Μάριος Καπιρής: Τεχνολογία και επιχειρείν συμβαδίζουν

Την πεποίθηση ότι τεχνολογία και επιχειρείν συμβαδίζουν και ότι πλέον η έκφραση «η τεχνολογία είναι το μέλλον» αποτελεί κλισέ, εκφράζει ο γενικός διευθυντής της Kyndryl Cyprus, Μάριος Καπιρής.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Καπιρής εξηγεί πώς οι επιχειρήσεις και ειδικότερα οι μικρομεσαίες (ΜμΕ) μπορούν να μετεξελιχθούν ψηφιακά, κάνοντας αναφορά στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος το Αύριο» καθώς και στο Σχέδιο Χορηγιών για ψηφιακή αναβάθμιση.

Παράλληλα αναφέρεται στους τρόπους που οι επιχειρήσεις εν μέσω της τεχνολογίας μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους αλλά και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, χαρακτηρίζοντας τα data ως… τον νέο βασιλιά.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του γενικού διευθυντή της Kyndryl Cyprus, Μάριου Καπιρή:

Αδιαμφισβήτητα η τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο επιχειρείν. Σε ποιο επίπεδο θεωρείτε ότι βρίσκονται οι επιχειρήσεις στην Κύπρο ως προς την υιοθέτηση ψηφιακών και τεχνολογικών εργαλείων;

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι τεχνολογία και επιχειρείν συμβαδίζουν, συμπορεύονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Έχουμε αφήσει πίσω πλέον την εποχή στην οποία επικρατούσε το κλισέ ότι «η τεχνολογία είναι το μέλλον». Πλέον η τεχνολογία έχει διεισδύσει τόσο βαθιά στο επιχειρείν, που είναι απαραίτητη για την εξέλιξή του σε βαθμό που θα μπορούσε να λεχθεί ότι επιχειρείν χωρίς τεχνολογία δεν έχει μέλλον.

Υπό αυτά τα δεδομένα παρατηρούμε ότι και οι επιχειρήσεις στην Κύπρο αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να υιοθετήσουν ψηφιακά και τεχνολογικά εργαλεία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Κάποιες εταιρείες βρίσκονται πιο μπροστά, άλλες λίγο πιο πίσω, αλλά σίγουρα όλες σχεδόν οι εταιρείες έχουν υιοθετήσει εκούσια ή ακούσια κάποια τεχνολογικά εργαλεία.

Θεωρώ ότι με την πάροδο του χρόνου η αξιοποίηση της τεχνολογίας σε όλο το φάσμα λειτουργίας μίας επιχείρησης θα αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι οργανισμοί αναγνωρίζουν τα οφέλη που προκύπτουν. Είναι γι’ αυτό που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία πρωτοβουλίες, όπως η δική σας, η οποία φέρνει πιο κοντά στα νέα δεδομένα το επιχειρείν και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες όπως καταδεικνύουν διάφορες έρευνες υστερούν σε αυτό το κομμάτι σε σύγκριση με τις μεγάλες.

Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ

Τι χρειάζεται για να αναπτυχθούν περαιτέρω οι τεχνολογικές υποδομές για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο;

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο του κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος το Αύριο» σημαντικές επενδύσεις συνδέονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο. Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της μετεξέλιξης της κυπριακής οικονομίας καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν από εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πορεία τους προς την ψηφιακή μετεξέλιξη.

Όλοι είδαν το σημαντικό ενδιαφέρον που επέδειξαν, τον περασμένο Νοέμβριο, οι επιχειρήσεις για το Σχέδιο Χορηγιών για ψηφιακή αναβάθμιση. Όπως και την απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να επισπεύσει για τον Ιανουάριο του 2023 τη 2η προκήρυξη του Σχεδίου που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2023.

Επιπλέον η πρόσβαση στη γνώση και κυρίως η κατανόηση των δυνατοτήτων, που παρέχει η τεχνολογία στις επιχειρήσεις είναι άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο αξίζει να επενδύσουμε για να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Κυβερνοεπιθέσεις και κυβερνοασφάλεια

Ποιες είναι οι προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) όσον αφορά την τεχνολογική αναβάθμιση;

Επιτρέψτε μου έναν παραλληλισμό. Όπως οι πειρατές καραδοκούν από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα για να αρπάξουν πλοία με το εμπόρευμά τους το ίδιο και στην τεχνολογική θάλασσα υπάρχουν αυτοί που ζουν παρασιτικά και αναζητούν κενά ασφαλείας για να χτυπήσουν.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όχι μόνο για τις κυπριακές επιχειρήσεις αλλά και διεθνώς έχει να κάνει με τις κυβερνοεπιθέσεις. Είναι σημαντικό, ως εκ τούτου, η τεχνολογική μετεξέλιξη των επιχειρήσεων να περιλαμβάνει και την κυβερνοασφάλεια τους.

Δεδομένου ότι διασφαλίζονται τα ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο οι προοπτικές και οι ευκαιρίες είναι απεριόριστες καθώς μπορεί να συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων και εργατοωρών, αλλά και να βελτιώσουν την επαφή και την εμπειρία των πελατών με τις εταιρείες μέσω νέων καινοτόμων προϊόντων ή και υπηρεσιών ανάλογα με τη φύση της δουλειάς και τον τομέα δραστηριοποίησης της κάθε επιχείρησης.

Data, 5g, Edge, Customer Experience, Cloud…

Πώς η τεχνολογία ενισχύει την προσπάθεια των εταιρειών για εξοικονόμηση πόρων και αύξηση της παραγωγικότητας και απόδοσης;

Το μεγάλο στοίχημα κάθε επιχείρησης, η οποία θέτει σε πρώτο πλάνο την τεχνολογική της μετεξέλιξη είναι αφενός να μπορέσει να αξιοποιήσει την τεχνολογία για να βελτιστοποιήσει τον τρόπο λειτουργίας της ώστε εξοικονομώντας πόρους και βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων της να αυξήσει την παραγωγικότητά της. Αφετέρου μπορεί να καταστεί ακόμη πιο ελκυστική για τους πελάτες της μέσω απλοποίησης διαδικασιών, που θα την καθιστούν πιο ελκυστική επιλογή έναντι των ανταγωνιστών της.

Τα data κερδίζουν διαρκώς έδαφος σε διάφορους τομείς της οικονομίας και δεν είναι τυχαίο που αποκαλούνται «ο νέος βασιλιάς». Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ύπαρξη ισχυρών θεμελίων και πρακτικών (DataOps) καθίσταται πλέον απαραίτητη. Επιπρόσθετα, 5G και Edge μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για δημιουργία μίας ολότελα νέας πελατειακής εμπειρίας, με το Customer Experience να ξεκινά πλέον από τον ίδιο τον πελάτη. Ταυτόχρονα η αξιοποίηση του cloud εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη λύση για απόκτηση ευελιξίας και προσαρμοστικότητας.

Οι τεχνολογικές λύσεις της Kyndryl

Πείτε μας εν συντομία, ποιες λύσεις που προσφέρει η Kyndryl για τις μικρομεσαίες (ΜμΕ) επιχειρήσεις.

Η Kyndryl είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής στη χώρα. Οι υπηρεσίες της Kyndryl έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν από όλες τις εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους. Είμαστε σε θέση να προτείνουμε, να υλοποιήσουμε και να υποστηρίξουμε προϊόντα και λύσεις χωρίς περιορισμούς, σε τομείς όπως το Cloud, το Digital Workplace, Data και Artificial Intelligence, Cybersecurity, Network and Edge Services προσφέροντας προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την εκπλήρωση των στόχων μας, που είναι μεταξύ άλλων να βοηθήσουμε πελάτες εκτός των παραδοσιακών μας τομέων στα έργα ψηφιακής μεταμόρφωσής τους. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία, που διαθέτουμε, η αξιοποίηση ενός δικτύου με πέραν από 90.000 επαγγελματίες ανά τον κόσμο και οι στρατηγικές συνεργασίες με τις κορυφαίες εταιρείες του τομέα, παρέχουν στους πελάτες μας το απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο στο θέμα της απόκτησης δεξιοτήτων, όσο και των υποδομών συμβάλλοντας καταλυτικά στην ψηφιακή μετεξέλιξη των οργανισμών τους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εάν μια μικρομεσαία επιχείρηση αναλάβει από μόνη της τη διαχείριση των υποδομών πληροφορικής της τότε θα έρθει αντιμέτωπη με μεγάλο κόστος. Γι’ αυτό και εταιρείες όπως η Kyndryl, είναι σε θέση να προσφέρει επαγγελματικές και οικονομικά προσιτές λύσεις ακόμα και σε μικρότερες εταιρείες αξιοποιώντας τις οικονομίες κλίμακας που έχει αναπτύξει.

  • Cyta Business

Η Cyta Business, αντιλαμβανομένη τις σύγχρονες απαιτήσεις και τις αυξημένες ανάγκες των ΜμΕ για αναβάθμισή τους στην ψηφιακή εποχή, συμβάλλει στην ανάπτυξή τους παρέχοντας λύσεις στα πρακτικά ζητήματα και τις προκλήσεις που τις απασχολούν και ταυτόχρονα αναδεικνύει τις ευκαιρίες που προκύπτουν με τη δύναμη της τεχνολογίας.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation