Εστίαση: Ασφυκτικές πιέσεις για επιχειρήσεις, αυξήσεις έως 30% για καταναλωτές

Ασταμάτητες είναι οι πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται ο επισιτιστικός τομέας και τα κέντρα αναψυχής με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις στην εστίαση να προχωρούν σε αυξήσεις τιμών, την ίδια στιγμή που η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι μειωμένη και ως αποτέλεσμα περιορίζουν τις εξόδους τους.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, ανέφερε ότι οι προμηθευτές, μέσω επιστολών τους, εξήγγειλαν περαιτέρω άνοδο στις τιμές κάποιων προϊόντων.

«Και δυστυχώς, ενώ αναμέναμε ότι θα εισέλθουμε σε μια πορεία καθόδου των τιμών, απεναντίας βλέπουμε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και να προστίθενται συνεχώς νέες αυξήσεις στις ήδη υψηλές και αυξημένες τιμές των πρώτων υλών», υπέδειξε.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Λεβέντης, τις περισσότερες αυξήσεις δέχεται για ακόμη μια φορά το αλεύρι και η ζάχαρη. Παράλληλα, σε πολύ υψηλό επίπεδο βρίσκονται και τα αυγά, δίδοντας το παράδειγμα ότι κάποτε ήταν στα 8 σεντ και σήμερα υπερβαίνουν τα 20, ενώ τα κηπευτικά προϊόντα υπόκεινται συνεχώς σε αυξομειώσεις.

Όπως είπε ο κ. Λεβέντης, πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών στο παρελθόν, κάποιες επέλεξαν να απορροφήσουν το περαιτέρω κόστος, ενώ κάποιες άλλες θα ανεβάσουν τις τιμές για να ανταπεξέλθουν.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10%-30%, με τον κ. Λεβέντη να αναφέρει το παράδειγμα ότι μια πίτα σουβλάκι χοιρινό, πλέον ακουμπά τα 7-8 ευρώ, ενώ το κοτόπουλο πλησιάζει ακόμη και τα 10 ευρώ.

«Οι χώροι αναψυχής παλεύουν για να κρατηθούν ζωντανοί και να είναι βιώσιμοι. Ο τομέας κινείται ανάλογα με την περίοδο και την περιοχή, όμως ο κύκλος εργασιών με τις δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα είναι δυσανάλογος», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στους λογαριασμούς, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν περιορίσει τις εξόδους τους, καθώς η συχνότητα των επισκεπτών στα κέντρα αναψυχής έχει μειωθεί.

Εκτός από τον πληθωρισμό στις πρώτες ύλες, τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τα κέντρα αναψυχής σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, εξακολουθούν να είναι η ακρίβεια στην ενέργεια και στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Τι ζητούν από κάθε Υπουργείο

Ο ΠΑΣΙΚΑ, μετά τις πρόσφατες εκλογές του διοικητικού συμβουλίου αλλά και την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και τον καταρτισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, βρίσκεται σε εγρήγορση, επιδιώκοντας συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία για το μέλλον του κλάδου.

Συγκεκριμένα, ο ΠΑΣΙΚΑ θα έχει συναντήσεις με το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, ο ΠΑΣΙΚΑ θα καταθέσει στην ατζέντα των Υπουργείων τα εξής θέματα:

-Υφυπουργείο Τουρισμού: Γενικά θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των κέντρων αναψυχής και την πολιτική του Yφυπουργείου.

-Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας: Θα γίνουν προσπάθειες σχετικά με το πώς μπορούν να βρεθούν σχέδια στήριξης προγραμμάτων που να απευθύνονται αποκλειστικά στα κέντρα αναψυχής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ως μέτρο αντιστάθμισης των υψηλών λογαριασμών ρεύματος. Επίσης, θα συζητηθεί το ζήτημα της ακρίβειας των πρώτων υλών με σκοπό να βρεθεί λύση.

-Υπουργείο Γεωργίας: Αναζήτηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε και τα κέντρα αναψυχής να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, καθώς και το πώς θα συνδεθεί η βιομηχανία με την κυκλική οικονομία.

-Υπουργείο Δικαιοσύνης: Θα συζητηθούν θέματα που εμπλέκεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με την αστυνομία. Δηλαδή, θέματα αστυνόμευσης στους χώρους αναψυχής. Επιδίωξη του ΠΑΣΙΚΑ είναι να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί ένα πιο μοντέρνο και σύγχρονο σώμα που να αστυνομεύει τους χώρους, καθώς ακόμη ελέγχονται από τον Ουλαμό Πρόληψης Εγκλημάτων (ΟΠΕ).

-Υπουργείο Εργασίας: Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις άδειες και τις διακοπές που προσφέρει το Υπουργείο Εργασίας. Για παράδειγμα, μια εισήγηση του ΠΑΣΙΚΑ, είναι σε αυτές τις διακοπές να μην προσφέρονται full board υπηρεσίες στους δικαιούχους, εφόσον το επιθυμούν, έτσι ώστε να επωφελούνται και τα κέντρα αναψυχής.

Συν τοις άλλοις, εκκρεμεί και το θέμα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση και σφράγιση συμβολαίων των εργαζομένων από τρίτες χώρες, καθώς ενώ παραχωρείται το δικαίωμα καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις που δυσχεραίνουν τη θέση των εργοδοτών.

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food