Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Μαρία Γεωργίου: Αγωνίζομαι για ισότητα στον κατασκευαστικό τομέα

Η πολιτική μηχανική, όπως και η μηχανική ως ένας ευρύς κλάδος, σε εφοδιάζει με έναν τρόπο σκέψης, μέσω του οποίου μπορείς να «σπάσεις» το πρόβλημα και να το επιλύσεις με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. Η Μαρία Γεωργίου, development manager, μιλά για τη διαφορετική κουλτούρα και τις πολιτιστικές διαφορές που αντικρίζει καθημερινά λέγοντας ότι, για την ίδια η εν λόγω πρόκληση είναι αυτή που κάνει και την δουλειά της ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Οι γυναίκες στην BPW παλεύουν για τις ίδιες και ίσες ευκαιρίες για όλους σχολιάζει, λέγοντας ότι αυτό το πρότυπο αποτελεί «πηγή έμπνευσης για μένα την ίδια, καθώς εργάζομαι σε ένα ανδροκρατούμενο τομέα, (σ.σ τον κατασκευαστικό) και πάντα αγωνιζόμουνα γι’ αυτό τον σκοπό».

Μιλήστε μας λίγο για τις σπουδές σας και τη σημερινή σας εργασία...

Έχω σπουδάσει Πολιτική Mηχανική στο University College London και αργότερα έκανα ΜΒΑ στο European University. Σήμερα εργάζομαι ως Development Manager, σε μια start up εταιρία που ασχολείται με την ανάπτυξη και την λειτουργία boutique Hotels στην Ευρώπη και που έχει ως σκοπό να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο από περίπου 20 ξενοδοχεία μέχρι το 2025.

Το γεγονός ότι έχετε σπουδάσει civil engineering και σήμερα κάνετε management ομάδων και άρα έναν πιο επιχειρηματικό ρόλο, πώς σας έχει βοηθήσει;

Η πολιτική μηχανική, όπως και η μηχανική ως ένας ευρύς κλάδος, σε εφοδιάζει με έναν τρόπο σκέψης, μέσω του οποίου μπορείς να «σπάσεις» το πρόβλημα και να το επιλύσεις με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. Σου αυξάνει τη διορατικότητα για να προβλέπεις τα επόμενα βήματα που θα έρθουν σε μια διαδικασία ή σε ένα έργο και να αναγνωρίσεις τυχόν θέματα που θα προκύψουν πριν ακόμη αυτά εμφανιστούν. Αυτός ο τρόπος σκέψης που αρχίζεις να αναπτύσσεις στο πανεπιστήμιο και εφαρμόζεις αργότερα ως επαγγελματίας πλέον, είναι ένας από τους ποιο σημαντικούς πυλώνες ώστε να μπορείς να συντονίζεις με επιτυχία έργα που εμπλέκουν ομάδες διαφορετικών ειδικοτήτων.

Αυτή την περίοδο ασχολείστε με την κατασκευή των boutique hotel. Ποια είναι η διαφορά σε σύγκριση με κλασσικά, μεγάλα ξενοδοχεία;

Τα boutique Hotels είναι μικρά ξενοδοχεία, τα οποία δίνουν έμφαση στην μοναδική ταυτότητα αισθητικής, σε αντίθεση με το παραδοσιακό ξενοδοχείο όπου όλα τα δωμάτια είναι πανομοιότυπα επειδή πρέπει να ακολουθήσουν τις προδιαγραφές μιας αλυσίδας. Δίνεται προτεραιότητα στην αισθητική του δωματίου και προσπαθούν να εστιάσουν στις εξατομικευμένες υπηρεσίες καθώς να ενσωματώσουν και να προωθήσουν τις ανέσεις της περιοχής όπου βρίσκονται, δημιουργώντας έτσι ένα πιο οικείο περιβάλλον φιλοξενίας και μια πιο μοναδική εμπειρία.

Από την οικονομική πλευρά ανάπτυξης ενός boutique hotel, υπάρχει πιο μεγάλη ελευθερία στις επιλογή του concept αλλά το γεγονός ότι η διακόσμηση δεν είναι τυποποιημένη υποχρεώνει συνήθως το κονδύλι που χρειάζεται ανά δωμάτιο να υπερβεί αυτό ενός ξενοδοχείου κλασσικού τύπου. Άρα, ψάχνουμε συνεχώς έξυπνες λύσεις που δεν θα συμβιβάζουν την ποιότητα ή θα έχουν αντίκτυπο στην εμπειρία του πελάτη και που θα είναι ταυτόχρονα πιο οικονομικές για τον επενδυτή.

Έστω και αν τα boutique hotels είναι μικρότερα σε μέγεθος, οι προκλήσεις παραμένουν οι ίδιες με αυτές ενός κλασσικού ξενοδοχείου από τον σχεδιασμό μέχρι την αδειοδότηση και την οικοδόμησή τους. Επιπρόσθετη πρόκληση είναι ότι ασχολούμαι με την ανάπτυξη πολλών ξενοδοχείων ταυτόχρονα σε διαφορετικές χώρες, άρα κάθε φορά ο στοχευμένος πελάτης όπως και ο περιβάλλοντας χώρος που βρίσκεται το ξενοδοχείο διαφέρει κάτι το οποίο πρέπει να ενσωματωθεί και στον σχεδιασμό και στην αισθητική των χώρων.

Aναλαμβάνετε μεγάλα, διεθνή project κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να συνεργάζεστε με ανθρώπους που έχουν μεταξύ τους εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Πόσο δύσκολο είναι και τι κάνετε για να είναι ομαλή η διαδικασία πραγματοποίησης του έργου, πάντα με σεβασμό στη διαφορετικότητα;

Η διαφορετική κουλτούρα και πολιτιστικές διαφορές, αν και πλέον για μένα είναι η καθημερινότητά μου, είναι ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αλλά και αυτό που κάνει και τη δουλειά μου ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Ένα μεγάλο κομμάτι, που συμβάλλει σε επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα, όσο πιο ομαλά γίνεται, είναι η ανάπτυξη διαπολιτισμικών ικανοτήτων που όπως και κάθε άλλη δεξιότητα μπορείς συνεχώς να την βελτιώνεις.

Πολύ σωστά χρησιμοποίησες τη λέξη σεβασμός καθώς είναι το Α και το Ω μιας σωστής επικοινωνίας. Έχεις μια ομάδα από επαγγελματίες, που ο καθένας θέλει να πει τη γνώμη του και εσύ πρέπει να κάνεις, όχι μόνο τον επαγγελματία αλλά και τον άνθρωπο που έχεις μπροστά σου, να καταλάβει ότι τον έχεις ακούσει και τον έχεις υπολογίσει έστω και αν ακολουθήσεις στο τέλος κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει εισηγηθεί.

Ακόμη και αν μερικές φορές δεν μπορείς να μιλήσεις στο ίδιο επίπεδο την ίδια γλώσσα με τον συνεργάτη σου, οι αντιδράσεις σου, ο τόνος της φωνής, η σαφής επεξήγηση σου καθορίζει πώς να έχεις μια σωστή κι αποτελεσματική επικοινωνία. Ταυτόχρονα είναι δέουσας σημασίας, κυρίως σαν ηγέτης μιας ομάδας, η αποδοχή και η ενσωμάτωση των πρακτικών που ακολουθεί μια χώρα στον επαγγελματικό της τομέα, καθώς το αντίθετο όχι μόνο μπορεί να καθυστερήσει το έργο αλλά και να το σταματήσει τελείως!

Κατέχετε μια πολύ σπουδαία θέση και πολλές γυναίκες, ειδικά όσες ξεκινούν τώρα την καριέρα τους, θα ήθελα να φτάσουν τόσο ψηλά. Τι συμβουλή θα τους δίνατε για να πετύχουν τα όνειρά τους;

Οι νεαρές γυναίκες ακόμη και μην γνωρίζουν πού θέλουν να καταλήξουν ή τι επαγγελματική κατεύθυνση θέλουν να ακολουθήσουν, να μην φοβούνται να δοκιμάσουν, να μην φοβόνται να αποτύχουν. Σημασία έχει η επιμονή, η συνέπεια στην προσπάθεια και να μην το βάζουν κάτω. Η ανέλιξη έρχεται μόνο με σκληρή δουλεία και συνεχή ανάπτυξη των δεξιοτήτων και χαρακτηριστικών ενός επαγγελματία.

Απλά θα τους συνιστούσα να τολμήσουν. Να λέν την άποψή τους και να μην φοβούνται να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες του και να διεκδικούν αυτό που αξίζουν.

Θα δοκιμάζονται αδιάκοπα μέσα από ποικιλόμορφες συμπεριφορές (γιατί στις μέρες μας το θράσος το συγχύζουν πολλοί με θάρρος και αυτοπεποίθηση) αλλά να έχουν πάντα εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις ικανότητες του και να θυμούνται ότι η επιχειρηματικότητά και όχι μόνο είναι για όλους, ανεξαρτήτως φύλου.

Η δικτύωση παίζει σημαντικό ρόλο, το ίδιο και η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ γυναικών. Πείτε μας για τη συμβολή της BPW και τα οφέλη από την συμμετοχή σας.

Η BPW είναι ένας οργανισμός που προσπαθεί να αλλάξει τα στερεότυπα που δυστυχώς υπάρχουν ακόμη στις μέρες μας. Επιδιώκει μέσα από μια συλλογική και οργανωμένη προσπάθεια όχι απλά να ενδυναμώσει και να προωθήσει στο αόριστο το γυναικείο φύλο, αλλά τις γυναίκες που μπορούν να ξεχωρίσουν και να έχουν θετικό αντίκτυπο και όφελος στην κοινωνία. Δεν υποστηρίζουν μια ειδική μεταχείριση αλλά μεθοδικά παλεύουν για τις ίδιες και ίσες ευκαιρίες για όλους. Αυτό το πρότυπο είναι μια πηγή έμπνευσης για μένα την ίδια, καθώς εργάζομαι σε ένα ανδροκρατούμενο τομέα, και πάντα αγωνιζόμουνα για αυτό τον σκοπό.

Μέσα από τον οργανισμό, αντλώ γνώσεις και σχέσεις που από μόνη σου θα χρειαζόμουνα πάρα πολύ χρόνο να αποκτήσω. Γνωρίζω επιχειρηματίες με ποίκιλες εμπειρίες και δυνατότητες καθώς και διαφορετικό τρόπο σκέψης. Γυναίκες που πέρασαν παρόμοιες προκλήσεις και που τα κατάφεραν. Αυτό μόνο δύναμη μπορεί να σου δώσει, διαφορετικές προοπτικές, νέες συνεργασίες και νέες φιλίες.

Πηγή συνέντευξης: www.bpwcyprus.org.cy

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»