Powered by

Βρετανία: Σε νέο υψηλό ο πληθωρισμός στα καταστήματα

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 18 ετών ανήλθε τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός στα βρετανικά καταστήματα, με φόντο τη σταθερή άνοδο των τιμών των τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου.

Ειδικότερα, η βρετανική ένωση λιανοπωλητών (British Retail Consortium - BRC) δήλωσε σήμερα ότι ο συνολικός πληθωρισμός στα καταστήματα αυξήθηκε στο 8,9% από 8,4% του Φεβρουαρίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που ξεκίνησε να κρατά αρχεία το 2005.

Όπως έδειξαν άλλωστε τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό της χώρας την περασμένη εβδομάδα οι τιμές στην κατηγορία τροφίμων της BRC ήταν 15% υψηλότερες από ό,τι από ένα χρόνο πριν, ενώ γενικότερα οι τιμές των τροφίμων και των ποτών αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 1977.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της BRC Χέλεν Ντίκινσον,  "ο πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων δεν έχει ακόμη κορυφωθεί", με την ίδια να επισημαίνει το αυξανόμενο κόστος της ζάχαρης ως βασικό οδηγό στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων τον Μάρτιο.

Οι τιμές της ζάχαρης δέχονται πιέσεις από την υποχώρηση της παραγωγής, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων στη Βρετανία για την προστασία των μελισσών.

"Οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών αυξήθηκαν επίσης καθώς η φτωχή σοδειά σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική επιδείνωσε τη διαθεσιμότητα, ενώ οι εισαγωγές έγιναν πιο ακριβές λόγω της εξασθένησης της λίρας", πρόσθεσε η Ντίκινσον.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί