Ν. Χριστοδουλίδης: Έτσι θα πετύχουμε την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης

Στη σημασία της ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων, που είναι ένα πολύ ουσιαστικό στοιχείο για να επιτευχθεί, όπως είπε, το βασικό ζητούμενο που είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, εστίασε κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκή Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Τονίσαμε την ανάγκη μέσα από τη διαφοροποίηση που δύναται να γίνει πραγματικότητα μέσα από την ανάπτυξη και των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και των συνεργειών των κρατών, των συνεργειών που υπάρχουν στην περιοχή για ανάπτυξη μεγάλων έργων, είτε για παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και του διαδρόμου, του περίφημου διαδρόμου φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Γι’ αυτό το θέμα», συνέχισε, «το οποίο γνωρίζω πάρα πολύ καλά και στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ετέθη, και σωστά ετέθη κατ’ επανάληψη από την κοινωνία. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει πολύ σύντομα να ληφθούν αποφάσεις, να μιλήσουμε δημόσια στον κόσμο, να τεθούν ακριβώς χρονοδιαγράμματα, γιατί αντιλαμβάνεστε και το χρονικό περιθώριο αξιοποίησης όσο περνάει καιρός, όσο τίθενται στόχοι τους οποίους ασπαζόμαστε απόλυτα για την πράσινη μετάβαση, θα πρέπει η όποια αξιοποίηση να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως είναι σημαντικό ότι το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γέφυρα, ως μεταβατικό στάδιο «για να πετύχουμε τους στόχους της πράσινης συμφωνίας. Ήταν κάτι που επαναλαμβάνω μέσα από την παρέμβασή μας, αναδείξαμε».

Δειτε Επισης

Κτύπημα λόρδου Χάνεϊ για το φυσικό αέριο και αποστομωτική απάντηση Παπαναστασίου
Σε εξέλιξη οι επαφές του Υπουργού Ενέργειας στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο για τις επενδύσεις στην ενέργεια ο Γιώργος Παπαναστασίου
Φωνές στη Βουλή για το σύστημα τηλεχειρισμού (ripple control) σε φωτοβολταϊκά
Έτος ορόσημο το 2023 για το «Αφροδίτη»-Ποιες οι επερχόμενες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ
Γ. Παπαναστασίου: Η Κύπρος κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.
Χωρίς άδεια οικοδομής η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές υφιστάμενης
Cyfield: Σε στάδιο υλοποίησης η επένδυση των 200 εκατ. ευρώ στην παραγωγή ηλεκτρισμού (pics & vid)
Αναθεωρημένο σχέδιο αξιοποίησης του Αφροδίτη-Τι ανακοίνωσε η New Med Energy
HELLENiQ ENERGY: Προχωρά στην πρώτη επένδυσή της σε ΑΠΕ στην Κύπρο