Αντεπιτίθεται η Wall Street με το βλέμμα στην Fed

Με σημαντικά κέρδη στην περιοχή του 1% διαπραγματεύονται οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται πλέον στη διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με άνοδο 280 μονάδων ή 0,9% στις 32.541 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,9% στις 3.987 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που ακολουθεί με +0,8% στις 11.778 μονάδες.

Παράλληλα, σημαντική αποκλιμάκωση παρουσιάζει και ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ο λεγόμενος και "δείκτης φόβου" της Wall Street, ο οποίος υποχωρεί κατά περισσότερο του 7%.

Η μετοχή της First Republic Bank, που έχει υποστεί θηριώδεις απώλειες το τελευταίο διάστημα και έκλεισε με σχεδόν... -50% χτες, σήμερα βγάζει αντίδραση με ισχυρό ράλι που αγγίζει το 40%, την ώρα που δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan ηγείται των προσπαθειών διάσωσή της.

Γενικότερα το ETF KRE των περιφερειακών τραπεζών, που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, δείχνει να ανακάμπτει σταδιακά και διαπραγματεύεται σήμερα με κέρδη άνω του 5%, λαμβάνοντας ώθηση από τις δηλώσεις της ΥΠΟΙΚ Γέλεν που έκανε λόγο για παρέμβαση εάν υπάρξει bank run σε κάποια μικρή τράπεζα.

"Η παρέμβασή μας ήταν απαραίτητη για να προστατεύσουμε το σύνολο του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Και παρόμοιες δράσεις θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν αν τα μικρά ιδρύματα υποστούν μαζικές αναλήψεις που δημιουργούν κίνδυνο μετάδοσης", αναφέρουν αποσπάσματα της ομιλίας που θα εκφωνήσει η κ. Γέλεν στο ετήσιο συμπόσιο του Οργανισμού Αμερικανών Τραπεζιτών (ABA) στην Ουάσινγκτον.

Όπως έγραψε σε σημείωμα ο Άνταμ Κρισαφούλι, ιδρυτής της Vital Knowledge, "οι πωλήσεις των τραπεζών δείχνουν να ξεθυμαίνουν και θα χρειαζόταν η εμφάνιση νέων προβλημάτων καταθέσεων σε κάποιο άλλο όνομα για να αυξηθεί η προσφορά, αν και υπάρχει πολύ μικρό ενδιαφέρον για να αγοράσουμε στον κλάδο, ειδικά σε περιφερειακά ιδρύματα".

Κατά τα άλλα, οι επενδυτές περιμένουν πλέον να κατεβάσει ταχύτητα στη νομισματική σύσφιξη η Fed, με τα σχετικά futures να δείχνουν πιθανότητα 83% να ανακοινώσει αύριο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μικρή αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%).

Χαρακτηριστικό είναι ότι μία μεγάλη αύξηση 50 μονάδων (0,5%) που είχε βρεθεί να συγκεντρώνει πιθανότητες άνω του και του 50% πριν δύο εβδομάδας, πλέον έχει αποκλειστεί από τους traders, εκ των οποίων μάλιστα ένα 17% ποντάρει στο ενδεχόμενο να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια η Fed.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της LPL Financial, Τζέφρι Ρόουτς, "οι κίνδυνοι μετάδοσης (της τραπεζικής κρίσης) αυξάνονται και αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την Fed να παγώσει τον τρέχοντα κύκλο αυξήσεων, αν και δεν είναι το βασικό μας σενάριο".

Ο ίδιος προσθέτει πάντως ότι "η Fed πιθανότατα θα σηματοδοτήσει πως πλησιάζει στο τέλος της πορείας των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς διογκώνονται οι κίνδυνοι ύφεσης και υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις".

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