Powered by

Ισχυρές πιέσεις και κύμα ρευστοποιήσεων στην Deutsche Bank

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της Deutsche Bank την Παρασκευή, στον οποίο πραγματοποιήθηκαν μαζικές πωλήσεις μετά το έντονο άλμα που εμφάνισε χτες το κόστος ασφάλισης της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας έναντι χρεοκοπίας (CDS).

Ειδικότερα, η μετοχή της Deutsche Bank έφτασε στις σημερινές συναλλαγές να βυθίζεται έως και άνω του 14% και να κλείνει με απώλειες 8,5, μετά την πτώση 3,2% που είχε σημειώσει χτες. Εντός του μήνα δε, ο τίτλος της έχει χάσει πάνω του 1/5 της αξίας της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Market Intelligence που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τα CDS της Deutsche εκτινάχθηκαν στις 208 μονάδες βάσης σήμερα, ενώ το πρωί σκαρφάλωσαν στις 222 μ.β., από τις 173 μ.β. παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχουν καταγράψει ιστορικά.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse, μέσω εξαγοράς της από την UBS, είχε πυροδοτήσει κύμα ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για ευρύτερη μετάδοση των κινδύνων, το οποίο πιθανώς να εντάθηκε μετά και τον νέο γύρο αυξήσεων επιτοκίων παγκοσμίως τις τελευταίες δύο μέρες (Fed προχτές και Bank of England χτες κατά 0,25% έκαστη - είχε προηγηθεί η αύξηση κατά 0,5% της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη).

Παράλληλα, πιέσεις δέχθηκαν και οι ομολογιακοί τίτλοι της γερμανικής τράπεζας, με τα cocos (ομόλογα AT1) απόδοσης 7,5% να πέφτουν κατά 1 σεντ στα 74,716 σεντς στο δολάριο, που υποδηλώνει αύξηση της απόδοσης στο 22,87%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εν λόγω απόδοση στα ομόλογα της γερμανικής τράπεζας είναι διπλάσια πλέον σε σχέση με μόλις δύο εβδομάδες πριν, όπως αναφέρει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι τα cocos (contingent-convertible) είναι μία μορφή ομολόγων που προέκυψε στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η οποία δεν παρέχει προστασία έναντι χρεοκοπίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι τριγμοί στην Deutsche συμπαρέσυραν και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο τίτλος της UBS διαπραγματεύθηκε με απώλειες 3,55%, η Barclays έχασε 4,01%, η Societe Generale υποχώρησε κατά 6,13% και η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Commerzbank, πραγματοποίησε βουτιά της τάξης του 5,45%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλος τους ΔΣ της Deutsche Φαμπρίτσιο Καμπέλι είχε δηλώσει χτες ότι η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δεν συνιστά "καμία ένδειξη" για την κατάσταση του ευρωσυστήματος, τονίζοντας ότι οι καταθέσεις του Γερμανού δανειστή είναι "εξαιρετικά διαφοροποιημένες" και ως εκ τούτου δεν διατρέχουν το είδος του κινδύνου συγκέντρωσης που είχε εμφανίσει η Silicon Valley Bank.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στον απόηχο της κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας - οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ευρώπη έχουν δει μπαράζ πωλήσεων εντός του Μαρτίου, καταγράφοντας θηριώδεις απώλειες.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δεν βοήθησε να βελτιωθεί το κλίμα για τις τράπεζες, λέγοντας στο Κογκρέσο ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για περισσότερες ενέργειες προστασίας των καταθέσεων αν χρειαστεί.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Αντρέας Λίπκοου, αναλυτής στην Comdirect Bank, "η κατάσταση δεν πρόκειται να λυθεί με παρηγορητικά λόγια, αλλά μόνο με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς. Απαιτείται επομένως υπομονή και τα επόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών θα βρεθούν στο μικροσκόπιο".

Δειτε Επισης

Η Axel Springer εξετάζει την εξαγορά εταιρειών που ειδικεύονται στo AI
Βρετανία: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας
Μείωση ΑΕΠ κατά 0,1% στην ευρωζώνη για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο
Μικτή εικόνα στην Ασία με τους φόβους για τα επιτόκια να επιστρέφουν
Άνοδος 1% για το πετρέλαιο με το βλέμμα στις περικοπές παραγωγής
Στο σφυρί βγαίνουν η Telegraph και το Spectator
Γαλλία: Η πρόεδρος της Βουλής μπλοκάρει την κατάργηση του νόμου για το συνταξιοδοτικό
ΟΟΣΑ: Μικρή βελτίωση πρόγνωσης για ΑΕΠ, αλλά βλέπει υψηλό πληθωρισμό για Ην. Βασίλειο
Πακιστάν: Παλεύει να ικανοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η κυβέρνηση
Συρρίκνωση των εξαγωγών της Κίνας κατά 7,5% τον Μάιο