Powered by

Sell-off στις ευρωαγορές την Παρασκευή

Σε ρυθμούς sell-off κινήθηκαν για ακόμα μία φορά το τελευταίο διάστημα την Παρασκευή οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, που είδαν τους πωλητές να ξεπουλάνε μαζικά τον τίτλο της Deutsche Bank στον απόηχο και των νέων αυξήσεων επιτοκίων που ανακοίνωσαν Fed και BoE.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,37% στις 440,11 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να χάνει 3,8%. Ακολούθησε ο κατασκευαστικός κλάδος με πτώση 3,1% και οι μετοχές ενέργειας στο -2,8%.

Ο τίτλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Deutsche Bank, πήρε τη «σκυτάλη» της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης καθώς βρέθηκε να βυθίζεται άνω και του 14%, ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 8,5%. Τα CDS της εκτινάχθηκαν στις 222 μονάδες βάσης το πρωί της Παρασκευής, ενώ το απόγευμα είχαν υποχωρήσει στις 208 μ.β., σημειώνοντας ημερήσια αύξηση-ρεκόρ.

Μαζί της συμπαρέσυρε και τον ευρύτερο κλάδο, με την UBS να σημειώνει απώλειες 3,55% ενώ η Commerzbank πραγματοποίησε βουτιά 5,45%.

Σε αυτό το κλίμα, στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,66% στις 14.957,23 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,74% στις 7.015,10 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 στη Βρετανία που έκλεισε στις 7.405,45 μονάδες με -1,26%.

Παρόμοια εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 2,23% στις 25.892,18 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που διαπραγματεύθηκε στις 8.792,50 μονάδες με -1,98%.

Καθησυχαστικοί πάντως εμφανίστηκαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο.

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εντός της εβδομάδας η Citigroup υποβάθμισε άλλωστε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε "neutral” από "overweight” επισημαίνοντας τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης νομισματικής σύσφιξης.

Επί του θέματος, παρά τους παγκόσμιους τραπεζικούς τριγμούς, οι κεντρικές τράπεζας της Αγγλίας και των ΗΠΑ προχώρησαν και οι δύο σε αυξήσεις επιτοκίων τις προηγούμενες δύο ημέρες, αν και με πιο ήπιο ρυθμό - κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%).

Συγκεκριμένα, η Bank of England ανακοίνωσε χτες την 11η διαδοχική αύξηση επιτοκίων που έφτασαν πλέον στο 4,25%, ενώ την Τετάρτη είχε προηγηθεί η ομοσπονδιακή τράπεζα Fed που ανέβασε το κόστος δανεισμούς στις ΗΠΑ στο εύρος του 4,75% με 5%.

Από την πλευρά της, η ΥΠΟΙΚ των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάνετ Γέλεν δεν δείχνει να βοηθά ιδιαίτερα στην αποκατάσταση του κλίματος, καθώς οι νέες διαβεβαιώσεις της στη Γερουσία ότι "έχουμε κάνει σημαντικές κινήσεις για να διασφαλίσουμε όλες τις καταθέσεις" μοιάζει να υποσκελίζονται από τη διάψευση της ίδιας μία μέρα νωρίτερα του σχεδίου πλήρους ασφάλισης των καταθέσεων, πέραν του νομικά υφιστάμενου ορίου των 250.000 δολαρίων.

Δειτε Επισης

Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»