Κουμής: Στόχος η αύξηση αφίξεων 5% - 10%, μπορούμε και καλύτερα

Τον στόχο για αύξηση των τουριστικών αφίξεων το 2023 κατά 5% με 10% σε σύγκριση με το 2022, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κωνσταντίνος Κουμής.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι για το 2023 αναμένουμε μια καλή χρονιά, προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι έκλεισε το θέμα με τις εξελίξεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Οπότε πλέον δεν ανησυχούμε, έχουμε συγκεκριμένο στόχο, ο στόχος μας είναι να έχουμε αύξηση σε σχέση με το 2022 της τάξης του 5% με 10% αν και μπορούμε να ελπίζουμε σε περισσότερα», είπε ο κ. Κουμής στο πλαίσιο συνεδρίου.

Η απειλή του παρόντος
Πρόσθεσε ότι στο Υφυπουργείο «είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις και ξεκινήσαμε και δουλειά για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη διαχρονική απειλή», όπως χαρακτήρισε το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι μια απειλή του παρόντος, είναι κάτι που επηρεάζει την καθημερινότητά μας και πρέπει να βρούμε τρόπους σήμερα και όχι με άξονα το αύριο. Αν δεν βρούμε λύσεις σήμερα, τα προβλήματα για τις επόμενες γενιές θα είναι πολύ μεγαλύτερα», είπε.

Ο κ. Κουμής υπογράμμισε το θέμα της βιωσιμότητας στον τουρισμό και δεσμεύτηκε πως η ομάδα που ασχολείται με τη βιωσιμότητα στο Υφυπουργείο θα μεγαλώσει οριζοντίως και θα γίνει διατμηματική. «Γιατί θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό ό,τι έχει σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την αειφόρο ανάπτυξη, να διακλαδώνεται σε όλα τα τμήματα του Υφυπουργείου, είναι πάρα πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι το Υφυπουργείο ξεκίνησε τον καταρτισμό μιας νέας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό με άξονα το 2035, η οποία θα προσβάσιμη για όλους, αντίθετα με τη στρατηγική του 2030, η οποία ήταν απόρρητη, όπως είπε.

Αύξηση 50% των αερομεταφορών μέχρι το 2027

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Νικολαΐδης, τόνισε πως κύριος άξονας της πολιτικής είναι η διασφάλιση και η συνεχής βελτίωσης της συνδεσιμότητας, μέσω της οποίας ο τουρισμός να συνεχίζει να κτίζει και να προσφέρει στον τόπο.

Αναφέρθηκε στη συνεργασία του Υπουργείου με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον Διαχειριστή των κυπριακών αεροδρομίων, Hermes, τονίζοντας πως η συνεργασία αυτή μαζί με τα σχέδια κινήτρων στις αεροπορικές εταιρείες, είχαν ως αποτέλεσμα η Κύπρος να καταστεί μια από τις χώρες με τη λιγότερη μείωση στις αερομεταφορές και να δώσουμε δυνατότητα στις αερομεταφορές να επανεκκινήσουν το συντομότερο δυνατό μετά την πανδημία.

Αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες ύψους €165 εκατ., τονίζοντας πως για τα επόμενα χρόνια αυτό θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας των προσπαθειών για συνέχιση των προσπαθειών ενίσχυσης της συνδεσιμότητας.

«Ο στόχος για αύξηση της (αεροπορικής) κίνησης κατά περίπου 50% μέχρι το 2027 που σημαίνει 14 εκατ. επιβάτες είναι εφικτός», τόνισε.

Εξάλλου, ο ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία της κρουαζιέρας, λέγοντας ότι η μικρή αυτή βιομηχανία το 2019 είχε 61.000 αφίξεις, οι οποίες ανήλθαν το 2022 σε 122.000 αφίξεις «και για το 2023 υπολογίζουμε θα είναι πολύ περισσότεροι».

«Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά πιστεύουμε ότι είναι μια βιομηχανία, η οποία αξίζει τον κόπο», κατέληξε.

Αισιοδοξία για συνέχιση της δυναμικής από το Ηνωμένο Βασίλειο

Αισιόδοξα μηνύματα έστειλε και ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Ιρφάν Σιντίκ, τονίζοντας πως καταγράφεται μια αλλαγή στη συμπεριφορά των τουριστών λόγω της βιωσιμότητας.

Όπως είπε, μετά την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας, υπήρξε μια αύξηση της ζήτησης (pent-up demand) «αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό είναι δεδομένο ότι αυτό θα συνεχιστεί, ειδικότερα καθώς αυξάνεται η ανάγκη για την πράσινη ατζέντα και τον βιώσιμο τουρισμό».

Αναφέρθηκε στους δεσμούς της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν αφορούν μόνο την ελκυστικότητα της Κύπρου για τους Βρετανούς τουρίστες, όπως την κοινότητα των περίπου 70.000 μόνιμων κατοίκων, αλλά και τα πακέτα διακοπών γάμων.

