Powered by

Η πρώτη Κεραυνού στη Βουλή και τα φλέγοντα θέματα στο τραπέζι

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, θα βρεθεί για πρώτη φορά σήμερα, στις εννέα και δεκαπέντε το πρωί, ο νέος υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σε μια συνεδρία που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα καταδείξει τις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης, σε σχέση με φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Μεταξύ άλλων η συζήτηση θα αγγίξει ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα όπως αυτά για τις τακτικές των τραπεζών, τις αναδιαρθρώσεις και τα επιτόκια, καθώς επίσης τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και το ζήτημα των εκποιήσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, είχε την ευκαιρία να συζητήσει μερικά από αυτά τα θέματα με υψηλόβαθμα στελέχη κομμάτων που βρίσκονται στη συγκυβέρνηση.

O υπουργός Οικονομικών, προέβη σε μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων για θέματα όπως το ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, το πλαίσιο των εκποιήσεων, αλλά και το ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Μάλιστα υπήρξε συζήτηση και για τα τρέχοντα ζητήματα που προέκυψαν στην παγκόσμια οικονομία, με τον Μάκη Κεραυνό, να ασπάζεται την άποψη πως τα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην παρούσα φάση δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο αφού δεν είναι εκτεθειμένα σε ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών, βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για το ΦΠΑ της πρώτης κατοικίας, που προνοεί ότι για οικίες μέχρι 220 τετραγωνικά, με εκτιμημένη αξία μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ, το ΦΠΑ 5% θα ισχύει για τα πρώτα 170 τετραγωνικά μέτρα, ενώ για τα υπόλοιπα πενήντα θα ανέρχεται σε 19 τετραγωνικά. Στα διαμερίσματα το ΦΠΑ 5% θα ισχύει για τα πρώτα 90 τετραγωνικά, ενώ για τα επόμενα 20 θα ανέρχεται σε 19. Πρόκειται για διαμερίσματα μέχρι 110 τετραγωνικά, με εκτιμημένη αξία 200 χιλιάδες ευρώ.

Η εν λόγω συμφωνία πάντως, αναμένεται πως θα προκαλέσει αντιδράσεις, αφού εκτιμάτε πως με τις συγκεκριμένες πρόνοιες, θα εξαιρούνται αρκετές περιπτώσεις οικιών, των οποίων η εκτιμημένη αξία θα ξεπερνά τις 350 χιλιάδες ευρώ, όπως αντίστοιχα και στα διαμερίσματα.

Σε ότι αφορά τις καταχρηστικές ρήτρες, το θέμα των ΜΕΔ και το ζήτημα των επιτοκίων, το Υπουργείο Οικονομικών, εγκαινίασε τον διάλογο με τις τράπεζες, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, έγινε συγκεκριμένη αναφορά, σε σχέση με μια σειρά από προτεραιότητες που τέθηκαν, όπως είναι ο άμεσος χειρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών και το θέμα των αναδιαρθρώσεων, το οποίο αναγνωρίζεται ως εξόχως σημαντικό.

Τα κόμματα αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημαντική πρώτη συνάντηση γνωριμίας του υπουργού με τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών, έτσι ώστε αφενός ο πρώτος να αντιληφθεί τις ευαισθησίες των βουλευτών και αφετέρου οι βουλευτές, να πάρουν μια γεύση από τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Πάντως από τις πρώτες συναντήσεις που έγιναν διαφάνηκε η πρόθεση των κομμάτων να εργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο και να σταθούν δίπλα στον υπουργό, αναμένοντας βεβαίως και από την πλευρά του ανάλογη διάθεση και αναγνώριση των σημαντικών προβλημάτων και που κυρίως αφορούν τη μεσαία τάξη.

Δειτε Επισης

Θέλει επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων η ΣΕΚ
Ενέκρινε νομοσχέδιο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου το Υπουργικό
Όσα συζήτησε το Δ.Σ. του ΕΒΕ Πάφου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Περιμένει Βουλή για τη δήλωση εισοδήματος το Τμ. Φορολογίας-Παρατείνεται η υποβολή
Μάχη στην Κομισιόν για τον ΦΠΑ 5%-Θα στηρίξει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή η Κυβέρνηση
DBRS: Οι διαφορετικές διαδρομές Κύπρου και Ελλάδας στο ταξίδι επίλυσης των ΜΕΔ
Ν. Χριστοδουλίδης: Όραμά μου ένα σύγχρονο κράτος για προσέλκυση επενδύσεων
Προτάσεις για φορολογική μεταρρύθμιση στην Κύπρο, οι διεθνείς τάσεις και η εμπειρία της Ελλάδας
Υπουργικό: Σφράγισε την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης για την επόμενη τριετία
Εγκρίθηκε από το Υπουργικό και πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τηλεργασία