Powered by

Εστίαση: Ασφυκτικές πιέσεις για επιχειρήσεις, αυξήσεις έως 30% για καταναλωτές

Ασταμάτητες είναι οι πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται ο επισιτιστικός τομέας και τα κέντρα αναψυχής με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις στην εστίαση να προχωρούν σε αυξήσεις τιμών, την ίδια στιγμή που η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι μειωμένη και ως αποτέλεσμα περιορίζουν τις εξόδους τους.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, ανέφερε ότι οι προμηθευτές, μέσω επιστολών τους, εξήγγειλαν περαιτέρω άνοδο στις τιμές κάποιων προϊόντων.

«Και δυστυχώς, ενώ αναμέναμε ότι θα εισέλθουμε σε μια πορεία καθόδου των τιμών, απεναντίας βλέπουμε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και να προστίθενται συνεχώς νέες αυξήσεις στις ήδη υψηλές και αυξημένες τιμές των πρώτων υλών», υπέδειξε.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Λεβέντης, τις περισσότερες αυξήσεις δέχεται για ακόμη μια φορά το αλεύρι και η ζάχαρη. Παράλληλα, σε πολύ υψηλό επίπεδο βρίσκονται και τα αυγά, δίδοντας το παράδειγμα ότι κάποτε ήταν στα 8 σεντ και σήμερα υπερβαίνουν τα 20, ενώ τα κηπευτικά προϊόντα υπόκεινται συνεχώς σε αυξομειώσεις.

Όπως είπε ο κ. Λεβέντης, πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών στο παρελθόν, κάποιες επέλεξαν να απορροφήσουν το περαιτέρω κόστος, ενώ κάποιες άλλες θα ανεβάσουν τις τιμές για να ανταπεξέλθουν.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10%-30%, με τον κ. Λεβέντη να αναφέρει το παράδειγμα ότι μια πίτα σουβλάκι χοιρινό, πλέον ακουμπά τα 7-8 ευρώ, ενώ το κοτόπουλο πλησιάζει ακόμη και τα 10 ευρώ.

«Οι χώροι αναψυχής παλεύουν για να κρατηθούν ζωντανοί και να είναι βιώσιμοι. Ο τομέας κινείται ανάλογα με την περίοδο και την περιοχή, όμως ο κύκλος εργασιών με τις δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα είναι δυσανάλογος», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στους λογαριασμούς, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν περιορίσει τις εξόδους τους, καθώς η συχνότητα των επισκεπτών στα κέντρα αναψυχής έχει μειωθεί.

Εκτός από τον πληθωρισμό στις πρώτες ύλες, τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τα κέντρα αναψυχής σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, εξακολουθούν να είναι η ακρίβεια στην ενέργεια και στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Τι ζητούν από κάθε Υπουργείο

Ο ΠΑΣΙΚΑ, μετά τις πρόσφατες εκλογές του διοικητικού συμβουλίου αλλά και την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και τον καταρτισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, βρίσκεται σε εγρήγορση, επιδιώκοντας συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία για το μέλλον του κλάδου.

Συγκεκριμένα, ο ΠΑΣΙΚΑ θα έχει συναντήσεις με το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, ο ΠΑΣΙΚΑ θα καταθέσει στην ατζέντα των Υπουργείων τα εξής θέματα:

-Υφυπουργείο Τουρισμού: Γενικά θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των κέντρων αναψυχής και την πολιτική του Yφυπουργείου.

-Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας: Θα γίνουν προσπάθειες σχετικά με το πώς μπορούν να βρεθούν σχέδια στήριξης προγραμμάτων που να απευθύνονται αποκλειστικά στα κέντρα αναψυχής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ως μέτρο αντιστάθμισης των υψηλών λογαριασμών ρεύματος. Επίσης, θα συζητηθεί το ζήτημα της ακρίβειας των πρώτων υλών με σκοπό να βρεθεί λύση.

-Υπουργείο Γεωργίας: Αναζήτηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε και τα κέντρα αναψυχής να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, καθώς και το πώς θα συνδεθεί η βιομηχανία με την κυκλική οικονομία.

-Υπουργείο Δικαιοσύνης: Θα συζητηθούν θέματα που εμπλέκεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με την αστυνομία. Δηλαδή, θέματα αστυνόμευσης στους χώρους αναψυχής. Επιδίωξη του ΠΑΣΙΚΑ είναι να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί ένα πιο μοντέρνο και σύγχρονο σώμα που να αστυνομεύει τους χώρους, καθώς ακόμη ελέγχονται από τον Ουλαμό Πρόληψης Εγκλημάτων (ΟΠΕ).

-Υπουργείο Εργασίας: Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις άδειες και τις διακοπές που προσφέρει το Υπουργείο Εργασίας. Για παράδειγμα, μια εισήγηση του ΠΑΣΙΚΑ, είναι σε αυτές τις διακοπές να μην προσφέρονται full board υπηρεσίες στους δικαιούχους, εφόσον το επιθυμούν, έτσι ώστε να επωφελούνται και τα κέντρα αναψυχής.

Συν τοις άλλοις, εκκρεμεί και το θέμα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση και σφράγιση συμβολαίων των εργαζομένων από τρίτες χώρες, καθώς ενώ παραχωρείται το δικαίωμα καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις που δυσχεραίνουν τη θέση των εργοδοτών.

Δειτε Επισης

Το multipass της Wizz Air τώρα και στην Κύπρο
City of Dreams Mediterranean: Γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια χαρίζοντας ένα Jeep Wrangler
Ο Κώστας Κουμής στο InBusinessNews: Πολύ σημαντικό στον τουρισμό να εκτιμάς σωστά την παράμετρο προοπτική
Ικανοποίηση Κώστα Κουμή για την πορεία του τουρισμού μέχρι σήμερα-«Επιτυγχάνουμε τον στόχο μας...»
Καλύτερο από το περσινό το πρώτο εξάμηνο για τον τουρισμό...Αυξημένες κατά 2,4% οι αφίξεις
Μαρίνα Αγίας Νάπας: Άνοιξε για τους λουόμενους η ανατολική παραλία
Cool καλοκαιρινές επιλογές από τα Kawacom’s για ένα δροσιστικό καλοκαίρι
Αirbus: Kίνα και Ινδία οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης για την αεροπορική βιομηχανία
Alexander The Great: Εκτεταμένη ανακαίνιση, ανανέωση και νέα εμφάνιση για το ξενοδοχείο της Πάφου (photos)
Kapnos Airport: Δωρεάν η μεταφορά παιδιών κάτω των 12 ετών από και προς τα αεροδρόμια μέχρι τον Σεπτέμβριο