«Μπορούμε να διατηρήσουμε τα εντυπωσιακά και υψηλά επίπεδα των Βρετανών τουριστών στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να μετακινηθούμε από το παραδοσιακό βρετανικό μοντέλο των μεγάλων πακέτων σε πιο ανεξάρτητο και εξειδικευμένο τουρισμό, με τουρίστες που εξελίσσουν το δικό τους πρόγραμμα, ψάχνοντας τομείς όπως ο πολιτισμός, η κληρονομιά, οινοποιεία και αγροτουρισμός, θέματα που βρίσκονται στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Οι Γερμανοί δεν αρέσκονται σε πακέτα διακοπών

Εξάλλου, η Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο, Άνκε Σλιμ είπε πως αν και οι τουριστικές αφίξεις από τη χώρα της δεν πλησιάζουν τις επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, καταγράφεται μια αύξηση της ζήτησης για την Κύπρο και αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του Υφυπουργείου για 200.000 τουρίστες φέτος, επίπεδο που είχε πετύχει πριν από 26 χρόνια.

«Νομίζω ότι είμαι μια τυπική Γερμανίδα τουρίστρια», είπε σε σπασμένα ελληνικά η κ. Σλιμ, λέγοντας ότι η ίδια λατρεύει το περπάτημα στη φύση, αλλά πρόσθεσε ότι βρήκε οδηγό για περιπατικές διαδρομές για την Κύπρο στην Ελβετία και όχι στην Κύπρο.

“Αυτό που λέω είναι ότι οι Γερμανοί τουρίστες πιθανόν να μην αρέσκονται σε διακοπές- πακέτα, αλλά προτιμούν την ατομική επιλογή, ποδηλασία, περπάτημα και η Κύπρος προσφέρει όλα αυτά με ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως τις όμορφες παραλίες, τις βυζαντινές εκκλησίες και αρχαιολογικούς χώρους», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι Γερμανοί αρέσκονται στον αγροτουρισμό και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Αναφέρθηκε στην ενημέρωση που υπάρχει στη Γερμανία για την Ελλάδα και σημείωσε ότι η ίδια θα επιθυμούσε περισσότερη προώθηση της Κύπρου σε αυτά τα θέματα. Σημείωσε πως η ίδια θα ήθελε να δει περισσότερες ποδηλατικές διαδρομές σε περιοχές όπως στο Τροόδος.

Απαντώντας ο Υφυπουργός Τουρισμού τόνισε πως όταν βρέθηκε στη Γερμανία, στο πλαίσιο της έκθεσης ΙΤΒ, «επιδιώξαμε να ανοίξουμε διάλογο για τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως περιπατητές, ποδηλάτες», σημειώνοντας ότι ο ίδιος ήγειρε αυτό το θέμα «ακόμη και σε οργανωτές που γνωρίζαμε ότι δεν ασχολούνταν με τις ειδικές μορφές τουρισμού». Είπε ακόμη ότι η Κύπρος προσπαθεί να αυξήσει τους αριθμούς από τη Γερμανία και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε διαμορφωτές γνώμης (opinion leaders).

Εξάλλου, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, Ολυμπία Αναστασοπούλου είπε πως ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι μια «βαριά» βιομηχανία με τη συνεισφορά στο ΑΕΠ να είναι στο 25% και ακόμη ψηλότερη έμμεση συνεισφορά. «Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι το μοντέλο ήλιος και θάλασσα δεν είναι πλέον αρκετό. Εκπονήσαμε στρατηγική, η οποία επικεντρώνεται τόσο στη χρονική όσο και τη χωρική. Για τη χρονική επιμήκυνση με στοχευμένες ενέργειες το πετύχαμε στις κρουαζιέρες», είπε, και αναφέρθηκε σε ειδικές μορφές τουρισμού όπως ορεινός τουρισμός, μονοπάτια, ορειβατικά καταφύγια.

Βαβλίτης: Προσωρινή μείωση του ΦΠΑ για διαμονή στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Εξάλλου σε ομιλία ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένας ξενοδόχος κατέβαλε το 2022 για ηλεκτρικό ρεύμα €1,7 εκατ., εκ των οποίων το €0,88 εκατ, ήταν λόγω αυξημένων χρεώσεων για τους ρύπους, προσθέτοντας ότι οι ξενοδόχοι λόγω των προκλήσεων δεν αύξησαν τις τιμές τους μετακυλίοντας έτσι τη «δραματική αύξηση κόστους των τελευταίων χρόνων» στους πελάτες.

Ζήτησε όπως στο πλαίσιο της στήριξης της πράσινης μετάβασης των ξενοδόχων προσφερθούν στη ξενοδοχειακή βιομηχανία ειδικά σχέδια χορηγιών για βιώσιμες επενδύσεις. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να είναι εθνικός στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού», είπε.

Ειδικότερα, ο κ. Βαβλίτης εισηγήθηκε τη μείωση του ΦΠΑ από 9% στο 5% μόνο για τη διαμονή για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια «για να δοθεί μια μικρή ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου».

Δειτε Επισης

Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024
Τονωτική ένεση για ξενοδοχεία και εστίαση τα διαδοχικά τριήμερα