Δείκτης ΣΠΟΔ: Επιβράδυνση της οικονομίας το 2023 αλλά όχι ύφεση

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια μείωση 0,9% τον Φεβρουάριο του 2023, μετά από ετήσιες μειώσεις 3,1% τον Ιανουάριο, και 3,7% τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενισχύεται η τάση αναστροφής της καθοδικής πορείας του ΣΠΟΔ τον Φεβρουάριο του 2023. Η ενίσχυση αυτή αποδίδεται στην βελτιωμένη πορεία των πλείστων εγχώριων και διεθνών συνιστωσών του Δείκτη τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρεται, ο βελτιωμένος αλλά αδιάλειπτα αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Φεβρουάριο του 2023 επιβεβαιώνει τις οικονομικές προβλέψεις για το 2023, οι οποίες προβλέπουν σημαντική επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με το 2022, χωρίς όμως να εισέλθει σε ύφεση.

Συγκεκριμένα, στην βελτίωση αυτή συνέβαλε η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent Crude, η οποία μετά την πρωτοφανή υποχώρηση στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της τον Ιανουάριο, σημείωσε υποχώρηση και τον Φεβρουάριο του 2023. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η συμβολή των αφίξεων τουριστών αφού ο Φεβρουάριος του 2023 ήταν μήνας ρεκόρ για τις αφίξεις τουριστών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Φεβρουάριο των προηγούμενων ετών. Παράλληλα, η επιτάχυνση που καταγράφεται στον ρυθμό μεγέθυνσης των υπολοίπων εγχώριων συνιστωσών του ΣΠΟΔ ενισχύουν περαιτέρω την βελτιωμένη πορεία του Δείκτη. Εν αντιθέσει, οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος στην ευρωζώνη και στην Κύπρο εξακολουθούν να συγκρατούν την ανοδική πορεία του Δείκτη.

Δειτε Επισης

AstroBank: Αποχωρεί η Executive Director και Head, Corporate, SME and Shipping, Εύη Ρωσσίδου Αντωνιάδου
Η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής παιδείας ανάμεσα στους νέους και πώς θα επιτευχθεί
UniCredit: Πράσινο φως από την ΕΚΤ για απόκτηση έως 29,9% της Commerzbank
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός: Διεθνή διδάγματα για βιώσιμο οικονομικό μέλλον
Νίκος Χριστοδουλίδης: Έτοιμη να ενισχύσει επιχειρήσεις και πολίτες με χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό η πολιτεία
Υστερούν οι Κύπριοι σε χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό-Τι καταδεικνύει η έρευνα ΚΤΚ και ΟΟΣΑ
Αθηνά Μιχαηλίδου: Οι ενέργειες και η στρατηγική της κυβέρνησης για την χρηματοοικονομική εκπαίδευση
Χρ. Πατσαλίδης: Οι πρωτοβουλίες και δράσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο
Μικρή μείωση στα δάνεια που κατέχουν οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων στο τέλος του 2024
Νέα έκδοση γραμματίων δημοσίου με δέλεαρ τη σημαντικά καλύτερη απόδοση από τις καταθέσεις-Αποκτά μέρος η Sophic