Κ. Ονησιφόρου για real estate: Το τολμηρό όραμα για το μέλλον είναι αναγκαίο

Τι προβλέπει το μέλλον στην Κύπρο στον τομέα των ακινήτων; Πώς διαμορφώνεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και ποιες οι προοπτικές και δυνατότητες για την επόμενη 7ετία; Τα ερωτήματα αυτά απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια του 17ου Συνέδριου και Έκθεσης Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων.

Τις σκέψεις του για τη νέα τάξη πραγμάτων ανάλυσε ενώπιον του κοινού ο Διευθυντής Πωλήσεων της Altia, Κρίτωνας Ονησιφόρου. Ο ομιλητής μίλησε για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να πάρουν και τις δράσεις που είναι απαραίτητα αλλά και κρίσιμα για ένα υγιές και σύγχρονο τομέα ακινήτων.

Χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό, ο κ. Ονησιφόρου έδωσε έμφαση στα πλεονεκτήματά της, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ, η γεωγραφική της θέση, το νεαρό και το υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό που διαθέτει, καθώς και το ελκυστικό της φορολογικό σύστημα.

Ακολούθως τόνισε την ανάγκη για ένα τολμηρό όραμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παρόλο που τα πιο πάνω είναι μερικά πολύ σημαντικά συστατικά για την ανέλιξη της οικονομίας μας και του τόπου δεν θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε ανταγωνιστικά εάν δεν έχουμε, ίσως το πιο σημαντικό συστατικό από όλα. Αυτό του σωστού και τολμηρού οράματος για το μέλλον» και πρόσθεσε: «Όλα θα εξαρτηθούν από τις προτεραιότητες που θα θέσουμε και τον προγραμματισμό που θα κάνουμε ως χώρα και ως οικονομία. Στόχος μας θα πρέπει να είναι πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας αλλά και πως να διαφοροποιήσουμε την οικονομίας μας ακόμη περισσότερο».

Στη συνέχεια έδωσε το στίγμα σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν ώστε να πετύχουν οι στόχοι και το όραμα να γίνει πραγματικότητα. Στις εν λόγω προτεραιότητες ο Διευθυντής πωλήσεων της Altia, συμπεριέλαβε τη δημιουργία σωστών υποδομών για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Έμφαση έδωσε και στο ζήτημα της υπογεννητικότητας διασυνδέοντάς το με τους οικονομικούς δείκτες. «Ακούμε συχνά ανησυχίες για το ποσοστό υπογεννητικότητας της Κύπρου και πως αυτό θα επηρεάσει την κτηματαγορά μας μακροχρόνια» είπε, αναφέροντας ότι το Hong Kong είναι μέσα στις χώρες με το χειρότερο ποσοστό υπογεννητικότητας στον κόσμο αλλά την ίδια ώρα έχουν μια από τις πιο δυνατές βιομηχανίες ακινήτων στον κόσμο με τις πιο ψηλές τιμές ακινήτων στον κόσμο. Η απάντησή είπε είναι η προσέλκυση ποιοτικού μεταναστευτικού.

Όσο αφορά στο εμπορικό σκέλος, κατά την παρουσίασή του ο κ. Ονησιφόρου σχολίασε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανο και αλλού έχουν επηρεάσει θετικά την κυπριακή κτηματαγορά σε συνδυασμό με την δυνατότητα της Κύπρου να γίνει ένα tech hub με τις εταιρίες του ICT που εδραιώνονται στο νησί.

Επαναφέροντας το θέμα των προτεραιοτήτων είπε σχετικά, ότι για να μπορέσουμε να καρπωθούμε στον μέγιστο βαθμό την ροή του μεταναστευτικού θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα για άμεση ιδιοκατοίκηση (για αγορά και ενοίκιο), να δημιουργηθούν θέσεις σε ιδιωτικά ξενόγλωσσα σχολεία και να βελτιώσουμε όσο το δυνατό πιο πολύ γίνεται τις υπηρεσίες μας και τις υποδομές μας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ακολούθως στη ψηφιοποίηση του τομέα ακινήτων ​ όπως επίσης και στην ανάγκη λύσης του κυκλοφοριακού και της μείωση του κόστους και χρόνου μεταφοράς. «Παρόλο που τα πιο πάνω είναι μερικά πολύ σημαντικά συστατικά για την ανέλιξη της οικονομίας μας και του τόπου δεν θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε ανταγωνιστικά εάν δεν έχουμε, ίσως το πιο σημαντικό συστατικό από όλα, αυτό του σωστού και τολμηρού οράματος για το μέλλον» τόνισε.

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται το 2025 ο δρόμος Αστρομερίτη προς Ευρύχου-Ορίζοντας το 2026 για προσφορές της γ' φάσης
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Cyfield: Ολοκλήρωση Α’ φάσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Λευκωσία-Έργο πέραν των €10 εκατ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή