Μ. Χατζηπαναγιώτου: Αρνητικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά από την προτεινόμενη νομοθεσία για τον ΦΠΑ

«Εφαρμογή της προτεινόμενης νομοθεσίας για φορολόγηση στα ακίνητα θα επηρεάσει αρνητικά όλα τα νοικοκυριά», προειδοποίησε ο Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου κατά τη διάρκεια του 17ου Συνεδρίου και Έκθεσης Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων.

Κατά την εισαγωγή του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Διευθύνων Σύμβουλος της Cybarco Development Ltd και Συντονιστής του Συνεδρίου, σχολίασε αρχικά το γεγονός ότι «ζούμε σε συνθήκες δοκιμασίας, αλλά είμαστε συνηθισμένοι από το 2013», υπενθυμίζοντας την τότε οικονομική κρίση, την covid-19, καταλήγοντας στο σήμερα και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και την αύξηση επιτοκίων.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά και στο κατασκευαστικό κόστος, λέγοντας ότι τα ακίνητα εξακολουθεί να είναι ασφαλέστερο εργαλείο για την προστασία της αγοραστικής αξίας των χρημάτων των επενδυτών. Ο ίδιος, ωστόσο, επισήμανε στον χαιρετισμό του και τη μείωση των οικοδομικών αδειών. «Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης προβληματίζονται», είπε, εκτιμώντας ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη αύξηση της διαφοράς μεταξύ αγοράς και ζήτησης.

Τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου η οποία επείγει για ανάπτυξη έργων.

Αντίκτυπος στα νοικοκυριά

Σχετικά με την αναθεώρηση της προτεινόμενης νομοθεσίας για τη φορολογία ο κ. Χατζηπαναγιώτου προειδοποίησε τη Βουλή πως «αν εφαρμοστεί η προτεινόμενη νομοθεσία θα επηρεαστούν αρνητικά όλα τα νοικοκυριά».

Υπενθυμίζεται εδώ, ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 170 τ.µ. κατοικιών µε συνολικό εμβαδόν 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ και για τα πρώτα 90 τ.µ. διαμερισμάτων µε συνολικό εμβαδόν 110 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Διαβάστε εδώ: ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία: Η αναλογικότητα και το όριο που ζητούν οι developers

Βελτίωση ποιότητας ζωής

Η Κύπρος έχει αλλάξει όψη μέσα από σύγχρονες κατασκευές και αναπτύξεις συνέβαλαν στην βελτίωση της καθημερινότητας των Κυπρίων, είπε αργότερα, ενώ στις προτάσεις του ήταν και η δημιουργία υφυπουργείου Ανάπτυξης.

Ο «ελέφαντας της γραφειοκρατίας» είναι ακόμη μία πρόκληση, είπε καταληκτικά προβαίνοντας σε σχετικές εισηγήσεις για επίσπευση των διαδικασιών προς όφελος τόσο των επαγγελματιών όσο και των ίδιων των πολιτών.

Δειτε Επισης

Ιωάννα Φιάκκου: Αδιαπραγμάτευτη η ανάπτυξη της ΕΑΣ-Στόχος η εμπιστοσύνη παικτών, αγοράς και κοινωνίας
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα
Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία-Καταρτίστηκε και υλοποιείται οδικός χάρτης
Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
Κ. Γιωρκάτζης: Τι πρέπει να γίνει για βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης από ΕΟΑ
Gloria Jean’s Coffees: Ολοκλήρωση ανακαινίσεων και πλήρως ανανεωμένο Gloria Jean’s Kiosk προσεχώς στο Μall of Cyprus
Deal στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας-Συγχωνεύονται Red Wolf και Ogilvy Κύπρου
Η νέα τοποθεσία του Ariston στην Έγκωμη μετά το τέλος εποχής από το κέντρο
Τάσος Καζίνος: Η εξαγορά του Labs Tower και γιατί αποφάσισε να επεκταθεί στην Κύπρο η Trastor-Τα μελλοντικά πλάνα
«Καταστροφικό καρκίνωμα η διαφθορά, σημαντικό ποσό στον προϋπολογισμό για rebranding της Κύπρου»