδυτές η γραφειοκρατία-Μην απογοητεύετε τις τράπεζές σας

«Nα έχεις την καλύτερη ομάδα. Είναι το ίδιο σημαντική η καλή ομάδα με εσένα. Αν είσαι τυπικός με τις τράπεζες και έχεις την καλύτερη ομάδα, ο ουρανός είναι το όριο». Με αυτά τα λόγια ο Chairman και Owner του Yianis Group Ltd, John Χριστοδούλου ενέπνευσε τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης που παρευρέθηκαν στο 17ο Συνέδριο και Έκθεση Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων και εστίασε στους κινδύνους για τους ιδιοκτήτες, αλλά και στα πλεονεκτήματα του να επενδύει κανείς σε ακίνητα στο νησί μας.

Στα μειονεκτήματα, η μεγάλη γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη για τους ξένους επενδυτές. Ο Πρόεδρος του Ομίλου προειδοποίησε μάλιστα πως η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να αποτρέψει επενδυτές να προχωρήσουν σε αγορά και ανάπτυξη γης στο νησί. Δεν είναι τυχαίο, όπως είπε, που προτιμούν την αγορά έτοιμων κτιρίων. Τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη εκσυγχρονισμού και απλοποίησης των διαδικασιών ο κ. Χριστοδούλου εκτίμησε πως αν δεν υπάρξουν σύντομα αλλαγές, οι επενδυτές θα επιλέξουν άλλες αγορές για να επενδύσουν».

Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου είναι από την άλλη, κατά τον κ. Χριστοδούλου, το γεγονός ότι η Κύπρος διατηρεί το αγγλικό κοινό δίκαιο.

Στην ομιλία του νωρίτερα, ο Κύπριος μεγιστάνας ακινήτων είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο αποτελεσματικό για όσους επιθυμούν να κτίσουν και να αναπτύξουν ταχύτερα. «Έχοντας μια αποτελεσματική διαδικασία σχεδιασμού με σαφείς κανόνες, περισσότεροι επενδυτές ακινήτων θα θέλουν να έρθουν στη χώρα και να αναπτυχθούν. Ας είναι αυτό ένα μάθημα για τις κυβερνήσεις που θέλουν να αυξήσουν το ΑΕΠ τους», είπε.

Ένα άλλο πλεονέκτημα, είπε, αποτελεί το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ισορροπημένη νομοθεσία ενοικιαστών/ιδιοκτητών. «Ένας σημαντικός επενδυτικός κίνδυνος για τους ιδιοκτήτες είναι όταν οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν», εξήγησε η Χριστοδούλου. «Μια χώρα με ισορροπημένους νόμους ιδιοκτητών/ενοικιαστών θα προσελκύσει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε ακίνητα. Και αυτό είναι που οι χώρες πρέπει να προσπαθήσουν να επιτύχουν», συμπλήρωσε.

Είπε ότι πολλά έχουν αλλάξει σε διάστημα μόλις ενός μήνα, όπως και με την κατάρρευση μιας άλλης μεγάλης τράπεζας, της Credit Suisse. Αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια, την ύφεση, τον πόλεμο, την αλλαγή κυβέρνησης, άλλαξαν τη διάθεση και τον ενθουσιασμό όλων, είπε.

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στην επιχείρηση επένδυσης σε ακίνητα στην κατεχόμενη Κύπρο. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί κάποιος να επενδύσει κάπου όπου δεν μπορεί να πάρει τους τίτλους ιδιοκτησίας. Όπου ο πωλητής δεν είναι ο ιδιοκτήτης αυτού του ακινήτου», τόνισε, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους.

Η συμβουλή του Γιάννη Χριστοδούλου ήταν σαφής: Δημιουργήστε μια σχέση εμπιστοσύνης με τις τράπεζες. «Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη είναι η εταιρεία σας. Μόλις δημιουργήσετε εμπιστοσύνη με τις τράπεζες και ξέρουν ότι εκτελείτε τακτικά και έγκαιρα, θα σας υποστηρίξουν». Και πρόσθεσε: «Κανόνας νούμερο ένα: Μην απογοητεύετε τις τράπεζές σας. Κανόνας δεύτερος: Μην απογοητεύετε τις τράπεζές σας. Είναι το κλειδί της επιτυχίας σας».

Και κατέληξε ως εξής: «Nα έχεις την καλύτερη ομάδα. Είναι το ίδιο σημαντική η καλή ομάδα με εσένα. Αν είσαι τυπικός με τις τράπεζες και έχεις την καλύτερη ομάδα, ο ουρανός είναι το όριο».

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται το 2025 ο δρόμος Αστρομερίτη προς Ευρύχου-Ορίζοντας το 2026 για προσφορές της γ' φάσης
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Cyfield: Ολοκλήρωση Α’ φάσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Λευκωσία-Έργο πέραν των €10 εκατ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή