Άμεσο σχέδιο για τις προσφυγικές πολυκατοικίες εξήγγειλε ο Ιωάννου

Η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει άμεσο πλάνο για το θέμα των προσφυγικών πολυκατοικιών που χρήζουν συντήρησης, επιδιόρθωσης ή ακόμα και ανακατασκευής, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, την Τρίτη, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για το θέμα. Το Σχέδιο όπως είπε, ο Υπουργός αναμένεται να πάει προς έγκριση στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η πρόταση της Κυβέρνησης, όπως είπε, επιδιώκει να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσει νομικά ζητήματα που εγείρονται από το γεγονός ότι η κυριότητα πολλών οικιών και διαμερισμάτων, με την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας, δεν ανήκει στο κράτος.

Όσον αφορά θέματα στατικής επάρκειας και αντισεισμικότητας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι θα διαμορφωθεί σχέδιο χορηγιών και για τις 358 υφιστάμενες πολυκατοικίες, ώστε να μπορέσουν οι ένοικοι να εξασφαλίσουν ασφαλή στέγη και να μην υπάρχει εξάρτηση από το κράτος. Με την έγκριση του σχεδίου χορηγιών, είπε, θα υπάρξουν και προσωρινές διευθετήσεις για μεταστέγαση των ενοίκων για να αρχίσει η επιδιόρθωση των οικιών. Προτεραιότητα, ανέφερε θα δοθεί στην επιδιόρθωση των 43 πολυκατοικιών που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα στατικά και οικοδομικά προβλήματα, σύμφωνα με τη μελέτη του Τμήματος Πολεοδομίας το 2020.

Το σχέδιο προνοεί κρατική επιχορήγηση για να προβούν οι ιδιοκτήτες, σε συντήρηση επιδιόρθωση ή και αναδόμηση των πολυκατοικιών, ενώ θα δοθεί εφάπαξ ποσό χορηγίας για προσωρινή στέγαση. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας για να αποφευχθούν κωλυσιεργίες στη διαδικασία, με κάλυψη κόστους υπηρεσιών πολιτικών μηχανικών, κόστους επίβλεψης και ιδιώτες εργολάβους. Σε περιπτώσεις αναδόμησης στο ίδιο τεμάχιο θα γίνει αξιοποίηση του κινήτρου παραγωγής προσιτής κατοικίας για να καταστεί οικονομικά βιώσιμο το έργο. Επιπλέον προβλέπονται €50.000 ανά πολυκατοικία για ανελκυστήρα. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το σχέδιο αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι επειδή πολλές προσφυγικές κατοικίες έχουν τιτλοποιηθεί υπάρχουν νομικά προβλήματα ως προς τη δυνατότητα του κράτους να τις επιδιορθώσει ή να τις αναδομήσει και το κράτος δεν μπορεί να επέμβει αν δεν δέχονται όλοι οι ιδιοκτήτες. Αναφέρθηκε επίσης σε περιπτώσεις που ιδιοκτήτες νοικιάζουν κατοικίες παράνομα σε πολλά άτομα, λαμβάνοντας υψηλά ενοίκια και είπε ότι ενδεχομένως να μην θέλουν να τα χάσουν. Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα το κράτος δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό και να δώσουν πίσω τον τίτλο ιδιοκτησίας.

Σημείωσε ότι το ποσό που αναμένεται να δοθεί για κάθε πολυκατοικία 9 διαμερισμάτων υπολογίζεται περίπου στις €300.000, ενώ σε περίπτωση κατεδάφισης, το κράτος επιπλέον πληρώνει τον μελετητή που θα κάνει την όλη διερεύνηση και θα προβεί στις προσφορές. Παράλληλα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία η κυβέρνηση θα επιδοτεί και το ενοίκιο αυτών που θα διαμένουν αλλού.

Είπε ακόμα ότι όσοι ανησυχούν για την επικινδυνότητα της κατοικίας τους από τους ιδιοκτήτες των 43 πολυκατοικιών που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, μπορούν άμεσα, με την ανακοίνωση του Σχεδίου να πάρουν επιδότηση για να μετεγκατασταθούν αλλού.

Ερωτηθείς μετά το πέρας της Επιτροπής για το πότε αναμένεται να είναι έτοιμο το σχέδιο, ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο σχέδιο, για το οποίο έχει ξεκινήσει η επεξεργασία και ήδη τέθηκαν κάποια σχόλια για βελτίωσή του, με στόχο να πάει στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα καλυφθούν από το σχέδιο και ιδιοκτήτες που αγόρασαν από πρόσφυγες κατοικίες, είπε ότι αυτό θα γίνει, ώστε να μην μείνουν εγκλωβισμένοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες.

Είπε επίσης ότι θα εμπλακούν και οι τοπικές αρχές για ενημέρωση των ιδιοκτητών για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση για τις επικίνδυνες πολυκατοικίες είπε ότι θα δοθούν τα ονόματα των πολυκατοικιών, ωστόσο δεν αναμένεται να δοθεί η έκθεση η οποία μπορεί να τύχει παρερμηνειών.

Διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών

Όσον αφορά τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών ο κ. Ιωάννου προανήγγειλε τη θέσπιση νέων νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων για αντιμετώπιση του προσφυγικού κόσμου με αξιοκρατία, απόλυτη διαφάνεια και ίση μεταχείριση.

Ως στρατηγικές επιδιώξεις, είπε, έχουν τεθεί ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει την διαχείριση τ/κ περιουσιών ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες αλλά και τις ανάγκες του προσφυγικού κόσμου, ο εξορθολογισμός της οικονομικής και επιχειρησιακής διαχείρισης ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές παρατυπίες και η διασφάλιση της διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και χρηστής διοίκησης.

Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, προωθούνται μέτρα, που εισάγουν αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και ρυθμίσεις για την αποδοτικότερη και ορθολογικότερη διαχείριση των περιουσιών, μηχανισμό παρακολούθησης των συμβάσεων μίσθωσης και αντιμετώπισης των παρατυπιών, σχεδιασμό και εισαγωγή ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος, ενίσχυση της Υπηρεσίας σε τομείς που είναι αναγκαίο, όπως για κτηματολογικές εργασίες, λήψη ή/και προώθηση μέτρων για την είσπραξη συσσωρευμένων οφειλών και υιοθέτηση σύγχρονων συστημάτων εσωτερικού ελέγχου.

Επιδότηση ενοικίου

Παράλληλα ο ΥΠΕΣ είπε ότι επανεξετάζεται το σχέδιο επιδότησης ενοικίου για αύξηση του ύψους της επιδότησης και αναμένεται η τοποθέτηση του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος, όπως είπε, είναι η αναθεώρηση του σχεδίου να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

Πρόσθετα, είπε, έχει εισαχθεί νέο λογισμικό σύστημα αναφορικά με τη διαχείριση του σχεδίου Επιδότησης Ενοικίου.

Παράλληλα ανέφερε ότι συνεχίζεται η διαδικασία καθορισμού δικαιούχων και έκδοση Τίτλων Ιδιοκτησίας και Πιστοποιητικών Μίσθωσης σε οικίες που ανεγέρθηκαν σε κυβερνητικά οικόπεδα αυτοστέγασης και σε κυβερνητικές οικιστικές μονάδες σε κυβερνητικούς οικισμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, έχει επίσης κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την παραχώρηση Πιστοποιητικών Μίσθωσης στους κληρονόμους δικαιούχων οικιστικής μονάδας σε συνοικισμό Αυτοστέγασης, που έχουν αποβιώσει μετά το 1974, τη μεταβίβαση τίτλου ιδιοκτησίας ή πιστοποιητικού μίσθωσης πριν την πάροδο των πέντε ετών, σε περιπτώσεις διαζυγίου, σοβαρών προβλημάτων υγείας, αυξομείωσης μελών της οικογένειας και την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας «οικοπέδου» στους δικαιούχους οικοπέδων, εντός συνοικισμών Αυτοστέγασης.

Δειτε Επισης

Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Cyta και ΑΗΚ για τους έξυπνους μετρητές-Ένα έργο ορόσημο κόστους €50 εκατ.
Κ. Κουμής: Η αφετηρία του δημοσιεύματος της Daily Express-«Οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί για τον τουρισμό»
Έρχεται Κύπρο με παράρτημα το Μετσόβειο Πολυτεχνείο-Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τις πρυτανικές Αρχές
Δάνειο από ΕΤΕπ ύψους μέχρι 108 εκατ. εύρω για 703 φοιτητικές εστίες σε Λεμεσό και Πάφο-Βάζει άλλα 53 εκατ. το κράτος
Επιστολή ΕΤΕΚ προς Υπουργείο Εσωτερικών για το Σχέδιο Πολεοδομικών Κινήτρων για επικίνδυνες οικοδομές
Στο Υπουργικό η συμφωνία για δάνειο €108 εκ. από ΕΤΕπ για φοιτητικές εστίες ΤΕΠΑΚ σε Λεμεσό και Πάφο
Το πράσινο κτίριο του ΚΕΒΕ... Τα βήματα μετατροπής και ο στόχος εξασφάλισης της πράσινης πιστοποίησης(pics)
Δήμος Παναγιώτου (Limassol Greens): Οι προοπτικές της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου και ο ρόλος του τομέα των κατασκευών
Σε περίοδο αλλαγών, ενισχύσεων και βελτιώσεων η Atterbury-Πυρετώδεις προετοιμασίες για Mall of Cyprus και Mall of Limassol
Η κατάσταση των ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας-Στα πόσα εκατ. τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια