Αλλάζει η διαδικασία εγγραφής αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πρόταση νόμου για την λειτουργία αυτοεξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων που διαφοροποιεί την διαδικασία εγγραφής στο μητρώο του Υφυπουργείου Tουρισμού.

O πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι με την πρόταση εισάγεται μια λογική ρύθμισης της λειτουργίας αυτών των καταλυμάτων που είναι πολύ πιο στοχευμένη, δίκαιη και ορθή ώστε να μην διατηρείται η εκκρεμότητα για το πόσα τέτοια καταλύματα λειτουργούν στη χώρα μας.

Χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός ότι το κράτος αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό αυτών των υποστατικών και πρόσθεσε ότι με την πρόταση νόμου θα υποβάλλεται αίτηση για προσωρινό αριθμό στο μητρώο του Υφυπουργείου, ώστε να δοθεί ο χρόνος στους επαγγελματίες που διατηρούν τέτοια υποστατικά να κινητοποιηθούν για να τρέξουν τις διαδικασίες με βάση τη νομοθεσία.

Ο Κώστας Κώστα του ΑΚΕΛ είπε ότι η ίδια η επιτροπή και όλοι οι βουλευτές προσπάθησαν να βάλουν μια τάξη στα πολλά προβλήματα που υπήρχαν με στόχο να εισαχθεί μια απλή διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατία που να απαντά και στις ανησυχίες της φοροδιαφυγής αλλά και στις ανησυχίες για κανόνες ασφάλειας και υγείας.

Ανέφερε ότι στόχος είναι να μην υπάρχουν κενά και να βοηθήσουμε όλους να εγγραφούν στο μητρώο για να έχουν έξτρα εισόδημα.

Ο Χρύσης Παντελίδης του ΔΗΚΟ μίλησε για παράδειγμα καλής πρακτικής της Βουλής και εξήρε την ανάληψη πρωτοβουλίας και τη δράση της.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ανέφερε ότι τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα είναι μια πολύ καλή προσέγγιση της λεγόμενης «sharing economy» με ευκαιρίες για δεύτερο εισόδημα και μπορεί να είναι πολύ πετυχημένη ειδικά στην περιοχή του Ακάμα και των ορεινών περιοχών της Κύπρου.

Ανέφερε επίσης ότι λύσεις υπάρχουν και για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις έχουν υιοθετήσει πολλές άλλες χώρες.

Ο Μιχάλης Γιακουμή της ΔΗΠΑ είπε ότι η επιτροπή έτρεξε και εργάστηκε σκληρά για να φέρει αυτή την πρόταση που δεν την έφερε το ίδιο το κράτος. Ανέφερε ότι η χώρα μας είναι ένας τουριστικός προορισμός και στόχος είναι να διευκολύνουμε τους επαγγελματίες στη διαδικασία εγγραφής.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου, ώστε να τροποποιηθούν ορισμένες διατάξεις του αναφορικά με την εγγραφή αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων.

Δειτε Επισης

Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά