Κατευθύνσεις Διοικητή στις τράπεζες με έμφαση στις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις

Την ανάγκη για έγκαιρη παροχή βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, αλλά και για την αξιολόγηση των δεδομένων τους αναφορικά με το ύψος των καταθετικών τους επιτοκίων, επεσήμανε προς τους Ανώτατους Εκτελεστικούς Διευθυντές των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΤΚ, ο κ. Ηροδότου συναντήθηκε σήμερα με τις διοικήσεις των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με τους οποίους συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, όπως η έγκαιρη παροχή βιώσιμων αναδιαρθρώσεων προς τους δανειολήπτες καθώς και το ύψος των καταθετικών επιτοκίων.

«Ο Διοικητής της ΚΤΚ τόνισε για ακόμη μια φορά στις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων την ανάγκη για έγκαιρη παροχή βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα αποβεί προς όφελος της οικονομίας στο σύνολό της», αναφέρει η ΚΤΚ, προσθέτοντας πως αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διαφάνειας στις χρεώσεις των τραπεζών.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, προέτρεψε τις τράπεζες να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό με αξιολόγηση των δεδομένων τους αναφορικά με το ύψος των καταθετικών τους επιτοκίων.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι τράπεζες ενημερώθηκαν επίσης για τα έργα πρωτοβουλίας της ΚΤΚ σε σχέση με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) και το digital onboarding για το τραπεζικό σύστημα.

Εξάλλου, στην έναρξη της συζήτησης αναλύθηκαν τα ζητήματα που προκύπτουν από το μεταβαλλόμενο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, καθώς και τυχόν περαιτέρω προληπτικές δράσεις για τη συνέχιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και της κυπριακής οικονομίας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ηροδότου, η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, καταλήγει η ΚΤΚ.

Κάναμε ακραία σενάρια...

Εξάλλου, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τις διοικήσεις των τραπεζών έπειτα από συνάντησή του με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημήτριου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε πως έθεσε στους εκτελεστικούς διευθυντές των κυπριακών τραπεζών μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων και του θέματος των έγκαιρων και γρήγορων αναδιαρθρώσεων, καθώς και του θέματος του επιτοκίου για τις καταθέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση και σε σχόλιο για καθυστέρηση αντίδρασης της ΚΤ στο θέμα της κατάρρευσης των τραπεζών στο εξωτερικό, ο κ. Ηροδότου είπε πως είναι σημαντικό η ανακοίνωση να γίνεται σε ένα χρονικό πλαίσιο που αυτή να είναι καθησυχαστική. Αυτό, είπε, δεν σημαίνει πως η ΚΤ δεν έκανε τη δουλειά της, και τόνισε ότι αμέσως μετά τις απροσδόκητες εξελίξεις στις ΗΠΑ, η Κεντρική έκανε ακραία σενάρια για τις κυπριακές τράπεζες και πως ο ίδιος ενημέρωσε τόσο την Πρόεδρο της Βουλής όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Κατόπιν, συνέχισε, είχαμε τις εξελίξεις με την Credit Swiss στην Ελβετία, για διαφορετικούς λόγους που δημιουργήθηκε εκείνη η κατάσταση. «Και πάλι είχαμε τα δεδομένα, κάναμε ακραία σενάρια και πάλι ενημέρωσα και την Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι και από εκεί δεν υπήρχε οποιαδήποτε ανησυχία», είπε ο κ. Ηροδότου και διαβεβαίωσε πως η ΚΤ κάνει την δουλειά της με ακραία σενάρια, έχοντας επικοινωνία με τις τράπεζες και την πολιτική εξουσία.

Ο κ. Ηροδότου είπε πως το χρονικό πλαίσιο και η στιγμή των ανακοινώσεων, η ΚΤ το έκανε όταν εκδόθηκαν και οι ανάλογες ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν και έγινε ένας συγχρονισμός ανακοινώσεων των εθνικών αρχών.

Διαβάστε εδώ: Κ. Ηροδότου: Κάναμε ακραία σενάρια, δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες από τους διευθυντές των τραπεζών, είπε πως ανησυχίες ως προς τις διεθνείς εξελίξεις δεν υπάρχουν και όπως έχουν τα πράγματα σήμερα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την Κύπρο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι γεγονός πως επηρεάζονται οι διεθνείς αγορές, όμως δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες για ένα νέο κύκλο ΜΕΔ μετά την αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Ηροδότου είπε πως μέχρι στιγμής τόσο από τις αναλύσεις που έχει κάνει η Κεντρική όσο και από τις πληροφορίες που κατέχει, δεν δείχνει πως υπάρχει κίνδυνος για κάτι τέτοιο. Φυσικά, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε εφησυχασμένοι καθώς σίγουρα ο κόσμος επηρεάζεται και από την αύξηση των τιμών και από την αύξηση των επιτοκίων.

«Δεν εφησυχαζόμαστε, το συζητήσαμε και σήμερα αυτό το θέμα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για νέο κύμα ΜΕΔ», είπε.

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ellinas Finance Αιμίλιος Έλληνας
Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο το Cyber Security Conference για τέταρτη χρονιά
Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το e-kalathi...Καμία ένσταση, πέφτουν οι υπογραφές για την πλατφόρμα
Η μετοχική σύνθεση βασικών παικτών του κυπριακού τουρισμού-Ποιοι κατέχουν άνω του 5%
Ανέπτυξε την πρότασή του για τους κουρεμένους καταθέτες ο Αβέρωφ-«Θα παίρνουν 3%-4% επιστροφή»
Ένας παγκόσμιος επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων ύψους 22 δισ. στην Great Sea Interconnector
Ενδεχομένως αντισυνταγματική η πρόταση νόμου Κ. Ευσταθίου για μη κεφαλαιοποίηση του ανατοκισθέντος τόκου
Ε. Πική: Ανακοινώσεις ενδεχομένως σύντομα για το visa waiver των ΗΠΑ-Η σημασία της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων
Τάκης Αράπογλου: Ο Ντίνος υπήρξε ένα πολύ σεβαστό και πολύτιμο μέλος του Δ.Σ και θα λείψει βαθύτατα
Ένα πολύ καλύτερο πλαίσιο για τη λειτουργία των εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων